Med uppdateringen av Macbook Air i slutet av mars visade Apple att företaget har för avsikt att sälja åtminstone en bärbar Mac som kostar så lite som möjligt och ändå lever upp till förväntningarna på en modern Mac.

För den som vill ha maximal Mac för minimalt pris tävlar den närmast med Mac Mini, den billigaste Macen. Så hur står de två maskinerna sig mot varandra?

Bärbart eller stationärt

Den mest uppenbara skillnaden mellan Macbook Air och Mac Mini är så klart att den senare är en stationär dator medan den föregående är en laptop. Det gör att valet blir väldigt lätt för många användare som behöver kunna ta med sig datorn enkelt och jobba var som helst.

Men även om du är ute efter en dator att ha hemma på skrivbordet är det inte självklart att Mac Mini är det bättre valet. Fortsätt läsa för att se vår jämförelse av specifikationer och prisvärdhet.

Specifikationer

MacBook Air Mac Mini
Skärm 13,3-tums retinaskärm med True Ton Ingen inbyggd (stödjer upp till tre externa 4k-skärmar)
Upplösning 2560x1600 pixlar (inbyggd), upp till 6k på extern skärm Upp till 5k på extern skärm
Färger Silver, rymdgrått, guld Rymdgrått
Storlek 30,41 x 21,24 x 0,41–1,56 cm 19,7 x 19,7 x 3,6 cm
Vikt 1,25 kg 1,3 kg
Processor Dubbelkärnig Core I7 på 1,1 GHz, boost till 3,2 GHz, kan uppgraderas till fyrkärnig Core I5 (1,1/3,5 GHz) eller Core I7 (1,2/3,8 GHz) Fyrkärnig Core I3 på 3,6 GHz, kan uppgraderas till sexkärnig Core I5 (3,0/4,1 GHz) eller sexkärnig Core I7 (3,2/4,6 GHz)
Lagring 256 GB pcie-ssd, kan uppgraderas till 512 GB, 1 TB eller 2 TB 256 GB pcie-ssd, kan uppgraderas till 512 GB, 1 TB eller 2 TB
RAM 8 GB 3733MHz LPDDR4X, kan uppgraderas till 16 gigabyte 8 GB o2666MHz LPDDR4, kan uppgraderas till 16, 32 eller 64 GB (går att uppgradera I efterhand)
Grafik Intel Iris Plus. Stödjer en 6k- eller 5k-skärm eller två 4k-skärmar Intel UHD 630. Stödjer tre skärmar med upp till 4k-upplösning eller en 5k- och en 4k-skärm
Anslutningar Två thunderbolt 3-kontakter (med stöd för usb 3.1 gen 2 och displayport) Fyra thunderbolt 3-kontakter (med usb 3.1/displayport), två usb-a-kontakter (usb 3.1 gen 1), hdmi med hdcp 2.2, ethernet (kan uppgraderas till 10 gigabit)
Kamera 720p Facetime HD-kamera Ingen kamera
Ljud Stereohögtalare, tre mikrofoner, hörlurskontakt Hörlurskontakt och ljud via hdmi-kontakten
Tangentbord och mus/styrplatta Magic Keyboard med Touch ID-knapp, Force Touch-styrplatta Medföljer ej
Batteri 50,3 wattimmar, räcker till 12 timmars trådlös surf Inget batteri
Pris Från 12 995 kronor Från 10 495 kronor

Processor

Tittar vi på rena specifikationer ser vi att Mac Mini enkelt piskar Macbook Air i råkraft. Processorn i grundmodellen är fyrkärnig istället för dubbelkärnig och trots att den helt saknar turbo boost-funktion är den snabbare än Macbook Air-processorn även när den kör med maximal boost. Uppgraderar du till Core I7-processor får du en dator som faktiskt klarar ganska tunga proffsprogram.

Men beroende på vad du ska göra med datorn är det inte säkert att skillnaden här kommer märkas så mycket. Ju fler och tyngre program du kör desto bättre kommer Mac Mini orka med att hålla en högre hastighet. Kylningen i Mac Mini är inte lika bra som till exempel Imac 5K men är ändå enormt mycket effektivare än den supertunna Macbook Air.

Macbook Air

Minne

Låt dig inte luras av att båda har 8 gigabyte som standard. Macbook Air kan inte uppgraderas i efterhand och om du tror dig någonsin behöva mer måste du välja till 16 gigabyte från start. Mac Mini har vanliga sodimm-platser och det går utmärkt att uppgradera i efterhand. Det är inte lika enkelt som på Mac Pro och Imac 5K, men om du är försiktig går det att fixa på egen hand. Mac Mini kan dessutom uppgradera till hela 64 gigabyte.

Lagring

Båda har samma lagring, även om hastigheten i Macbook Air ser ut att vara något lägre. Apple har väldigt tacksamt höjt minimumnivån från 128 till 256 gigabyte nu i vår, vilket gör att vi inte längre behöver rekommendera alla att välja till mer lagringsutrymme. Det kan fortfarande vara värt det beroende på hur mycket utrymme du behöver eller vill ha internt och inte på en extern hårddisk, men många fler kan nu klara sig med grundmodellen.

Grafik

Här blir jämförelsen väldigt intressant. Båda datorerna har integrerad grafik från Intel, men de båda kretsarna är ganska olika. UHD Graphics 630 som sitter i Mac Mini har fokus på att driva flera skärmar och klarar upp till tre 4k-skärmar eller en 5k-skärm plus en 4k-skärm.

Iris Plus-grafiken i Macbook Air är en kraftig förbättring jämfört med fjolårets modell. När Appleinsider testade Geekbenchs Compute-test fick den nya modellen 5 853 poäng medan gamla Macbook Air bara fick 711 poäng. 4k-exporter från Imovie tar 40 procent kortare tid i den nya modellen, enligt sajtens test.

Tittar vi i Geekbenchs databas ser vi också att de flesta resultat från nya Macbook Air är högre än från Mac Mini.

Mac Mini – många kontakter

Anslutningar

En potentiellt stor skillnad för en del användare som inte behöver just en laptop är att Mac Mini har betydligt bättre fler och varierade kontakter. Förutom dubbelt så många thunderbolt 3-kontakter finns dessutom ethernet, hdmi och två gamla vanliga usb-a-kontakter. Det här gör att du kan klara dig utan att köpa till en docka eller ett antal adaptrar.

Det du sparar in på det vägs dock delvis upp av behovet av ett tangentbord och en mus eller styrplatta – om du inte redan har det till hands.

Skärm

Macbook Air har så klart en inbyggd skärm medan du måste ha eller skaffa en skärm (eller flera) till Macbook Air. Men om du jämför de här två Macarna har du förmodligen huvudsakligen tänkt använda datorn på ett skrivbord, och då kan skärmen i Macbook Air vara så liten att du ändå har stor nytta av en extern skärm. Därför är det här inte nödvändigtvis en prisutjämnare.

Slutsats

Om du inte har något behov av bärbarhet är Mac Mini i de flesta fall ett bättre och mer framtidssäkert val än Macbook Air. Billigare – speciellt om du redan har skärm, mus och tangentbord – och med högre prestanda samt möjligheten att uppgradera minnet senare.

Men om du aldrig sysslar med något tyngre datoranvändande kan flexibiliteten och den inbyggda skärmen göra Macbook Air till det bättre valet, även om du inte i dag har något behov av en laptop.

Ska du ge bort en dator till någon, till exempel en nybliven universitetsstudent, är Macbook Air det självklara valet, så länge personen inte själv har efterfrågat något annat.