Har du ett hyfsat modernt exemplar av Apple Watch (Series 3 eller senare) kan du nu ladda ner en kostnadsfri uppdatering till Watch OS 7.

Vill du inte använda den inbyggda uppdateringsfunktionen öppnar du Apple Watch-appen på din Iphone, letar reda på fliken Min klocka och sedan beger du dig till Allmänt och väljer Programuppdatering.

Apple har lagt till en rad nya funktioner i klockans operativsystem, och det börjar med en efterlängtad funktion.

Sömnspårning

Ända sedan Apple Watch först släpptes har användare efterfrågat möjligheten att bära klockan på natten och använda den för att mäta sömnen. Appar som svenska Sleep Cycle hade redan flera år innan börjat erbjuda det via Iphone och det tycktes som att klockan borde vara perfekt lämpad för det, men först nu fem år senare har Apple fått till en lösning företaget är nöjt med.

Sömnspårning

Watch OS 7:s inbyggda sömnspårning fungerar ungefär som populära tredjepartsappar som Sleep++ och Autosleep. Du kan se hur länge du sov under natten, hur lång tid du låg vaken eller halvsov, ditt genomsnitt för veckan, hur du ligger till jämfört med förra veckan – och ännu mer data samlas i appen Hälsa.

Sömnspårning
Mer data i Hälsa på Iphone.

Apple har dessutom lagt till en uppdaterad sängdagsfunktion som kan köra Genvägar för att till exempel dimma ner lamporna och köra igång en meditationsapp. Målet är att hjälpa dig komma till ro så att du kan komma i säng vid den tid du vill, och bli ordentligt utvilad. På morgonen kan du sedan väckas med små knackningar på handleden innan alarmet börjar bröla. Du får en notis om hur laddat batteriet är och dagens väderleksrapport. Vaknar du innan väckarklockan frågar Watch OS 7 om du vill stänga av alarmet.

För att kunna ha klockan på dig på natten måste du ladda vid andra tidpunkter, till exempel medan du duschar och äter frukost, eller medan du sitter och glor på tv på kvällen och ändå inte rör på dig.

Dansa

Aktivitet blir Fitness

Aktivitetsappen har hela tiden varit en av de viktigaste apparna på Apple Watch, och får en uppdatering och nytt namn i Watch OS 7. Appen heter numera Fitness och har flera nya träningsformer inbyggda: Funktionell styrketräning, core-träning och till och med nedvarvningen du kanske gör efter ett tungt gympass eller en match i någon sport.

Apple har även lagt till stöd för dans-träningspass, vilket enligt företaget var ovanligt komplicerat eftersom rörelserna är mindre monotona än i andra träningsformer och du omväxlande rör på bara armarna, bara benen och hela kroppen. Watch OS 7 använder alla sina sensorer och nya algoritmer för att avgöra hur du rör dig och därigenom mäta hur mycket energi du förbränner.

Siri-genvägar

Siri

Siri på Apple Watch kan numera översätta mellan 10 språk, bland annat engelska, kinesiska och japanska. Svenska ingår inte vid start och det är så klart okänt hur lång tid det kan dröja innan det kommer – om det kommer alls.

En trevlig nyhet för de som skriver anteckningar eller dikterar text för meddelanden är att detta numera sköts direkt på klockan och inte skickar någon data till Apples servrar. Det gör dels att det går fortare med mindre fördröjning och dels att du kan använda funktionen även när du inte har någon internetanslutning.

Siri-genvägar blir också smartare på klockan. Du kan till exempel lägga till genvägar som komplikationer på urtavlan så att du snabbare än någonsin kan låsa upp ytterdörren, köra igång en går hemifrån-rutin eller något annat du har tagit fram i Genvägar på Iphone.

Urtavlor

Dela urtavlan

Det vore konstigt om Apple uppdaterade Watch OS utan att lägga till några nya urtavlor. I Watch OS 7 kommer en ny Chronograph Pro-urtavla med tachymeter, och X-Large-urtavlan får stora, specialdesignade komplikationer för att visa till exempel kompassen, bullernivån eller något annat.

En större nyhet än själva urtavlorna är att du numera kan dela dina anpassade urtavlor med omvärlden, via meddelande, mejl eller som en länk.

Utvecklare kan med Watch OS 7 lägga in flera olika komplikationer i sina appar för olika slags information. Apple skriver att exempelvis en surfapp kan ha varsin komplikation för våghöjd, vattentemperatur och vindhastighet som du sedan kan välja och vraka mellan. Utvecklare kan fortfarande inte ta fram egna urtavlor – så mycket kontroll släpper Apple ännu inte ifrån sig.

Tvätta händerna

Tvätta händerna

Watch OS 7 har en funktion som kan känna av om du har börjat tvätta händerna. Den använder mikrofonen och rörelsesensorer för att känna skillnad på till exempel handtvätt och andra liknande rörelser och börjar sedan räkna ner från 20. Om du slutar tvätta dig efter kortare tid än så – det är så länge WHO rekommenderar att vi tvättar händerna – får du en varning.

Klockan kan även påminna dig om att tvätta händerna det första du gör när du kommer hem.

Apple Watch Series 5 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4890 kr.

Bästa pris just nu: 3990 kr