Mer gaming på Mac


Om du gillar att spela äldre spel på Macen och har uppdaterat till Mac OS Catalina har du säkert stött på problemet att många – för att inte säga de flesta – gamla titlar har slutat fungera på grund av att Catalina bara kan köra 64-bitarsprogram.

Vi har tidigare visat flera sätt som du kan komma runt det här på, men vi har nyligen hittat en ny teknik som är helt gratis och fungerar bra med åtminstone vissa spel.

Redan i december förra året släppte Codeweavers en ny version av Crossover Mac som gjorde det möjligt att köra gamla 32-bitars Windowsprogram direkt i Mac OS 10.15. Ironin i att det alltså går lättare att köra 32-bitars Windowsprogram än Macprogram i Catalina lär inte ha undgått någon.

Under våren har företaget släppt biblioteket som konverterar 32-bitarskod till 64-bitarskod fritt via Wine-projektet, vilket gör att det till slut finns ett helt gratis sätt att köra 32-bitarsspel på Catalina med hjälp av pc-versionen av Steam.

Innan vi går vidare och visar hur du går till väga vill vi passa på att förvarna: Det här är inget för den som bara vill ladda ner något och dubbelklicka. Det är betydligt enklare att installera Windows via Boot Camp eller Mojave på en separat partition eller extern ssd för att spela gamla spel.

På Mac
Steam på Mac OS Catalina – spel med den lilla överstrukna cirkeln till vänster fungerar inte.

32-bitarskod

Mac OS 10.15 hindrar normalt all 32-bitarskod från att köra, men det finns ett sätt att ta bort den begränsningen. Det kommer inte gör att gamla 32-bitarsprogram plötsligt börjar fungera – kodbiblioteken som krävs för att till exempel rita upp gränssnittet saknar och programmen kommer krascha. Men det innebär att program som inte länkar till några externa kodbibliotek kan köra.

För att aktivera det här begränsade stödet för 32-bitarskod öppnar du en terminal och skriver in följande kommando:

sudo nvram boot-args="no32exec=0"

Starta sedan om datorn. Om du någon gång nollställer Macens nvram måste du skriva in det här kommandot igen. Om du inte har uppdaterat till 10.15.4 eller senare måste du stänga av System Integrity Protection först.

Wine

Nästa steg är att installera en specialversion av Wineskin Winery som hjälper dig installera rätt version av Wine och ställa in den så att Steam kan installeras.

  1. Gå till projektets nedladdningssida på Github. Visa filerna under den senaste versionen (längst upp) och ladda ner filen Wineskin.Winery.zip.
  2. Packa upp filen, flytta programmet till Programmappen, högerklicka på det och välj Öppna. Godkänn i varningsdialogen.
  3. Klicka på plusknappen, leta upp WS11WineCX64Bit19.0.1 och installera.
  4. Klicka på update under Wrapper Version om det går, för att uppdatera installationsprogrammet.
  5. Markera WS11WineCX64Bit19.0.1 och välj Create new blank wrapper.
  6. Välj ett passande namn, till exempel ”Steam x86”.
  7. Låt programmet göra sitt och godkänn allt den frågar om, till exempel att installera Gecko.
  8. När den är klar kan du välja Visa i Finder för att se din installerade wrapper.

Installera Steam

Nu är det dags att installera Steam så att du kan installera dina spel. Ladda ner Windows-versionen från Steams webbplats (klicka på den lilla Windowsikonen).

Starta Steam x86-programmet och välj Install software. Välj Choose setup executable och leta upp SteamSetup.exe.

Nu ska programmet köra igång Steaminstallationen, men när vi testade stötte vi på ett problem här. Det fungerade inte med den hämtade SteamSetup.exe-filen. Vi löste det genom att duplicera den och kalla den nya SteamSetup2.exe. Varför det fungerade men inte den första filen har vi faktiskt ingen aning om, men om du också har problem med den hämtade filen kan du testa det.

Wineskin-inställningar

När installationen är klar öppnar du Steam x86 igen och väljer Advanced. Klicka på Browse till höger om Windows EXE och leta upp Program Files (x86) -> Steam -> steam.exe. I samma flik kan du även fylla i ett versionsnummer om du vill, och byta ikon till Steam-ikonen. Något annat är inte nödvändigt, men det finns en del inställningar för Wine för att till exempel välja om cmd ska fungera som ctrl i Windowsprogram.

Till slut avslutar du programmet och startar det igen, så bör Steam öppna och ladda ner alla filer det behöver, vartefter du kan logga in på ditt Steamkonto.

Steam-inställningar

Fixa renderingsfel

När du läser detta kan det hända att Steam redan nu fungerar som det ska, men i skrivande stund stöter vi på ett problem när programmet har startat. Det syns nämligen inget innehåll i butiken, biblioteket eller någon annan sektion i Steam. Inställningarna fungerar dock som tur är, vilket gör det möjligt att fixa felet.

Öppna Steams inställningar, välj Gränssnitt och kryssa ur Aktivera GPU-accelererad rendering i webbvyer. Efter en omstart av programmet räckte det för oss, men om det fortfarande krånglar kan du även testa att kryssa i Läge för låg bandbredd och Läge för låg prestanda under Bibliotek i inställningarna.

Börja spela

Nu är det bara att testa att installera något spel du har saknat och se om det fungerar. Alla spel fungerar inte via Wine – det går till exempel inte med spel som kräver directx version 10 eller senare, så det är bara lite äldre spel som fortfarande har stöd för directx 9 som gäller. Enskilda titlar kan också ha andra egenheter som gör att de fungerar dåligt eller inte alls via Wine.

32-bitarsspel på Catalina
Så ja – nu kan vi spela 32-bitarsspel igen, tack vare Wine.

Men många enkla spel som använder populära spelmotorer som Unity och Unreal Engine fungerar och rullar på förvånansvärt bra.

Tyvärr går det inte att installera spelen på en extern hårddisk. Vi har testat med både exfat- och apfs-formaterade hårddiskar och Steam säger bara att det inte har skrivbehörighet. Det fungerar heller inte att flytta själva wrappern till den externa hårddisken. Steam startar, men när vi försöker installera ett nytt spel får vi bara ett felmeddelande.

Däremot fungerar det på andra interna hårddiskar än systemskivan, så om du har en Mac Pro eller hackintosh med flera diskar kan du lägga spelen på valfri disk, inklusive en exfat-formaterad du även kan komma åt om du startar datorn i Windows.

Vi har inte testat med en hårddisk ansluten via thunderbolt – det är möjligt att det fungerar bättre än usb.