Safari blev nyligen den första webbläsaren utöver Tor Browser som stoppar alla tredjepartskakor. Det här är den naturliga utvecklingen av Apples satsning på att stoppa integritetskränkande spårning. Även Google Chrome och andra webbläsare är på väg åt det här hållet och om några år kommer det förmodligen vara standard i alla webbläsare.

Men tills dess kommer det förekomma sajter vars utvecklare inte har anpassat sig och blandar domäner på ett osäkert sätt, som därför helt enkelt inte längre fungerar i Safari.

Om du stöter på en webbplats där det inte fungerar som det ska att logga in eller göra saker när du väl är inloggad kan du så klart testa om det fungerar i Chrome, Firefox eller något annat program. Men om du vill hålla dig till Safari finns det ändå något du kan göra tills utvecklarna har skärpt sig och övergått till säkrare lösningar som inte använder korslänkade domäner.

Än så länge går det nämligen att tillfälligt stänga av skyddet och tillåta spårning mellan sajter. Så här gör du:

  1. Öppna Safaris inställningar.
  2. Välj fliken Integritet.
  3. Kryssa ur Förhindra spårning mellan webbplatser.
  4. Ladda webbplatsen du vill använda och gör det du ska.
  5. Kryssa i rutan i inställningarna igen.

Tyvärr finns ingen individuell inställning för detta per webbplats, till skillnad från innehållsblockerare och en del andra integritetsinställningar. Gissningsvis beror det på att Apple inte vill att användare ska göra det till vana att göra sig själva mer spårbara.

För att se till att inga andra webbplatser får för sig att spåra dig medan du har sänkt garden kan du först stänga alla andra flikar och enbart ha den krånglande sajten öppen.