När Macbook Pro 16 tum släpptes hösten 2019 var det nog många som hoppades på att det kort därefter skulle följas av en uppdaterad 13-tummare, men det skedde tyvärr inte. En Macbook Air-uppdatering hann smyga in däremellan, och då skulle det fortfarande dröja ytterligare en månad innan den hett efterlängtade 13-tummaren slutligen släpptes.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är Macbook Pro-uppdateringen du har väntat på, sånär som på en 14-tumsskärm. Äntligen finns här ett tangentbord vi inte behöver vara oroliga för, och äntligen är den snåla 128 GB-modellen borta. Om du vet att du behöver mer prestanda än Macbook Air kan ge, men fortfarande vill ha en kompakt Macbook, är det här rätt val.

Positivt

  • Nytt tangentbord.
  • Dubblerad lagring och mer arbetsminne.
  • Bättre grafikprestanda.

Negativt

  • Medioker webbkamera.
  • Basmodellen går miste om många nyheter.
MacWorld rekommenderar

Den nya Macbook Pro har snabbare processorer, snabbare arbetsminne och bättre grafik – men bara i de två toppmodellerna. Magic Keyboard har till sist alltså letat sig även till 13-tummaren, och det finns som tur är i alla versioner av datorn. Det är en nyhet som säkert kan övertyga de kunder som fortfarande sitter med förra generationen Macbook Pro från 2015 och tidigare, och som dragit sig för att köpa något nyare på grund av fjärilstangentbordet.

I den här artikeln testas den standardkonfiguration av Macbook Pro som kostar från 24 495 kronor. För de pengarna får du en 2,0 GHz, tionde generationens Intel Core i5-processor, 16 GB snabbare lpddr4x-minne, Intel Iris Pro-grafik och en 512 GB stor lagringsenhet. För 26 995 kronor köps samma modell men med 1 TB lagring. Nytt är också att arbetsminnet för första gången i den mindre 13-tummaren kan uppgraderas till 32 GB.

Macbook Pro-modellerna som börjar på 16 995 kronor respektive 19 495 kronor har samma åttonde generationens, fyrkärniga 1,4 GHz Core i5-processor som tidigare, men de har i alla fall fått Magic Keyboard och dubblad lagringskapacitet. 8 GB arbetsminne är fortfarande standard i dessa modeller, men att uppgradera till 16 GB är i alla fall häften så dyrt som tidigare, nu kostar det 1 250 kronor.


Vila i frid, fjärilstangenter

Utfasningen av Apples problemtyngda fjärilstangenter började med Macbook Pro 16 tum i november 2019. Istället tog Magic Keyboard vid, som använder en klassisk saxmekanism för tangenterna. Macbook Air fick tidigare detta tangentbord, och när även 13-tummaren nu har det är sagan definitivt slut för fjärilstangenterna.

Det gamla tangentbordet kommer knappast saknas av någon, även om Apple hävdar att det hade sina förespråkare. Samma tangentbord sitter här som i de övriga Macbook-modellerna. Det är mjukare för fingrarna att skriva på, och låter inte heller lika mycket. Hur pålitligt det är måste tiden utvisa, men hittills har vi inte sett några problem med vare sig den Macbook Air eller 16-tums Macbook Pro vi testat.

Test Macbook Pro 2020 2,0 GHz
Foto: AppleNytt tangentbord med en aningen mindre Touch Bar, en dedikerad escape-tangent, piltangenter i halv höjd och en Touch ID/startknapp som är åtskild från Touch Bar.

Touch Bar ovanför tangentbordet hänger kvar som tidigare, och det är precis samma historia här som tidigare. Den lilla pekremsan kan vara användbar i vissa applikationer. Det kan ge genvägar till annars ”osynliga” funktioner och den kan låta oss göra vissa saker utan att flytta händerna från tangentbordet, som att formatera textstilar i Pages.

Men den är också lätt att glömma bort och gör helt vanliga funktioner som att höja ljusstyrkan och ändra volymen omständligare än nödvändigt.


Test Macbook Pro 2020
Foto: Willis Lai/IDGNytt till vänster, äldre modellen till höger.

Snabbare processor och minne, bättre grafik

De två dyrare modellerna av Macbook Pro har alltså tionde genrationens Intel-processorer, som ersätter den åttonde generationen i föregångaren. Modellerna som kostar 24 495 kronor respektive 26 995 kronor har båda en fyrkärnig 2,0 GHz Core i5-processor med Turbo Boost på upp till 3,8 GHz, och med 6 MB L3 cache.

Den gamla 2,4 GHz-processorn hade både högre basklockfrekvens och Turbo Boost, men den nya Ice Lake-arkitekturen ger ändå bättre prestanda. För ytterligare 2 500 kronor kan processorn uppgraderas till en Core i7 med Turbo Boost upp till 4,1 GHz.

Apple har också adderat snabbare minne i den nya 13-tummaren. Från 2 133 MHz lpddr3-minne i den gamla, till 3 733 MHz lpddr4x-minne i den nya, vilket ytterligare bättrar på prestandan. Standardkonfigurationen börjar dessutom på 16 GB minne istället för 8 GB. 32 GB kan för första gången köpas till, men det kostar 5 000 kronor extra.

Proffsanvändare bör också noga lägga märke till den nya Intel Iris Plus-grafiken i nya Macbook Pro. Det låter användare koppla en 6k-skärm (något som inte var möjligt tidigare), exempelvis Apples egna Pro Display XDR.

Den lilla 13-tummaren har fortfarande enbart integrerad grafik, med grafikminne som delas med Macens huvudminne. Enligt Apple har Iris Plus 33 procent fler exekveringsenheter jämfört med sin föregångare (64 mot 48), så grafikprestandan har fått ett rejält lyft.


Prestanda: Grafiken imponerar mest

Är du nyfiken på fler prestandasiffror finns här ett separat prestandatest där denna modell ställs mot både Macbook Pro 16 tum och den billigare 13-tummaren. Kort kan sägas att de mest intressanta resultaten sågs i Metal, där den nya Macbook Pro var upp till 30 procent snabbare än sin föregångare, en inte alls oansenlig förbättring.

Läs mer! Prestandatest: Så snabb är nya Macbook Pro 13 tum


Batteritid utan överraskningar

Med 58 wattimmars kapacitet är batteriet i de två toppmodellerna av Macbook Pro snäppet mindre än de båda basmodellerna, som har 58,2 wattimmars kapacitet. Apple hävdar att batteriet ska räcka för upp till tio timmars trådlös surf, eller tio timmar av filmtittande från Apple TV-appen.

Test Macbook Pro 2020
Foto: IDGResultat i minuter. Längre stapel är bättre. Klicka för att förstora bilden.

I ett test där vi lät datorn visa samma video tills att batteriet dog (den här gången med ljusstyrkan satt till 90 procent) höll datorn ut i åtta timmar. Detta gäller även den billigare modellen. Ingen av modellerna har heller visat några problem att hålla ut en hel arbetsdag med olika arbetsrelaterade applikationer, trådlös internetåtkomst och någon enstaka internetvideo.


13,3 tum, inte 14

Apples Macbook Pro-serie påbörjade ett stort skifte när 16-tummaren presenterades, vilken efterträdde 15-tumsmodellen. Den större skärmen kunde tryckas in i ett chassi som inte blev så mycket större, detta till stor del genom att krympa skärmkanterna.

Därför var det inte helt konstigt att rykten började gå om att Apple skulle ge den lilla 13-tummaren samma behandling och låta en ny 14-tumsmodell ersätta den nuvarande. Men så blev det alltså inte.

Skärmen är densamma som tidigare, en 500 nits ljusstark retina-skärm med 2 560 x 1 600 pixlar och fullt stöd för P3-färgspektrat, samt med True Tone som vitbalanserar skärmen automatiskt efter omgivande ljus.

Det är fortfarande en mycket bra, ljusstark skärm med trovärdiga färger och skarp text, men visst är det lite av en besvikelse att vi inte fick se den 14-tumsmodell som det ryktats om.
Skärmkanterna börja se en aning tjocka och omoderna ut på denna nu fyra år gamla Macbook Pro-design, särskilt som många andra Apple-produkter – inte minst alla Iphone-modeller utan hemknapp – har minimala kanter.

Men kanske behöver vi inte vänta så länge ändå. Rykten går om att en 14-tumsmodell är på väg till 2021, och möjligen kan den få arm-processorer.


Bör du uppgradera?

Många Apple-användare har väntat på en uppdatering av 13-tumsmodellen, och nu kan vara rätt tillfälle att slå till för många. För användare som kräver mer prestanda under längre sessioner än vad Macbook Air kan ge, men fortfarande vill ha en kompakt dator är det här ett bra val. Tillskottet i cpu-prestanda är bra, men än bättre är den förbättrade grafikprestandan i årets uppdaterade modell.

För proffsanvändare som ständigt behöver mer kraft och gärna i en liten förpackning är det här en bra uppgradering. Har du redan en relativt modern Macbook Pro finns inte så stora skäl att uppgradera – förutom ett, och det är viktigt. Tangentbordet. Ogillar du de stumma fjärilstangenterna är det här datorn du har väntat på.

Macbook Pro 13 tum gör mycket rätt, samtidigt är det inte någon vidare spännande uppdatering. Visst, här finns ett tangentbord vi inte behöver var oroliga för ska gå sönder, men det är bara ett återställande av det normala, inte någon egentlig uppgradering.

De mest spännande ryktena finns runt hörnet, med återkommande rykten om att de första Macbook-modellerna med arm-processor kan lanseras redan nästa år.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg

Specifikationer

Produkt: Macbook Pro 13 tum 2,0 gHz Intel Core i5 (tionde generationen)
Testad: Maj 2020
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina.
Processor: Fyrkärning, tionde generationen 2,0 GHz Intel Core i5, Turbo Boost upp till 3,8 GHz (testad modell, 2,3 gHz i7 som tillval).
Minne: 16 GB 3 733 MHz lpddr4x (32 GB i som tillval).
Lagring: 512 GB ssd-lagring (1 TB som tillval).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,49 x 30,41 x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 1,37 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 24 495 kronor (testad modell) hos Apple.
Pris: Från 24 490 kronor via Prisjakt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning