Apple har nyligen uppdaterat sin mindre Macbook Pro-serie på 13 tum. Alla modeller har numera Magic Keyboard (och därmed är den sista Apple-datorn med det problematiska fjärilstangentbordet borta), samt mer lagringsutrymme från start, men bara de två toppmodellerna med startpris på 24 495 respektive 26 995 kronor får tionde generationens Intel-processorer samt 16 GB ram som standard.

Här testas modellen med startpris på 24 495 kronor. Ett fullvärdigt test är på gång av denna modell, men prestanda är en inte oviktig del av denna uppdatering, och det är just vad denna artikel handlar om.

Macbook Pro 13 tum har, liksom modellen den ersätter, fyrkärniga processorer. Skillnaden är att den nya modellen använder en 2,0 gHz, tionde generationens Intel Core i5-processor, medan den utgående modellen har en 2,4 GHz, åttonde generationens Core i5.

I testbänkarna nedan ingår även data för den billigare Macbook Pro-modellen, som alltså har kvar samma 1,4 GHz, fyrkärniga åttonde generationens Core i5-processor. Med finns även den stora 16-tummaren med en 2,4 GHz, åttakärnig, nionde generationens Core i9-processor med startpris på 33 795 kronor (Core i7 med sex kärnor är annars standard i denna modell, med pris från 29 995 kronor).


Geekbench 5: Enkeltrådigt test

Test prestanda Macbook Pro 2020
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för att förstora.

Förbättringarna i prestanda är rätt rejäla jämfört med föregångaren. Ofta syns förbättringar på 10 till 15 procent från en generation processorer till nästa, men i detta test av enkeltrådade uppgifter är ökningen 24 procent. Den nya generationen Intel-processorer har lägre klockhastighet och lägre Turbo Boost, men den nya Ice Lake-mikroarkitekturen ger bättre prestanda även vid lägre frekvens.

Det är också värt att uppmärksamma hur en enda kärna i nya Macbook Pro 13 tum lyckas hålla jämna takter med en kärna i 16-tummaren, trots betydligt lägre klockfrekvens och Turbo Boost. Men, som syns nedan, drar den större datorn ifrån när det kommer till prestanda i flertrådade uppgifter.


Geekbench 5: Flertrådade tester

Prestandatest Macbook Pro 2020
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för att förstora.

När det kommer till flertrådad prestanda ger nya Macbook Pro rätt modesta resultat jämfört med modellen den ersätter. Med en poäng i Geekbench 5 på 4 480, innebär det en ökning på rätt normala 14 procent. Med tanke på att den nya modellen har en maximal Turbo Boost på 3,8 GHz, mot 4,1 GHz för den utgående modellen, är det ändå rätt imponerande.

Föga förvånande lämnar 16-tummaren alla versioner av 13-tummaren i ett dammoln bakom sig. Hela åtta kärnor, dubbelt så många som 13-tummarna, ger självklara resultat.


Geekbench 5: Open CL

Prestandatest MacBook Pro 2020
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för att förstora.

Nya Macbook Pro 13 tum har en ny integrerad grafikprocessor. Något förvirrande är båda den gamla och den nya versionen kallad Intel Iris Plus, men de är trots det rätt olika varandra.

Den gamla modellen hade 48 exekveringsenheter och 128 MB inbyggt DRAM. Intels egna cpu-databas innehåller ingen processor som exakt matchar specifikationerna i Apples nya modell, men det rör sig troligen om G7-varianten av Intels senaste integrerade gpu. Det är en uppdaterad arkitektur med bättre videokodning och 64 exekveringsenheter.

I Open CL-testet i Geekbench 5, som utför beräkningsuppgifter på gpu:n, syns en förbättring på ungefär tio procent jämfört med Intel Iris Plus Graphics 645 som används i den nuvarande ingångsmodellen av Macbook Pro 13 tum.

Macbook Pro 16 tum togs med i detta test för att se hur Iris Plus står sig mot det integrerade Intel UHD 630 som sitter i 16-tummaren. Denna större dator har ju dock tillgång även till ett dedikerat grafikkort (AMD Radeon Pro 5300M eller 5500M), som är självklart mycket snabbare än alla integrerade grafikvarianter.


Geekbench 5: Metal

Test prestanda Macbook Pro 2020
Foto: IDGResultat i poäng. Längre staplar/högre poäng är bättre. Klicka för att förstora.

Metal är Apples ramverk för 3D-grafik och beräkningar, och här syns en mycket mer dramatisk förbättring för nya Iris Plus: Över 30 procent snabbare jämfört med Iris plus Graphics 645. Det är dessutom mer än dubbla prestandan mot Intel UHD 630.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning