Säkerhetsföretaget Sophos har publicerat en ny rapport där man varnar för ett trettiotal bedrägliga appar på App Store som sammanlagt har laddats ner fler än 3,6 miljoner gånger.

Apparna klassas som ”fleeceware”, vilket innebär att de med olika knep som fejkade betyg och korta testperioder försöker lura användare att teckna abonnemang. Det är även vanligt att man får betala dyrt för att få tillgång till enkla funktioner som qr-läsare, horoskop eller filter.

– Upphovsmakarna rör sig i en gråzon där apparna i sig inte måste klassificeras som skadliga. Däremot är de bedrägliga genom att utnyttja människors okunskap och ouppmärksamhet. De är också en påminnelse om att gratis långt ifrån alltid är gratis, säger Per Söderqvist från Sophos i ett pressmeddelande.

Med andra ord gäller det att vara uppmärksam när man laddar ner nya appar och tänka sig noga för innan man tecknar ett abonnemang eller betalar för att få tillgång till nya funktioner. Det bör även påpekas att det inte räcker med att radera en app för att sätta stopp för abonnemang, dessa måste avslutas på korrekt sätt.

Vilka appar det rör sig om ser du om du skrollar en bit ned på den här sidan.