Något som kan vara riktigt irriterande när du sitter vid datorn är att en video eller något annat spelar i bakgrunden från en öppen flik i webbläsaren, när du försöker lyssna på något annat.

För några år sedan var det här ett problem som krävde att du antingen stängde av allt ljud på datorn och/eller började gå igenom flikarna en efter en för att hitta syndaren. Chrome var först ut med en mer praktisk lösning och de andra webbläsarna följde snart efter.

Idag har alla stora webbläsare en funktion för att snabbt få tyst på en bakgrundsflik, men exakt hur du gör skiljer sig en aning från program till program.

Safari

Safari

Apple har valt att placera en högtalarsymbol både i flikfältet på den eller de flikar som spelar upp ljud och i adressfältet oavsett vilken flik du har öppen. För att stänga av ljudet från en specifik flik klickar du på högtalarikonen i just den fliken. Klickar du på ikonen i adressfältet stängs ljudet av för den öppna fliken om den spelar något, annars stängs det av för samtliga flikar. Det här gör det enkelt att snabbt få tyst på flera olika bakgrundsflikar.

Chrome

Chrome

Googles webbläsare har också två olika funktioner. Dels visas en liten ikon på flikar med aktivt ljud, men du kan inte klicka direkt på den utan måste ctrl/höger-klicka. Till höger om adressfältet hittar du även en liten knapp med några linjer och en not. Den öppnar ett fönster med fullständiga mediakontroller.

Firefox

Firefox

Mozillas webbläsare har enklast möjliga: Flikar som spelar ljud har en liten högtalarikon. Klicka på den för att få tyst på den. Du kan också ctrl/höger-klicka och välja Ljud av för flik.

Opera

Opera

Norska webbläsaren Opera går som vanligt sin egen väg. Flikar som spelar ljud visar en liten animerad nivåmätare. När du håller pekaren över den visas en högtalarikon som du kan klicka på för att tysta fliken.

Brave

Brave

Brave är baserat på Chromium, samma grund som Chrome, och har valt att behålla i princip samma gränssnitt. Som i Chrome finns en knapp till höger om adressfältet med mediakontroller, och en ikon på flikar med ljud. Men till skillnad från Chrome kan du klicka direkt på den ikonen för att tysta fliken.

Vivaldi

Vivaldi

Här fungerar det likadant som i Firefox. En enkel högtalarikon på flikar med ljud, som du helt enkelt klickar på för att få tyst på den. Vivaldi visar dock förhandsvisningar av flikar när du håller pekaren över dem, och även i förhandsvisningen visas en högtalarikon.