Förra veckan släppte Apple Mac OS 10.15.4, IOS 13.4 och Ipad OS 13.4. En av nyheterna är mappdelning på Icloud Drive, något som Apple presenterade redan i somras och som förmodligen var tänkt att ingå när systemen först släpptes under hösten, men vars utveckling visade sig knepigare än Apple hade trott.

Mappdelning gör att Icloud Drive till slut får en av de grundläggande funktionerna i Dropbox, den första populära molnlagringstjänsten.

Dela en mapp på Mac

I Mac OS delar du en mapp direkt i Finder. Öppna Icloud Drive och markera en mapp du vill dela. Klicka på Dela-knappen i verktygsfältet (en pil uppåt i en fyrkant) och välj Lägg till personer.

Dela på Mac

I dialogrutan som dyker upp kan du välja vilka som ska ha åtkomst (alla med länken eller bara personer du aktivt bjudit in), och om mappen ska delas med skrivrättigheter eller inte. Du väljer också metod för att dela: Mejl, meddelande, länk eller Airdrop. Klicka på Dela för att gå vidare till en dialogruta för den metod du valde.

När du har delat mappen ser du att det står ”Delas av mig” intill den i Finder (har någon annan delat en mapp med dig står det istället ”Delas av [personen]”).

Vill du göra ändringar i delningsinställningarna markerar du mappen igen. Klicka på Dela så ser du att Lägg till personer har ersatts av Visa personer. Det öppnar en dialogruta där du ser alla personer mappen delas med. Klicka på Lägg till personer för att bjuda in fler.

Ändra på Mac

För att ta bort en person håller du pekaren över personen så dyker en liten knapp med tre punkter upp till höger. Klicka på den så visas en kontextmeny där du kan välja Ta bort åtkomst. I samma meny kan du även ändra till Skrivskyddat för att hindra just den personen att göra ändringar i mappen.

För att helt sluta dela: Öppna Visa personer, klicka på Delningsalternativ och sedan på Stoppa delning.

Dela på IOS

Dela på Iphone och Ipad

I IOS delar du mappar via appen Filer. Navigera till Icloud Drive och den plats där mappen du vill dela ligger. Sedan ska du inte trycka på mappen i fråga utan på Markera uppe till höger. Markera mappen du ska dela och tryck på Dela-knappen. Välj därefter Lägg till personer.

Precis som på Mac kan du sedan välja på vilket sätt du vill skicka inbjudningar, och du kan trycka på Delningsalternativ för att ändra inställningar för tillgång och skrivrättigheter.

Ändra på IOS

När du har delat en mapp kan du markera den på samma sätt, trycka på Dela och välja Visa personer för att komma åt listan över personer du har delat med. Här kan du lägga till nya personer och ändra åtkomst för de du redan har delat med.

Dela på webben

Trevligt nog har Apple sett till att det även går att göra inställningar för mappdelning via webbläsare på icloud.com. Logga in på ditt konto och öppna Icloud Drive. Leta upp mappen du vill dela eller ändra inställningar för och markera den, men öppna den inte.

Dela på webben

Klicka sedan på den lilla ikonen med en siluett och ett plustecken längst till höger av knapparna uppe i mitten av skärmen. Det öppnar en dialogruta för att bjuda in andra precis som på Mac och IOS, med skillnaden att de enda alternativen är mejla och kopiera länk.

Ändra på webben

För att ändra inställningar på en redan delad mapp markerar du den och trycker på siluett-knappen (som nu har en bock istället för ett plustecken).