Apples WWDC-konferens brukar traditionellt dra tusentals utvecklare, journalister och andra utvalda besökare till ett fysiskt event i början av sommaren. Men på grund av "det aktuella hälsoläget", meddelar Apples marknadschef Phil Schiller att årets upplaga av WWDC blir helt digital.

– Vi gör WWDC 2020 i juni tillgängligt för miljontals utvecklare på ett nytt, smart sätt i och med att vi bjuder in hela utvecklarvärlden till en helt ny upplevelse, säger han i ett uttalande som publicerats på Apples pressida. 

Inför beskedet hade det spekulerats friskt i hur Apple tänkte lösa WWDC-biten med tanke på coronaviruset som just nu sprids i världen. Även det omryktade mars-eventet har omgärdats av frågetecken, och enligt "insatta källor" ser det mörkt ut. Med det sagt är det definitivt inte omöjligt att vi ändå får se nya produkter från Apple under våren.

Men, tillbaka till WWDC. Eftersom evenemanget går över till ett onlinebaserat format väljer Apple att avsätta en miljon dollar till San Jose-baserade företag som går miste om de potentiella intäkter ett fysiskt event skulle medföra. Apple utlovar ett fullmatat schema med gott om nyheter för såväl konsumenter som media och utvecklarpartners.

– WWDC 2020 kommer att bli stort med tanke på alla nya produkter och tekniker som vi har på gång”, lovar Craig Federighi, chef för Software Engineering på Apple.

– Jag ser fram emot att ge våra utvecklare tillgång till den nya koden så att de kan interagera på helt nya sätt med Apples ingenjörer som skapar framtidens teknik och ramverk för alla våra plattformar, fortsätter han.

Apples tillkännagivande kommer synnerligen vältajmat för oss på MacWorld, som så sent som imorse skrev om varför årets WWDC-event kan bli företagets viktigaste på länge.