Efter att ha tuffare och tuffare regler för tredjepartskakor i Safari har Apple nu tagit det sista steget och blockerar nu samtliga. Nyheten kommer som en del av Safari 13.1 på Mac OS och Safari i IOS 13.4.

Webkit-utvecklaren John Wilander går igenom vad det innebär i ett långt blogginlägg, och skriver att Safari är den första av de stora webbläsarna att blockera alla tredjepartskakor. Tidigare har bara Tor Browser gjort det, och Brave nästan men inte riktigt.

John Wilander påpekar att det inte är en så stor förändring som det låter eftersom Safari redan blockerade de allra flesta tredjepartskakor tack vare Intelligent Tracking Prevention (ITP).

Genom att blockera alla kakor försvinner två säkerhetsbrister. Det går inte längre att försöka spåra användare utifrån vilka sajters kakor som blockeras, och det går inte heller att ta reda på på vilka sajter en användare är inloggad.

ITP kommer fortfarande användas för att upptäcka spårning via redirects, samarbete mellan olika spårare på serversidan och spårning via länkdekorationer (de långa koder du ibland kan se på slutet av webbadresser).