Häromdagen lanserade Apple uppgraderade modeller av Imac på 27 tum med tionde generationens Intel Core-processorer med upp till tio kärnor, dubbelt så hög minneskapacitet, nästa generation AMD-grafik (Radeon Pro 5000-serien) och snabbare ssd-lagring med uppemot fyra gånger så hög lagringskapacitet som tidigare (8 terabyte).

Nu rapporterar Appleinsider att det inte går att byta ut eller uppgradera den interna lagringen på egen hand, detta trots att det finns en expansionsplats i de dyrare modellerna.

Anledningen till att det inte går att byta ut lagringen stavas T2, ett chipp som hanterar säkerhet och kryptering. Med andra ord måste moderkort och lagring bytas ut samtidigt, något som kräver ett besök på en auktoriserad Apple-verkstad.

I sammanhanget kan dessutom påpekas att den interna sata-porten som fanns i tidigare modeller har plockats bort, detta då Apple valt att satsa på ssd för hela slanten.

Vidare har de första testresultaten publicerats av den japanska sajten Macotakara och de ser minst sagt lovande ut.

Vad gäller ingångsmodellen med en Core i5-processor på 3,1 gigahertz är prestanda ungefär 20 procent högre än för föregångaren. Därmed är resultaten ungefär i nivå med den gamla mellanmodellen med en Core i5-processor på 3,7 gigahertz.

Även grafiken har förbättrats rejält och modellerna med Radeon Pro 5300 erbjuder ungefär 40 procent högre prestanda än förra årets modeller med Radeon Pro 570X

Utöver ovannämnda förbättringar har de nya modellerna även en bättre webbkamera med en upplösning på 1080p, något som är en minst sagt efterlängtad nyhet bland många användare.

Vad gäller den högupplösta retina-skärmen på 5K har Apple lagt till stöd för True Tone, dessutom erbjuds nanotexturglas som tillval för den som vill ha så få reflektioner som möjligt.

Priserna för den nya 27-tummaren börjar på 22 975 kronor och datorn kan som vanligt beställas från Apple Store.

I sammanhanget kan nämnas att Apple även har släppt en mindre uppgradering av modellen på 21,5 tum. Här är den stora nyheten att ssd-lagring numera är standard.

Dessutom har Imac Pro fått en mindre uppgradering, numera erbjuds en tiokärnig Intel Xeon-processor som standard.

Apple iMac (2020) - 3,1GHz HC 8GB 256GB 27" Pris vid test: 21685 kr.

Bästa pris just nu: 21780 kr