Apple säljer i själva verket två olika versioner av sin minsta modell av Macbook Pro, en med startpris på 16 995 kronor, och en med startpris på 24 495 kronor.

Läs även: Test av Macbook Pro 13 tum

Till det yttre är de identiska och omöjliga att skilja åt sånär som på antalet portar. Den enklare serien har två thunderbolt 3/usb-c-portar. Den dyrare serien har fyra, två på varje sida. Om det finns två extra portar på den högra sidan av datorn är det alltså den dyrare modellen.

För övriga skillnader måste du ta en titt på specifikationerna, eller helt enkelt öppna upp datorn för att se några skillnader. Den här artikeln behandlar vad som egentligen är nytt, och hur stora skillnaderna är mellan den billigare serien och den dyrare serien.

Analys: Den nya Macbook Pro är en klen uppdatering

I resten av denna artikel skiljer vi på modellerna genom att kalla den billigare för 1,4 GHz-modellen och den dyrare för 2,0 GHz-modellen (även om båda kan uppgraderas till snabbare modeller – 1,7 GHz Core i7 i den billigare, och 2,3 GHz Core i7 i den dyrare).

Men först, en kort titt på vad som faktiskt är nytt i 2020-modellen.

Nyheterna i 2020-modellen

  • Magic Keyboard
  • Tionde generationens Intel Core-processorer
  • Uppgraderad grafik – upp till 80 procent snabbare och stöd för 6k-skärmar
  • Snabbare arbetsminne
  • Mer arbetsminne som standard (16 GB mot tidigare 8 GB)
  • Dubblerad lagringskapacitet

Bara den dyrare 2,0 GHz-modellen får dock alla nämnda nyheter. 1,4 GHz-modellen får nöja sig med (den visserligen viktigaste nyheten) Magic Keyboard, samt dubblerad ssd-lagring. Att uppgradera till 16 GB arbetsminne har blivit billigare (1 250 kronor) men 8 GB är fortsatt standard.


Macbook Pro jämförelse 1,4 GHz mot 2,0 GHz

Fler skillnader – extra fläkt och bättre ljud

Förutom de två extra portarna och vassare interna komponenter i 2,0 GHz-modellen finns även andra väsentliga skillnader.

En isärplockning som Youtube-kanalen Max Tech gjort visar att den som pungar ut mer pengar för en 2,0 GHz-modell också får två extra bashögtalare för djupare bastoner. Viktigare för prestandan är att det sitter en extra fläkt i den dyrare modellen, något som låter datorn gå både tystare och svalare under tuffare, mer långvarig belastning.


Prestandaskillnader

MacWorlds amerikanska systerredaktion har gjort flera prestandatester där man ställer nya Macbook Pro med den snabbare 2,0 GHz-processorn mot 2019-versionen av 1,4 GHz-varianten. Och resultatet är tydligt, den som betalar mer får också bättre prestanda.

Geekbench 5: Enkeltrådad prestanda

Jämförelse MacBook Pro 1,4 GHz vd 2,0 GHz
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för en större version.

Resultaten i Geekbench 5 för enkeltrådad prestanda är ungefär 24 procent bättre, ett rätt rejält övertag. För flertrådade uppgifter var förbättringen 14 procent.

Geekbench 5: Flertrådad prestanda

Macbook Pro 1,4 GHz vs 2,0 GHz
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för en större version.

Cinebench R20 (cpu)

Macbook Pro 1,4 GHz vs 2,0 GHz
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för en större version.

Störst skillnad syns dock i grafiktestet Metal, där det nya Intel Iris Graphics-chippet är 30 procent snabbare än det äldre Iris Plus Graphics 645 som sitter i 1,4 GHz-versionen.

Geekbench 5: Metal (grafik)

1,4 GHz vs 2,0 GHz Macbook Pro
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för en större version.

Geekbench 5: Open CL (grafik)

1,4 GHz vs 2,0 GHz
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för en större version.

I Open CL är den dyrare 2,0 GHz ungefär tio procent snabbare.

En viktig detalj ska dock adderas till testprotokollet. Nyss nämna Youtube-kanal Max Tech såg stora skillnader mellan hur 2019-versionen av den billigare 1,4 GHz Macbook Pro presterade jämfört med 2020-versionen. Trots att precis samma processor i båda modellerna visade den nya versionen med det nya tangentbordet konsekvent bättre resultat.

Det kan vara så att Apple gjort en del interna förbättringar även i 2020-versionen av den billigare 1,4 GHz-varianten, förändringar som inte är kända i skrivande stund. Skillnaden mellan de båda 2020-versionerna är därmed inte lika stora som mellan 2020 och 2019. Däremot är 2,0 GHz-modellen ändå, otvivelaktigt, snabbare. Framför för allt på grafikfronten har förbättringar skett.


Vilken modell är rätt val?

För den som bara behöver en bra standarddator till inte alltför intensiva uppgifter duger den billigare versionen av Macbook Pro 2020 gott. Den viktigaste nyheten – det nya tangentbordet – finns ju här redan. Om budgeten är tajt kanske även en Macbook Air kan duga, men där är steget ned i prestanda större jämfört mellan de två Macbook Pro-modellerna.

Den dyrare modellen är rejält dyrare, hela 7 500 kronor. Prisskillnaden sjunker dock till 3 750 kronor om även Macbook Pro 1,4 GHz utrustas med 16 GB arbetsminne och 512 GB lagring, som är standard i Macbook Pro 2,0 GHz.

För de pengarna får Macbook Pro-spekulanten ändå en del viktiga komponenter: Bättre grafik, snabbare och nyare processorer, snabbare arbetsminne, bättre ljud och bättre kylning.

För den som bryr sig om prestanda i ett nätt format är det förmodligen ett bättre val, men den personen bör också snegla på 16-tumsversionen som bjuder på prestanda i en helt annan kategori. Inte minst på grund av fler processorkärnor och ett dedikerat grafikkort.