Videosamtal, både privata chatter och jobbkonferenser, har blivit en del av betydligt fler människors vardag sedan covid-19 kom och ställde världen på ända.

Att knalla runt i trädgården med mobilen fungerar kanske om du bara pratar med en vän eller släkting, men inte så bra om det är ett gruppsamtal med kollegorna. Då lär du sitta framför datorn, och är du Macanvändare har du kanske upptäckt att kameran i Macen inte alls är lika bra som den i Iphone.

Apple har i ganska många år hållit sig till samma enkla webbkamera, eller Isight-kamera som företaget kallar den. Den har upplösningen 720p, medan många pc-tillverkare numera har gått över till 1080p. Men faktum är att det inte är upplösningen som är det stora problemet, utan andra tillkortakommanden som svag ljuskänslighet.

Som tur är finns det en hel del du kan göra för att förbättra kvaliteten på bilden i dina samtal.

Fel
Lampa rakt bakom och datorn i knät – helt fel för videosamtal!

Höj kameran

Det här har egentligen inte så mycket med den faktiska kvaliteten att göra, men om du använder en bärbar Mac och har den stående på ett bord kommer kameran sitta för lågt och de andra deltagarna kommer mer eller mindre stirra upp i din näsa och ditt tak.

Du behöver knappast skriva så mycket på tangentbortbordet under ett pågående samtal, så ett enkelt sätt att göra bilder bättre är att helt enkelt staga upp datorn på en trave böcker eller något annat. Välj något stabilt med lite tyngd så att datorn inte vibrerar så lätt – även små vibrationer kan störa rejält för motparterna.

Varde ljus

Macens inbyggda webbkamera har som sagt dålig ljuskänslighet, och kan inte alls hantera bakbelysta scener. Det enklaste du kan göra för att kraftigt förbättra bildkvaliteten är att se till att du sitter väl upplyst.

Framför ett fönster med en tunn vit gardin är ett bra exempel. Utan gardinen kan ljuset bli för starkt och det kan uppstå hårda skuggor som förstärker rynkor och kastar en hård skugga på väggen bakom dig. Kameran är inte så bra på vitbalans heller och kan luras av en färgad gardin. Är det molnigt kan du testa utan gardin. Med persienner kan du testa att vinkla dem uppåt så att ljuset kan komma in och studsa mot taket.

Rätt
Kamera i ögonhöjd och dagsljus framifrån – så ska det se ut!

Har du inte dagsljus är det bara att tända alla lampor du kan, men akta dig för att blanda gamla lågenergilampor eller lysrör och moderna led-lampor – det kan bli färgstick. Du kan också testa att ha en skrivbordslampa riktad mot dig, men då är det bra om den inte har så hög effekt. Du ska huvudsakligen lysas upp av lamporna i rummet, med lite fyllnadsljus från skrivbordslampan.

Råkar du ha ringbelysning till hands är det så klart ännu bättre, men det är inte värt att skaffa bara för detta – då är det bättre med en ny webbkamera.

Kontrollera hastigheten

Det är viktigt att du har lagom snabb anslutning till internet för videosamtal. För kvaliteten på din bild är det uppladdningshastigheten som spelar roll. I Sverige har vi som tur är för det mesta snabba, men en del leverantörer har inte symmetrisk hastighet utan är betydligt snabbare nedströms än uppströms.

Testa hastigheten där du har tänkt sitta, för att samtidigt både testa din wifi-anslutning och själva internetanslutningen.

Missa inte: Så hittar och löser du wifi-problem på Macen

Webbkamera

Skaffa en bättre kamera

Apples kameror är som sagt rätt mediokra, och vill du ha bättre bild kan du slå till på en bättre extern webbkamera. För att du verkligen ska se skillnad behöver det vara en lite bättre modell, till exempel Logitech C920. 1080p är bra att ha, men bra optik, autofokus, ljuskänslighet och annat är ännu viktigare.

Det enda kruxet just nu är att du kan ha svårt att få tag i en – en snabb titt på Prisjakt visar att många modeller är slutsålda i de flesta butiker.