Coronaviruspandemin har fått världen att stanna upp. Gatorna är folktomma, företag har skickat hem alla medarbetare och växthusgaserna har märkbart avtagit. När livet knallar på i ett makligare tempo har Apple en perfekt chans att göra detsamma och inte ha så bråttom.

I flera år har användare klagat på att nya IOS- och Mac OS-versioner inte är stabila förrän efter flera stora uppdateringar. Listorna över nya funktioner har varit långa. Och visst förstår jag varför det är lockande för Apple. Nya IOS-funktioner är en del av receptet för att sälja nya Iphone-modeller, Apples brödföda. Fler nya funktioner ger mer skriverier och får fler att uppdatera.

Men ändå – någon gång måste Apple sakta ner och verkligen anstränga sig för att höja stabiliteten och dra ner på antalet buggar. Mangla ut alla små skavanker som kvarstår trots åratals utveckling. Göra Mail lite mindre kasst, och kanske få Airdrop och Continuity att ”bara funka” som det brukar heta. Och när kan det passa bättre att sakta ner än just nu?

Apple har utlyst att årets WWDC blir en onlinehistoria, och det är fortfarande möjligt att även det måste ställas in om Kaliforniens strikta regler för folksamlingar och hemmajobb håller i sig till juni.

Från en läckt version av IOS 14 vet vi att Apple har en hel del planer på nya funktioner, men det finns inget som säger att alla dessa måste göras klart nu. Apple kan sätta majoriteten av sina många duktiga IOS-utvecklare på att lusläsa koden och beta av bugg efter bugg tills IOS 14 har blivit den mest stabila och buggfria uppdateringen på 10 år.

Självklart kommer det klagas på bristen på häftiga nyheter, men de som klagar hittar alltid något att klaga på. Hundratals miljoner användare som bara vill att telefonen ska fungera problemfritt kommer däremot i det tysta att uppskatta och ha glädje av uppdatering.

Mac OS Catalina införde flera stora förändringar i Macens operativsystem och listan över problem var så lång att vi fick uppdatera vår stora problemlösarartikel ett flertal gånger när nya saker upptäcktes. En del av nyheterna var kanske nödvändiga för att Mac OS ska utvecklas mot framtiden utan att behöva blicka tillbaka allt för mycket, men Macanvändare är definitivt i behov av en mer odramatisk höst.

Än idag är uppdateringen av Mac OS till version 10.6 närmast mytisk bland Macanvändare för hur stabil och välsmord den var. Apple borde ta chansen att göra 10.16 – och IOS 14 – minst lika bra.