Det pratas mycket om att Ipad Pro ”svävar” över tangentbordet, och det känns faktiskt så. Magneterna som håller den på plats är starka och trots att Magic Keyboard väger en hel del (601 gram för 11-tumsmodellen) så kan du lyfta hela paketet i Ipad Pron enbart. Det betyder också att det krävs lite mer för att öppna från stängt läge – det är ett tvåhandsjobb snarare än det stilistiska lilla fingret som lyfter locket på en slimmad laptop.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Magic Keyboard är ett solitt supplement till din Ipad Pro, i synnerhet nu när det finns stöd för mus i Ipad OS. Men det är inte riktigt magiskt, i alla fall inte i 11-tumsutförande, för det känns lite trångt och visst hade det väl varit trevligt med några funktionstangenter för saker som annars gömmer sig i Kontrollcenter? En annan sak som inte är magiskt är priset: 3 695 kronor är saftigt värre, och den stora modellen går loss på 4 295 kronor. Men med det sagt så är det ett fantastiskt stycke ingenjörskonst, och för dig som vill ha allt i ett paket blir det här väldigt svårslaget.

Positivt

  • Usb-c på sidan gör allt mycket renare.
  • Bakgrundsbelyst och bekant.
  • Stabilt på alla sätt och vis, även i knät.

Negativt

  • Lite trångt och ansträngt, i synnerhet vid längre sessioner.
  • Halva tangenter är aldrig kul.
  • Det gummerade fodralet är en fläckmagnet.
  • Priset.

Testad produkt: Magic Keyboard till Ipad Pro
Pris: 3 695 kr hos Apple.

Allt handlar förstås om vikten, för Magic Keyboard behöver väga en hel del så att det ska bli stabilt. Det betyder att vår 11-tumsmodell med Magic Keyboard klockar in på 1072 gram i väskan. För 12,9-tumsmodellen blir den totala vikten 1351 gram. En Macbook Air väger 1290 gram, som jämförelse. Så ja, det här är tungt, men också väldigt stabilt. Du kan ha din Ipad Pro med Magic Keyboard i knät, stabilt i jämförelse med många slimmade laptops. Det går sannerligen inte med Smart Keyboard...

Bättre vinklar

Där Smart Keyboard hade två något udda fasta vinklar du kunde ställa upp din Ipad Pro i, där är Magic Keyboard steglös. Den maximala vinkeln är bättre än tidigare, men nog önskar vi att det skulle gå att vrida den några grader till. Då skulle dock viktfördelningen bli fel och Magic Keyboard hade behövt vara ännu tyngre, något ingen skulle uppskatta. Vi kommer ofta tillbaka till vikten här, för i övrigt är ju Ipad Pro en tämligen slimmad historia.

Det vore även skönt om Ipaden var lite högre upp, för om man har stora fingrar så händer det faktiskt att man slår i skärmen när man sträcker sig efter den översta raden tangenter. Ipad Pron ”svävar” ju över den, som sagt. Det är lite av en vanesak, men ack så irriterande varje gång det händer.

Stort plus för usb-c-porten i basen på vänstersidan dock. Inga fler hängande laddningskablar. Dessvärre är den bara för laddning, men ändå.

USB-C på sidan av Magic Keyboard
Den extra usb-c-porten är tänkt för laddning.

Tangentbordet då?

Apple verkar äntligen fått ordning på sina Macbook-tangentbord, och det märks att det är samma teknik här. Magic Keyboard har en snarlik känsla mot sin namne, blåtands-Magic Keyboard som medföljer stationära Macar (och förstås kan köpas löst samt användas med en Ipad via bluetooth), om än lite plastigare. Däremot är Ipad Pro-modellen bakgrundsbelyst vilket är trevligt. Det är lite bleed under tangenterna, men inte på ett störande vis, snarare tvärtom. Du kan hantera ljusstyrkan i inställningarna.

Precis som på Smart Keyboard så saknas funktionstangenterna, vilket även betyder att det inte finns några inställningar för volym eller så. Den enda specialtangenten som finns med är jordgloben, som låter dig byta mellan olika tangentbord – från svenska till emoji exempelvis. Förslagsvis mappar du om den till esc-tangenten eftersom samma funktionalitet finns inbyggt i Ipad OS med kortkommandot Ctrl+mellanslag. För nej, någon esc finns inte heller.

Eftersom det är 11-tumsmodellen som testas så får vi leva med ett något krympt tangentbord. Det fungerar bra, tangenterna är stora nog, även om avstånden dem emellan kunde varit bättre. Det är dock några tangenter som är halva, däribland Å och Ä, vilket betyder att vi skriver fel en del i början. Samma problem finns förstås inte på 12,9-tumsmodellen.

Och ja, trackpaden gör sitt jobb. Den är ovanligt liten för att sitta på en Apple-produkt. Är du van vid de stora Macbook-trackpadarna så känns det konstigt i början, men i övrigt känns den bra. Musstödet i Ipad OS är bra redan nu och allt fler appar börjar implementera smarta lösningar. Det enda som går att klaga på där är att allt känns lite trångt, och det är inte utan att vi känner av det i händerna efter ett tag.

Baksidan på Magic Keyboard
Apple-loggan är fin, men oj vilken fläckmagnet.

Specifikationer

Produktnamn: Magic Keyboard till Ipad Pro
Testad version: 11-tum
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Apple
Kommunikationsprotokoll: Smart Connector
Vikt: 601 gram
Rek. pris: 3695 kr
Pris: 3 695 kr hos Apple.

Betyg: 4 av 5