Apple släppte en ny Ipad Pro nyligen, men det är svårt att egentligen kalla den ny för de verkliga nyheterna är få.

Läs även: Köpa eller vänta – köpråd till alla Apples prylar

Till de största nyheterna hör en uppdaterad – inte helt ny – A12Z-processor (och med det första gången som Apple använder en ny bokstav som namn på sina processorer). På baksidan finns en lidar (samma teknik som många självkörande bilar använder) för mer exakta avståndsbedömningar i AR-applikationer, samt en ny vidvinkel-kamera hämtad från Iphone 11.

Lidar

Ett av de första ryktena om de nya modellerna var att de får djupseende 3d-sensorer, och det visar sig vara lidar – det vill säga samma teknik som självkörande bilar använder för att läsa av avståndet till olika objekt i omgivningen. Lidar-sensorn kan mäta avstånd upp till fem meter och kan jobba i samspråk med kamerorna, olika rörelsesensorer och nya programmeringsgränssnitt i Ipad OS för att ge nya möjligheter för augmented reality och annat.

Lidar

Nya kameror

Ipad har aldrig haft riktigt lika vassa kameror som Iphone, vilket kanske inte är så konstigt, men nya Ipad Pro har fått en ny kamera jämte den vanliga vidvinkelkameran på 12 megapixlar. Den nya kameran är ultravidvinkel på 10 megapixlar, vilket innebär att kamerorna påminner om Iphone 11 (även om den senare har 12 megapixlar i båda kamerorna). Båda kamerona kan användas samtidigt i appar som har den funktionen, så att du kan spela in en scen och välja mellan perspektiven under redigering.

Övrig hårdvara

Processorn i nya Ipad Pro är något förvånande A12Z Bionic och inte till exempel ”A13X” som vi kunde ha förväntat oss med tanke på att Iphone 11 har A13-processor. Men enligt Apple är den fortfarande snabbare än ”de flesta bärbara Windows-datorer”.

Precis som senaste Macbook Pro har Apple kraftigt förbättrat mikrofonerna i Ipad Pro och den har numera fem stycken som ska ge klart och rent ljud.

Skärmen ser ut att vara oförändrad mot tidigare – 120 hertz uppdateringsfrekvens, True Tone och dci-p3-färger.

Magic Keyboard

Magic Keyboard

Ipad Pro får också som väntat ett nytt tillbehör: Magic Keyboard med bakbelysta tangenter – och inbyggd styrplatta. Tangentbordet fungerar även som fodral och stativ, och har en inbyggd usb-c-kontakt för att ladda paddan.

Speciella gångjärn håller Ipad Pro lyft från market och gör att den svävar över tangentbordet. Styrplattan fungerar med Ipad OS 13.4 som släpps 24 mars och innebär att systemet får en ny sammanhangsberoende pekare. Det innebär att pekaren bara visas på skärmen när du använder styrplattan, och växlar mellan verktyg automatiskt utifrån vad du håller den över.

Pris och tillgänglighet

11-tums Ipad Pro kostar från 10 000 kronor och 12,9-tumsmodellen börjar på 12 500 kronor. Då ingår 128 gigabyte lagring som du kan utöka till 256 gigabyte, 512 gigabyte eller 1 terabyte. Att lägga till mobildata kostar 1 800 kronor. De kan beställas i dag och i skrivande stund levereras de i nästa vecka.

Magic Keyboard släpps i maj och kostar 3 700 kronor för 11-tumsmodellen och 4 300 kronor för 12,9-tummaren.

Alla nyheter Ipad Pro 2020

Halvny processor och mer arbetsminne

Ett Z som byter ut X:et, istället för en helt ny siffra, är ett tydligt tecken på att nyheterna här är försvinnande få. Ipad Pro 2020 fick ingen A13X-processor, utan en väldigt milt uppdaterad A12X-processor som alltså fick namnet A12Z Bionic.

Det har senare framkommit att A12Z är samma processor på A12X, men att en åttonde grafikkärna har blivit aktiverad i den uppdaterade Z-modellen.

Apple hävdar dock på sin hemsida att processorn fått en förbättrad kylarkitektur, något som kan göra skillnad främst under mer långvariga belastningar i tunga applikationer. Geekbench-tester som jämfört A12X i Ipad Pro 2018 med A12Z i Ipad Pro 2020 har dock visat på så små skillnader i poäng att de kan räknas inom felmarginalen.

Men A12Z har alltså fått förbättringar på grafikfronten, och där syns lite större skillnad. I Geekbenchs renodlade grafiktest Metal syns en större skillnad till A12Z:s fördel, runt 700 poäng (10 000 poäng för 2020-modellen mot cirka 9 300 för 2018-modellen).

En annan skillnad värd att nämna är att alla Ipad Pro-modeller nu har begåvats med 6 GB arbetsminne. I tidigare generation Ipad Pro hade bara modellen med 1 TB lagringskapacitet så mycket arbetsminne, resten fick nöja sig med 4 GB.


Wifi 6 och batteristorlek

På nätverksfronten har en lite större skillnad skett. Ipad Pro 2020 har nu stöd för wifi 6, till skillnad mot det äldre wifi 802.11ac i 2018-modellen. Det är en framtidssäkring som, bland annat, låter Ipad Pro vara så snabb som möjligt på även på proppfulla nätverk.

Batteriet har blivit aningen mindre i 2020-modellen. 0,8 wH mindre för att vara exakt, men det är en så pass liten minskning att det i praktiken inte bör göra någon skillnad.


Lite tyngre och nya tillbehör

Ipad Pro 2020 har även blivit något tyngre än tidigare modeller, troligen delvis på grund av det nya kamerasystemet. Återigen är skillnaden så pass liten, 4,5 gram, att det i praktiken inte gör någon skillnad.

Ipad Pro 2020 tillbehör
Foto: Apple

Desto mer märkbart är att tillbehören till Ipad Pro har uppdaterats. Fodralet Smart Folio har fått en större utskärning på baksidan för den nya kameran. Fodralet finns även i fler färger, bland annat grönt och blått.

Apple fortsätter sälja det gamla tangentbordet Smart Keyboard Folio (men uppdaterad med större kamerahål), men den kanske största nyheten för Ipad över huvud taget hittills under år 2020 kommer under maj månad – nya Magic Keyboard med samma typ av tangenter som i Macbook, en extra usb-c-port, steglöst justerbar skärmvinkel, och en styrplatta.


Mer lagring – och högre pris

Med 2020-modellen bjuds Ipad Pro-köparen på dubbelt så mycket lagring i grundmodellen. Nu ingår 128 GB redan från start, tidigare bara 64 GB.

Tyvärr blev prislappen också lite högre, i alla fall i Sverige (troligen en justering för dollarkursen). Det rekommenderade priset för 11-tumsmodellen är nu 300 kronor högre än tidigare, nu 9 995 kronor. 12,9-tummaren har stigit med 500 kronor, nu 12 495 kronor.

Som tidigare kan 256 GB, 512 GB eller 1 TB lagring väljas till. Dessa modeller har inte stigit nämnvärt i pris. 256 GB-modellen har till och med sjunkit en hundralapp i pris.


Och det som blev likadant

I övrigt är det mesta alltså likadant. Allt ifrån storlek, utseende, färgalternativ (bara silver och mörkgrå), högtalare och usb-c-porten är oförändrad sedan 2018-modellen. En bra nyhet är att Magic Keyboard kommer vara kompatibel även med 2018-modellen.


Bör du uppgradera?

Med så små uppgraderingar i denna Ipad Pro-modell är det ovanligt enkelt att avgöra om Ipad Pro är värd en uppgradering eller inte.

Om du är på jakt efter en ny Ipad och tror att Pro-serien är rätt val för dig är det onekligen ett bra läge att slå till när en ny modell just lanserats. Om du väntar några månader kan priset sjunka några hundralappar, men priser på Apples produkter brukar sällan röra på sig särskilt mycket.

Har du däremot redan en Ipad Pro 2018 finns absolut ingen anledning att snegla på denna nya. En uppdaterad processor eller en extra kamera är inte tillräckligt för att motivera de många tusenlapparna en ny modell kostar, inte minst eftersom du också måste köpa nya tillbehör såsom tangentbord och skyddsfodral då de gamla inte passar på grund av den nya kameradesignen på baksidan.

Eller jo, en anledning finns faktiskt att uppgradera. Om du utvecklar AR-applikationer lär du säkert vara nyfiken på lidar-sensorn på baksidan, vilket kan motivera ett nyköp.


Ipad Pro 2020 vs Ipad Pro 2018

Eller snegla på den äldre modellen

Ett alternativ kan också vara att överväga den gamla Ipad Pro-modellen. I skrivande stund kan kvarvarande lager av basmodellen Ipad Pro 11 tum hittas 1 790 kronor billigare på Prisjakt. En inte oansenlig mängd pengar som i det här fallet innebär att du gör avkall på den extra kameran, lidar-sensorn, och kanske viktigast – hälften så mycket lagring i grundmodellen.

En Ipad Pro 2018 känns precis lika kvick i dag som när den lanserades hösten 2018, så prestandan är inget att oroa sig över. Med en tajt budget kan det kanske vara värt besparingen.

Apple iPad Pro 11" 128GB (2nd Generation)

Bästa pris just nu: 9960 kr