Sedan förra veckan har många fler utvecklare släppt sina appar och spel fria under den pågående pandemin, i hopp om att kunna vara till nytta för folk som tvingas sitta hemma och kanske går miste om mer än bara umgänge med kollegor.

I många länder tvingas en stor del av befolkningen jobba hemifrån, skolor har stängt och alla uppmanas att hålla så stort avstånd till andra som möjligt för att minska spridningen av det nya coronaviruset och minska trycket på sjukhusen.

Att sitta hemma hela dagarna kan tära på nerverna, även för de som inte är sjuka. Det har gjort att ett gäng apputvecklare har bestämt sig för att tillfälligt göra sina appar gratis och därmed dra sitt lilla strå till stacken.

Hälsa och välmående

Sitter du fast i hemmet är det lätt att bli slapp och inte röra på dig ordentligt. Ett antal appar inom hälsa, träning och välmående har blivit gratis en tid. Här är några vi hittat:

Carrot Fit

Carrot Fit
En sadistisk ai driver på dig i en den här appen som passar perfekt för den som tycker att de flesta träningsappar är alldeles för hurtiga. Kostar normalt en femtilapp.

Down Dogs alla appar
Down Dog utvecklar ett antal appar för yoga, intervallträning och annat. Samtliga appar är nu gratis till 1 april.

Planet Fitness
Den amerikanska gymkedjan Planet Fitness har börjat livesända träningspass på Facebook. Det är visserligen inte en app, men om du saknar känslan av en peppande instruktör som leder dig genom ett svettigt pass kan du testa det. Eftersom sändningarna sker på amerikansk tid kan det bli lite sent här i Sverige, men videorna ligger kvar efter så du kan träna när det passar.

Sanvello
Den här appen använder tre beprövade tekniker för att mildra ångest och depression: KBT, meditation/mindfulness och humörloggar. Normalt är det en prenumerationstjänst (som har börjat ingå i många amerikanska hälsoförsäkringar) men under krisen är allt innehåll gratis.

Headspace
Populära meditationsappen Headspace har gjort sin premiumversion gratis för amerikanska sjukvårdsarbetare, men för alla oss andra finns även en gratis modul kallad ”weathering the storm” speciellt framtagen för covid-19-ångest.

Active by Popsugar
Träningsapp som samlar styrke- och konditionsträning och yoga. Har gjort alla sina lektioner gratis under coronautbrottet.

Balance
Meditation lär inte vara en så dum idé under en pågående kris som denna, och även Balance har hakat på gratisvågen. Utvecklarna skrev på Twitter att vem som helst kan be om ett års gratis prenumeration genom att mejla access@balanceapp.com.

Skapande

Korg Ikaossilator
Legendariska synttillverkaren Korg har släppt sin idéskaparapp Ikaossilator gratis. Normalt kostar den 209 kronor.

Minimoog Model D Synthesizer

Minimoog Model D Synthesizer
Även Moog har gjort en syntapp gratis så att musiker (och andra) kan fortsätta lira när alla spelningar har ställts in.

Affinity
Företaget Serif som utvecklar de olika grafikprogrammen i Affinity-serien (Photo, Designer och Publisher) bjuder just nu på tre månader gratis för samtliga program, och 50 procent rabatt för de som vill köpa.

Produktivitet

Många måste nu jobba hemifrån, och det är inte alltid det lättaste med familjen omkring sig. Produktivitetsappar kanske kan hjälpa dig fokusera lite.

Dark Noise

Dark Noise
På med hörlurarna och kör igång Dark Noise så kan du få arbetsro till exempel med naturljud, eller varför inte bakgrundssorlet från ett kafé nu när du inte kan jobba ute bland folk. Appen kostar fortfarande på App Store, men utvecklaren har öppnat betaversionen på Testflight för vem som helst.

Utbildning

Om skolorna stängs och ungarna måste vara hemma är det bäst att de har något att sysselsätta sig med, och kanske inte bara spel och andra nöjen. Vi har också hittat ett antal appar inom utbildning som blivit gratis.

Graphncalc83

Graphncalc83
Alla som gått naturvetenskapliga programmet de senaste 30 åren eller så känner förmodligen igen den legendariska grafräknaren TI-83. Den här appen återskapar den men är tack vare Iphones moderna processor betydligt kraftfullare.

TI-Nspire
Texas Instruments själva utvecklar också en grafräknare. Den kostar vanligtvis flera hundra kronor men är nu gratis.

Min väldigt hungriga larv AR

Min väldigt hungriga larv AR
Ett roligt tidsfördriv om du har yngre barn. Du kanske inte får gå ut bland folk, men har du en egen trädgård eller en skog bakom knuten kan du ta med barnen och leka med den hungriga lilla larven via augmented reality.

Spel

Ibland är allt du behöver en skön distraktion. Ett stort antal spel ser ut att ha blivit gratis en tid, och några av dem är prisbelönta titlar.

Drawful 2
Partyspel där 3–8 spelare ritar av slumpgenererade saker och gissar vad varandras skisser ska föreställa. Gratis bland annat på Apple TV och Steam.

Mini Metro

Mini Metro
Bygg ett framgångsrikt tunnelbanenät i det här stiliserade Iphone-spelet.
Uppdatering: Har återgått till normalpris.

GOG:s ”stanna hemma”-katalog
Här hittar du visserligen inga spel för Iphone, men har du en Mac eller pc kan du kika på spelbutiken GOG som har lagt upp en hel sida med gratis titlar att njuta under isoleringen.

Alto's Odyssey

Alto’s Adventure och Alto’s Odyssey
Vackra endless runner-spel som vunnit ett stort antal utmärkelser. Kostar normalt en femtilapp och har varken reklam eller köp-i-appen.
Uppdatering: Har återgått till normalpris.

Prune
Ett meditativt spel där du ansar träd.
Uppdatering: Har återgått till normalpris.

Kingdom Rush

Kingdom Rush Frontiers och Origins
Två populära spel i tower defense-genren.
Uppdatering: Har återgått till normalpris.

Listan kommer uppdateras när vi hittar andra intressanta appar som blivit gratis. Skicka gärna in tips om du hittar något!