Usb-c är den första datorkontakten någonsin som i teorin kan användas för precis alla sorters kabelanslutna tillbehör. Äldre usb-standarden klarade i princip allt utom skärmar. Apple var först ut att helhjärtat anamma standarden, precis som när företaget lanserade Imac 1998 och populariserade ursprungliga usb-standarden.

Och precis som den gången har många nyblivna Macägare efter köpet upptäckt att de måste ha adaptrar av olika slag för att kunna ansluta sina existerande tillbehör.

Usb-c lanserades för fem år sedan men har fortfarande inte blivit standard för alla slags tillbehör. Skrivare till exempel har inte sällan enbart usb-a i den ända av kabeln som ska sitta i datorn. Många skrivare är så klart trådlösa i dag, men om du till exempel har en skrivare med inbyggd skanner behöver du ändå ansluta med kabel. Skärmar har också så smått börjat komma med usb-c eller thunderbolt 3, men långt ifrån alla har det.

Missa inte: Skillnaden mellan usb-c och thunderbolt 3 – vi reder ut begreppen

Docka kan vara vettigare

Den första frågan du bör ställa dig innan du börjar köpa adaptrar av olika slag är huruvida adaptrar verkligen är rätt produkt för dig, eller om du bör skaffa en docka med usb-c eller thunderbolt 3 istället.

Dockor har flera fördelar och finns i många olika varianter, från enkla modeller med några få usb-kontakter och kanske en hdmi-kontakt som sitter direkt i datorn, till fristående lådor med thunderbolt 3, ethernet, usb-c, usb-a, ljudkontakter och till och med sd-kortläsare.

Har du ett gäng tillbehör av olika slag att ansluta är en docka förmodligen det bästa alternativet. Den kostar mer än enstaka adaptrar men förutom att ett gäng adaptrar snabbt kan bli en del är en docka oftast det enda sättet att ansluta fler än ett par tre tillbehör till en Mac.

Caldigit TS3 Plus

Den bästa thunderbolt 3-docka vi har testat hittills är Caldigit TS3 Plus (full pott i vårt test). Men beroende på vad just du har kan en annan produkt vara bättre. OWC:s Thunderbolt 3 Dock har till exempel en firewire 800-kontakt, som en och annan användare har behov av.

På usb-c-sidan finns avsevärt fler produkter och större variation i vilka kontakter som ingår. I vårt stora jämförande test fann vi att Satechi Type-C Pro Hub är den bästa, speciellt för bärbara Macar. Liten, smidig och betydligt billigare än någon fullfjädrad thunderbolt 3-docka.

Med flera gamla vanliga usb-a-kontakter, hdmi, displayport och andra kontakter klarar du dig ofta ganska långt. Och behöver du till exempel fler usb-a-kontakter kan du skaffa en vanlig usb-hubb och ansluta till dockan.

Adapter

Adaptrar och kablar

Det finns renodlade adaptrar till usb-c för nästan alla slags kablar. En del är enkla, billiga historier medan andra kräver dyrare elektronik. Men det finns också kablar med usb-c i ena änden och till exempel hdmi eller usb micro-b superspeed (den breda usb-kontakten som används på många usb 3.0-hårddiskar) i den andra.

En mycket viktig sak att tänka på om du köper en ny kabel är att kontrollera vilken hastighet den klarar. Det finns usb-c-kablar som bara är till för laddning, och det finns kablar med 5 gigabit, 10 gigabit, 20 gigabit per sekund. Thunderbolt 3 kan klara 20 eller 40 gigabit per sekund beroende på om det är en ”passiv” eller ”aktiv” kabel.

Här är några specialfall:

Lightning
Om du vill ansluta Apples lightning-hörlurar som följer med Iphone till Ipad Pro eller en Macbook kan du använda en speciell adapter för det. Enkay lightning till usb-c adapter är ett exempel vi hittar på Prisjakt.

VGA
Ska du ansluta en uråldrig analog skärm eller projektor kan du behöva en adapter till vga. Apple säljer en adapter kallad Usb-c vga multiport-adapter som förutom vga-kontakt har en usb-a-kontakt för att koppla in kameror och annat, och en usb-c-kontakt som enbart stödjer laddning.

Ethernet
I de flesta fall där du vill ansluta Macen till ett nätverk via kabel rekommenderar är en docka en bättre idé än en renodlad adapter, men de existerar. Värt att notera är också att 10 gigabit-ethernet kräver thunderbolt 3.

Sd-kort
Det finns renodlade sd-kortläsare med usb-c. Även om en docka förmodligen är bättre om du ska ansluta minneskorten hemma vid skrivbordet kan en fristående adapter vara bra när du är på resande fot.

Firewire

Firewire
Om du inte kostar på dig en docka med inbyggt firewire kan lösningen på att ansluta gamla firewire-tillbehör till en modern Mac bli aningen tillkrånglad: Apple säljer en adapter mellan firewire 800 och thunderbolt som du sedan kan ansluta via Apples thunderbolt 3 till thunderbolt 2-adapter.

Läs mer: Så använder du gamla thunderbolt-prylar med nya Macar – och tvärt om