För två år sedan lanserades T2, ett nytt chipp från Apple som syftar till att öka säkerheten i företagets datorer.

Enligt ett reportage på tekniksajten Motherboard är en synbar effekt av det nya säkerhetschippet att det har blivit betydligt svårare för icke-auktoriserade verkstäder att reparera defekta enheter, något som i värsta fall innebär att man får skrota hyfsat nya datorer helt i onödan.

Om en kund till exempel har köpt en begagnad Macbook Pro och vill radera innehållet krävs det tillgång till den ursprungliga användarens lösenord för att återställa datorn i fungerande skick. Att i det läget gå till valfri verkstad i närheten för att få hjälp fungerar inte.

– Det ironiska är att jag skulle vilja ta mitt ansvar och radera användarnas data från dessa maskiner, men det får jag inte. Jag har bokstavligen inget annat val än att förstöra dessa vackra Macbook-datorerna som kostat 3 000 dollar och sälja dem som skrot för tolv dollar styck, säger reparatören John Bumstead i ett uppmärksammat inlägg på Twitter med taggen #righttorepair.

Missa inte: Apple bekräftar: T2-chippet hindrar vissa oauktoriserade reparationer

Apple har under de senaste åren gjort allt man kan för att stoppa lagförslag som vill stärka rätten till reparationer i de amerikanska delstaterna. Man har även ändrat utformningen av sina produkter för att göra det extremt svårt att reparera defekta enheter på egen hand.

Apple MacBook Pro (2019) - 2,3GHz OC 16GB 1TB 16" Pris vid test: 32990 kr.

Bästa pris just nu: 31999 kr