När Apple nyligen offentliggjorde sitt nya Magic Keyboard för Ipad Pro – med en styrplatta som låter användare flytta runt en pekare på Ipad-skärmen – menade vissa att det här till slut är ett erkännande från Apple att Microsoft hela tiden hade rätt när företaget släppte sin Surface med tangentbord och styrplatta.

Men det är såklart inte hela bilden. Med Ipad och Surface har Apple respektive Microsoft båda varit på väg mot samma mål – en ny typ av dator som är lika bekväm att använda som en pekplatta, med en pekpenna, eller med en traditionell mus eller tangentbord. Skillnaden är att de båda företagen sammanstrålar från olika positioner.

Läs också! Analys: Nu tar Ipad sitt största kliv på tio år


Använd dina styrkor

Både Microsoft och Apple är offer för sina egna framgångar. De startade båda två från väldigt starka positioner, men saknade båda två viktiga funktioner som behövs för att skapa nästa generations enheter som är flexibla nog att vara precis det du vill att de ska vara.

Microsofts styrka är uppenbar: Windows. Microsoft är ägaren och operatören av den klassiska, traditionella pc:n. Den stora majoriteten av världens alla traditionella datorer kör Windows. Microsoft startade som den obestridda mästaren i pc-världen, och måste nu bryta sig loss från det för att skapa något nytt.

Apple styrka är Iphone, en pryl som totalt transformerade företaget i både storlek och vinster. Iphone gav Apple ett självklart fotfäste i nästa generation pekbaserade enheter, något som Microsoft helt enkelt inte har. Det fotfästet använde Apple för att skapa Ipad. En produkt som utan tvekan sålt bra, men som också är en klar antites till den traditionella pc:n.

Dessa två motspelare står på varsin sida av spelplanen, cirkulerandes, med ena ögat på konkurrenten och det andra på priset: den ultimata, konvergerade enheten. Frågan är vem som kommer dit först.

Läs också! Guide: Så byter du från Ipad till Windows-platta


Microsofts problem

Det är enkelt för en sajt som heter MacWorld att kasta sten på Microsoft, absolut. Men faktum är att Microsoft har gjort många, imponerande försök att bryta sig lös från sitt pc-arv under det gångna decenniet.

Microsofts designspråk Metro var ett riktigt bra försök att lägga till ett modernt, touch-fokuserat gränssnitt, och blev en viktig hörnsten i Windows 8.

En del minns kanske Microsofts förhandsvisning av sitt nya designspråk på D9-konferensen år 2011. Samtidigt som Steven Sinofsky från Microsoft visade upp det, var det lätt att se hur detta plötsligt blev en seriös konkurrent till Ipad. Och utan att kopiera IOS, som Android gjorde mycket på den tiden, utan genom att skapa något helt eget med innovativa funktioner som Live Tiles.

Men, som undertecknad skrev då när det begav sig, Steve Ballmers Microsoft stod inte fullt bakom det man hade byggt:

”Problemet med detta tillkännagivande är att Microsoft misslyckas med att erkänna surfplattan som en unik typ av produkt. Företaget som har spenderat ett decennium med att försöka pusha Windows-plattemarknaden på en marknad som inte svarar, är fortfarande övertygat att det är ett försäljningsargument att Windows 8-plattor kan köra Excel för Windows, och att om du kopplar upp ett tangentbord eller mus till den, så kan du få en pekare att klicka loss på tills du blir nöjd. Tänk om Apple hade gjort det med Ipad.”

Det var närmast hjärtskärande att se när Microsoft avslöjade det klassiska Windows-skrivbordet som gömde sig bakom Metro, och att se ett skrämmande välbekant Excel köra i bakgrunden. Luften gick ur hela demonstrationen.

Microsoft uppfann ett helt nytt sätt att tänka kring hur dess enheter skulle användas. Microsoft! Men Ballmers Microsoft hade det inte i sig i slutändan. Omedelbart slog man undan benen för allt det arbete som lagts ned i att ta fram Metro. Det blev bara ett lager ovanpå det välbekanta. Microsoft var inte intresserade av att dra sina användare in i det 21:a århundradet.

Och kanske hade Ballmer trots allt rätt. Windows 8 sågs i stort sett som en katastrofal lansering. Det tycks stå klart för många att Windows 10 var en ursäkt till lansering, en ursäkt som erkände att Windows först och främst skulle vara en traditionell pc.

Det verkar helt enkelt som att folk inte använder Windows för att de älskar det, utan för att det är bekant, för att det kan köra alla de vanliga programmen, och för att det fungerar som man kan förvänta sig. Det finns inte så stor aptit för förändring i det läget.


Apples problem

Ipad ärvde många av styrkorna från Iphone. Folk visste hur den skulle användas. Appar fanns redo att använda redan från start. Men den ärvde också många av alla Iphones svagheter – eller åtminstone, svagheter för den som försöker bygga en enhet som kan göra allt det som en dator kan.

Ipad mot Surface
Foto: AppleIpad, generation ett från 2010.

Ipad hade ingen som helst variant av ett vanligt filsystem. Iphones lilla skärm gjorde att de flesta appar var ganska simpla. Multitasking och fönster var fortfarande främmande koncept. Apple fick med Ipad en populär pekplatta, men också något som saknade en klart utstakad väg, något som lovade mer än bara en lite större Iphone-skärm (och Apple hade ju redan en produktserie för den som behövde mer – Mac).

Och det blev en lång resa efter det. Introduktionen av Ipad Pro år 2015 visade att Apple allt mer rörde sig i denna nya riktning, men det har tagit lång tid för företaget att lista ut hur det ska introducera nya funktioner som ger den kraft som förväntas från mer traditionella pc-datorer, men på ett sätt som var omtänkt för Ipad. Om Apple istället bara hade gjort Ipad till en Mac hade man begått samma misstag som Microsoft gjorde år 2011.

Men fortfarande: Går det att använda Ipad som en laptop. Kommer det någonsin finnas en Ipad för skrivbordet, en mer eller mindre stationär version? Så sent som förra månaden var svaret förmodligen nej, men det nya stödet för pekare i Ipad OS gör att det nu ändå känns möjligt.

Apple kryper framåt. Långsamt, men i alla fall framåt.


Mötas i mitten

Nu återstår racet till den där gäckande, gyllene punkten, skapandet av enhet som balanserar perfekt mellan en lätt surfplatta när du vill att det ska vara det: ett stylus-drivet anteckningsblock när du vill anteckna för hand eller rita, en bärbar dator när du vill skriva eller arbeta med ett stort kalkylark – till och med en stationär dator när du vill sitta vid ett bord och använda en stor skärm.

Idag upplevs det kanske som att Apple hade ett ganska stort försprång mot Microsoft, men Ipad utvecklades väldigt långsamt under första halvan av 2010-talet. Apple lade merparten av sin kraft på en den explosiva tillväxten för Iphone.

Fortfarande tycks det dock, i alla fall enligt undertecknad, som att Apple har försprånget just nu. Det nya stödet för pekare i Ipad OS 13.4 visar att Apple är rätt duktiga på att tänka kring och omvärdera klassiska Mac och pc-funktioner för en ny era.

Surface mot Ipad
Foto: MicrosoftMicrosoft Surface Pro X.

Microsoft kämpar fortfarande med det faktum att dess största tillgång också är dess största ansvar. Windows erbjuder pek-input, men det är sekundärt. Alltför ofta landar användaren i ett gränssnitt på Windows som är gjort för precisionen från en mus. Microsofts Satya Nadella kämpar på med att förändra Microsoft på ett sätt som inte gjordes under Steve Ballmer, men frågan är om användarna hänger med.

Fortfarande är det en livlig match med oklar utgång. Båda dessa tech-jättar vet att det finns något bra i sammanstrålande av pekskärmsteknologi med den klassiska pc:n. Båda börjar med ett starkt utgångsläge, och med tydliga svagheter. Vem kommer till målet först?

Undertecknad sätter en slant på Apple, helt med tanke på vilken hastighet som Apple har förbättrat Ipad under de senaste fem åren. Men ingen kan räkna ut jätten Microsoft heller. Spelet är långt ifrån över. Vem kommer göra nästa viktiga drag för att flytta fram sin position?

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Apple iPad Pro 12.9" 4G 1TB (4th Generation) Pris vid test: 20290 kr.

Bästa pris just nu: 18789 kr