Det var en minst sagt fullspäckad presentation som Tim Cook och Craig Federighi bjöd på under måndagens Apple-event.

Silicon

Den största nyheten är att Apple kommer börja använda sig av egna processorer i sina datorer, vilket innebär att Intel får stryka på foten efter 14 års samarbete. De första Arm-baserade Macarna släpps redan under hösten och tack vare en ny version av verktyget Rosetta ska det gå att använda sig av äldre program under en övergångsperiod.

Big Sur

Apropå Mac kommer höstens uppgradering av Mac OS att kallas för Big Sur, vilket är namnet på en känd kuststräcka i Kalifornien. Utöver ny design bjuds vi bland annat på Kontrollcenter, en genväg i menyraden till de vanligaste inställningarna. Dessutom har Safari fått en rejäl uppgradering.

IOS 14

IOS 14 bjuder å sin sida på mängder av nyheter, däribland App Library som är ett nytt sätt att organisera appar automatiskt och App Clip som ger snabb åtkomst till viktiga funktioner i dina appar.

Ipad OS

Vad gäller Ipad OS 14 erbjuds ett antal förbättringar som gör att skärmytan utnyttjas mer optimalt, men också en kraftigt förbättrad sökfunktion som påminner om Spotlight. Dessutom erbjuds stöd för konvertering från handskrift till text i hela systemet.

Watch OS

Watch OS 7 blir en hyfsat stor uppgradering med många nya funktioner, däribland stöd för sömnspårning och handtvättsspårning. Dessutom har appen Aktivitet bytt namn till Fitness och fått stöd för dans.

TV OS

TV OS 14 ser å sin sida ut att bli en relativt liten uppgradering, men vi bjuds åtminstone på stöd för 4k-video på Youtube.

En annan mindre uppgradering berör mjukvaran för Airpods och Airpods Pro. Här kan vi bland annat se fram emot att det blir enklare att växla mellan olika enheter,

De nya operativsystemen kommer att släppas i skarpa versioner under hösten.