Aldrig tidigare har Apples billigaste Macar varit så kraftfulla och prisvärda som nu. I november förra året släppte Apple nya modeller av både Macbook Air och Mac Mini, med företagets första egenutvecklade processor, M1 och plötsligt tävlar Apples budgetmaskiner mot betydligt dyrare datorer med Intel-processor.

Både Macbook Air och Mac Mini med M1-processorn är lätta att rekommendera, men vilken är bäst för dig?

Bärbart eller stationärt

Den i särklass största skillnaden mellan Macbook Air och Mac Mini är så klart att den senare är en stationär dator medan den föregående är en laptop. Det gör att valet blir väldigt lätt för de användare som behöver kunna ta med sig datorn jobba var som helst.

Men även om du är ute efter en dator att ha hemma på skrivbordet är det inte självklart att Mac Mini är det bättre valet. Fortsätt läsa för att se vår jämförelse av specifikationer och prisvärdhet.

Specifikationer

MacBook Air Mac Mini
Skärm 13,3-tums retinaskärm med True Tone (stödjer en extern skärm med upp till 6k-upplösning) Ingen inbyggd (stödjer upp till två externa skärmar, en med upp till 6k-upplösning och en med 4k)
Upplösning 2 560 x 1 600 pixlar (inbyggd), upp till 6k på extern skärm Upp till 6k
Färger Silver, rymdgrått, guld Silver
Storlek 30,41 x 21,24 x 0,41–1,56 cm 19,7 x 19,7 x 3,6 cm
Vikt 1,29 kg 1,2 kg
Processor Apple M1 Apple M1
Lagring 256 GB pcie-ssd, kan uppgraderas till 512 GB, 1 TB eller 2 TB 256 GB pcie-ssd, kan uppgraderas till 512 GB, 1 TB eller 2 TB
RAM 8 GB ”enhetligt minne”, kan uppgraderas till 16 GB 8 GB ”enhetligt minne”, kan uppgraderas till 16 GB
Grafik Apple M1 Apple M1
Anslutningar Två usb-c-kontakter (med usb 4.0 och thunderbolt 4) Två usb-c-kontakter (med usb 4.0 och thunderbolt 4), ethernet, hdmi samt två gammaldags usb-kontakter
Kamera 720p Facetime HD-kamera Ingen kamera
Ljud Stereohögtalare, tre mikrofoner, hörlurskontakt Hörlurskontakt och ljud via hdmi-kontakten
Tangentbord och mus/styrplatta Magic Keyboard med Touch ID-knapp, Force Touch-styrplatta Medföljer ej
Batteri 49,9 wattimmar, räcker till 15 timmars trådlös surf Inget batteri
Pris Från 12 495 kronor Från 8 495 kronor

Processor

Till skillnad från föregångarna med Intel-processor har Macbook Air och Mac Mini i dag exakt samma processor: Apple M1. Den enda skillnaden är att att Macbook Air har sju istället för åtta grafikkärnor. Under verklig användning innebär det att Mac Mini är några procent snabbare i grafiktunga applikationer som spel. Eftersom Mac Mini har en fläkt och Macbook Air både är fläktlös och har ett tunnare chassi kan Mac Mini hålla något högre klockfrekvenser vid långvarigt arbete.

Macbook Air

Minne

Apples nya processorer har internminnet på fastsatt precis intill processorn, vilket gör att det inte längre går att uppgradera minnet i efterhand på Mac Mini. Båda datorerna har åtta gigabyte minne som standard och kan uppgraderas till 16 gigabyte vid beställningstillfället.

Lagring

Vid det här laget kan du säkert gissa dig till vad skillnaderna är på lagringsfronten. Inte heller här finns några skillnader och båda maskinerna börjar på 256 gigabyte ssd och kan utökas till upp till 2 terrabyte lagring. Hastigheten på ssd:erna är också likvärdiga.

Grafik

Eftersom grafikkretsarna är inbyggda i M1-processorn och både Macbook Air och Mac Mini använder samma processor blir skillnaden minimal, även i instegsmodellerna där Mac Mini har en extra grafikkärna.

Mac Mini-kontakter

Anslutningar

En potentiellt stor skillnad för en del användare som inte behöver en laptop är att Mac Mini har betydligt bättre fler och varierade kontakter. Båda har dubbla usb-c-kontakter med stöd för usb 4.0 och thunderbolt 4. Men medan Macbook Air bara har ytterligare en kontakt – ett hörlursuttag – har Mac Mini fem: Hörlursuttag, ethernet, hdmi och dubbla usb-a-kontakter.

Skärm

Macbook Air har så klart en inbyggd skärm medan du måste ha eller skaffa en skärm (eller flera) till Macbook Air. Men om du jämför de här två Macarna har du förmodligen huvudsakligen tänkt använda datorn på ett skrivbord och då kan skärmen i Macbook Air vara så liten att du ändå har stor nytta av en extern skärm. Därför är det här inte nödvändigtvis en prisutjämnare.

Macbook Air kan dessutom enbart hantera en extern skärm, medan Mac Mini kan ha två skärmar då den inte har någon inbyggd. Det innebär att du kan ha två stora högupplösta skärmar och få plats med mer på skrivbordet.

Slutsats

Macbook Air bör vara standardvalet för de flesta. Den kostar visserligen 4 000 kronor mer, men är en komplett dator med skärm, tangentbord och styrplatta och du behöver inget annat. Den har numera nästan lika hög prestanda som Mac Mini och har precis samma tillval i fråga om minne och lagring.

Men Mac Mini är ändå billigast och om du verkligen inte behöver flexibiliteten i en laptop med allt vad det innebär blir den det bättre valet. För 4 000 kronor kan du till exempel uppgradera minnet till 16 gigabyte och köpa till en extern ssd för mer lagring.

Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13" Pris vid test: 11795 kr.

Bästa pris just nu: 11895 kr