Betyg 3 av 5

Omdöme

Brydge Pro är ett lysande tangentbord på de allra flesta sätt, med bra, bakgrundsbelysta tangenter och steglöst justerbar vinkel. Men vänta in modellen med styrplatta – det ger en helt ny användbarhet för Ipad.   

Positivt

  • Riktigt bra tangentbord
  • Bakgrundsbelysta tangenter
  • Justerbar vinkel

Negativt

  • En ny modell med styrplatta är redan på gång
  • Relativt högt pris
  • Enter-tangenten är bara en rad hög

Testad produkt: Brydge Pro Keyboard
Pris: 1 899 kronor (11 tum) hos lifestylestore.se. 2 199 kronor (12,9 tum) hos CDON.

Brydge har länge tillverkat tangentbord till Ipad som fungerar som en bas, där själva Ipad-enheten trycks ned i två hållare längst ut på tangentbordet. Det ger en Ipad-uppsättning som i alla fall till utseendet ser precis ut som en vanlig laptop.

Just den här modellen heter Brydge Pro Keyboard och är framtaget för Ipad Pro-serien i 11 tum respektive 12,9 tum. Det tog sitt lilla tag, men äntligen finns det här tangentbordet med nordisk tangentbordsuppsättningen. En snarlik modell finns även för Ipad 10,2 tum.

Test: Smart Keyboard Folio: Dyrare – men blev det bättre

Test tangentbord Ipad Pro
Foto: Brydge

Pro Keyboard har en tung bas i aluminium, och gör med sin tyngd att det står bra även i knät. Men hela bygget är tungt. Brydge Pro Keyboard tillsammans med en Ipad Pro 12,9 tum och Apple Pencil väger nästan 1,5 kilo, tyngre än en Macbook Air.

Skärmen står stadigt i sina fästen, och den skakar inte mycket när skärmen pekas på med fingrar eller Apple Pencil. Lutningen på skärmen är steglöst ställbar i 0-180 grader. Kvalitetskänslan är överlag hög.

När du är klar med tangentbordet fälls skärmen ned mot basen, precis som på en laptop, men det görs gärna med viss försiktighet. Dämpningen när skärmen släpps ned mot tangentbordet är inte lika väl avvägd som på en Macbook, så här är det bra att fälla ihop bygget i alla fall lite varsamt.

Brydge Pro nordiskt tangentbord

Om Ipad-enheten tas loss och sätts ned i sina fästen åt andra hållet kan du använda vad Brydge kallar ett filmläge. Tangentbordet hamnar så att säga på baksidan och skärmen kommer lite närmare, samtidigt som vi steglöst kan justera vinkeln. Det går även att fälla ned skärmen helt mot tangentbordet, i ett ”tablet-läge”.

Lite klumpigt är det dock. Det krävs ett rejält tag om hela Ipaden, helst med båda händerna, för att dra den ur sina fästen (skärmskydd rekommenderas inte). Nåja, det är i alla fall möjligt.

Brydge Pro
Med i paketet följer även ett skydd för baksidan.

En fröjd att skriva på

Brydge vet vad de gör när det kommer till den kanske viktigaste delen, själva tangenterna. Tangentbordet påminner väldigt mycket om Apples klassiska tangentbord i Macbook-modellerna. Slaglängden är ”normallångt” för den här typen av pryl, väldigt likt det Magic Keyboard som sitter i Macbook Pro 16 tum och nya Macbook Air.

Tangenterna är stabila med bra motstånd, och är dessutom bakgrundsbelysta i tre steg. Brydge Pro är inget annat en fröjd att skriva på.

En fördel över Apples Smart Keyboard Folio, samt kommande Magic Keyboard med styrplatta är att det här finns en extra rad ”funktionstangenter”, bland annat för att justera ljusstyrka, medieuppspelning, samt en vanlig hemknapp. Enterknappen är dock bara en rad hög, en tråkig kompromiss som kommer från att det här från början är ett amerikanskt tangentbord. Det slipper du på Apples tangentbord.

Test Brydge Pro tangentbord

Batteritiden uppges till hela ett år, något som av naturliga skäl inte kan verifieras ännu. Det är också givet att batteritiden förkortas ju mer du använder bakgrundsbelysningen. Laddning sker via en usb-c-kontakt, och batteriprocenten kan även avläsas från batteriwidgeten i Ipad OS.


Brydge Pro

För sen! Nu vill vi ju ha styrplatta

Precis som det äntligen gick att glädjas åt att Brydge nu finns på den svenska marknaden med svenska tangenter, känns den tyvärr redan inaktuell. Brydge har nyligen lanserat Pro Plus, som har en liten styrplatta längst ned på handledsstödet. En helt naturlig utveckling nu när Apple på allvar satsar på stöd för pekare i Ipad.

Det blir nästan ironiskt att se den stora, oanvända ytan längst ned på handledsstödet – självklart ska det sitta en styrplatta där! Flera gånger under de dagar jag använder Brydges tangentbord sträcker jag mig oavsiktligt ned mot denna tomma yta för att skrolla på en sida eller flytta en pekare jag önskade fanns. Det känns ju som att jag sitter vid en Macbook.

En tillkopplad mus via bluetooth eller usb-c kan ju såklart lösa detta problem, men ännu bättre än en inbyggd lösning som alltid är med.

Den nya modellen, Pro Plus, bör nog de flesta Ipad Pro-användare vänta in, alternativt ser hur Apples Magic Keyboard med styrplatta blir när den släpps på marknaden nästa månad. Det lär bli en intressant jämförelse.

Brydge Pro test

Hela denna laptop-härmande design där skärmen sitter fast botten av tangentbordet – så långt bort från våra fingrar som möjligt – är som gjord för att det finns ett externt pekdon som komplement till pekskärmen. Nu blir det längre att sträcka sig till skärmen med handen, och därmed mindre ergonomiskt jämfört med modeller från bland annat Apple och Logitech där skärmen hamnar närmare händerna.

Igen, vänta in modellen med styrplatta om du kan.

Ett förbehåll ska dock ges. Det tog lång tid innan den här modellen kom med nordisk uppsättning, så hur lång tid tar det för Pro Plus? Det återstår att se.

Ett högt pris och det faktum att det redan finns en (två, om Apples Magic Keyboard för Ipad räknas med här) mer intressant modell på marknaden drar ned betyget. Kan du inte vänta på någon annan modell och skriver mycket på din Ipad Pro, är det här dock den starkaste kandidaten till Apples tangentbord för Ipad.

Specifikationer

Fakta: Brydge Pro Keyboard
Testad: Mars 2020.
Funktion: Tangentbord och hållare för Ipad Pro 11 tum respektive 12,9 tum.
Vikt: 1 480 gram med Ipad Pro och Apple Pencil monterad (gäller 12,9 tumsmodellen). Enbart tangentbord: ingen uppgift.
Mått: 15,6 mm djup med Ipad Pro monterad. Övrigt mått: Ingen uppgift.
Kommunikation: Bluetooth.
Bakgrundsbelysning: Ja.
Justerbar skärmvinkel: Ja, steglöst.
Tillverkare/mer info: Brydge.
Pris: 1 899 kronor (11 tum) hos lifestylestore.se. 2 199 kronor (12,9 tum) hos CDON.

Betyg: 3 av 5