Nu har den skarpa versionen av Ipad OS 14 skickats ut till allmänheten efter en tids betatestande.

Med Ipad OS 14 fortsätter Apple utveckla Ipad mot att bättre utnyttja den större skärmen och allt den möjliggör jämfört med Iphone. Ipad får självklart ta del av de flesta av nyheterna i IOS 14, men får därutöver ett antal unika funktioner som bara är möjliga på paddan.

Läs mer: Alla nyheterna i IOS 14

Uppdaterade widgetar

Widgetar

På Iphone kommer widgets ligga direkt på hemskärmen, mitt bland appikonerna. På Ipad fanns redan detta i form av Idag-vyn till vänster, och Apple har helt enkelt placerat in de uppgraderade widgetarna i det gränssnittet. Precis som på Iphone kan du välja olika storlek på olika widgetar – om du till exempel vill se detaljerade väderleksrapporter kan du det, medan de som nöjer sig med nuvarande väderlek kan välja en mindre.

Smart Stacks gör att systemet på egen hand kan växla mellan olika widgetar vid olika tider på dagen. Du kanske bara spelar musik en viss tid på dagen och då kan Ipad OS 14 automatiskt visa en annan widget vid andra tider.

Mer som på Mac

Mer Mac-lika appar

Appar på nya Ipad OS får flera gränssnittsförbättringar. Bland annat kan de använda nya sidospalter precis som på Mac OS, vilket gör det lättare att navigera i mer komplicerade appar och till exempel dra ett objekt från en avdelning till en annan. Appar kan även använd nedfällbara menyer som också påminner om rullgardinsmenyer på Mac och säkert kommer snabba upp många arbetsflöden.

Sök

Sök-funktionen har också blivit mer som Spotlight på Mac. Den ligger nu som ett svävande fönster mitt på skärmen och tar mindre plats, men blir också mer kraftfull. Du kan nu få resultat från webben och resultaten dyker upp snabbare medan du skriver.

Scribble

Pencil blir ännu mer användbar

Den enskilt största skillnaden mellan Ipad och IOS är kanske stödet för Pencil, och här har Apples utvecklare lagt många timmars jobb. Scribble kallar företaget en ny funktion som innebär att du kan skriva med pennan i vilka textfält som helst. Systemet förvandlar automatiskt handskriften till text (till att börja med från engelska och/eller kinesiska men förhoppningsvis på fler språk snart).

Ringa in ett ord eller en bit text så markeras den, eller stryk över text för att radera den. De här funktionerna fungerar som tur är oavsett språk.

I appen Anteckningar kan du nu rita grundläggande geometriska figurer som automatiskt förvandlas till vektorbaserade former med raka linjer. Du kan till exempel rita pilar, trianglar, stjärnor och andra former på det här sättet. Rita figuren och håll pennan still en stund på slutet så förvandlas den till sin idealiserade form.

Siri

Andra nyheter

Många av nyheterna som härrör från IOS 14 gör ännu mer nytta på Ipad. Att inkommande samtal tog över hela skärmen var irriterande nog på Iphone, men rent löjeväckande på Ipad – i Ipad OS 14 slipper du det med notiser längst upp i mitten istället. Siri hamnar i nedre högra hörnet och tar på Ipad bara upp en bråkdel av skärmen, vilket lämnar gott om utrymme att fortsätta titta på det du höll på med samtidigt som du till exempel slår upp ett ord eller skapar en påminnelse.

Precis som på Iphone kommer du kunna välja standardwebbläsare och standardmejlapp, och drar nytta av nyheter i Meddelanden, Kartor, Hem och andra appar.

Apple iPad Pro 12.9" 256GB (3rd Generation) Pris vid test: 11990 kr.

Bästa pris just nu: 10997 kr