Apple har i flera år jobbat på att bli ett mer inklusivt företag. Sedan 2014 publicerar företaget en årlig rapport över framstegen. Vi har sett hur olika initiativ har haft effekt – även om Apple fortfarande har en lång väg kvar mot jämställdhet i företagsledningen och bland teknikjobben.

Det har så klart alltid funnits kvinnor på Apple och en del har haft stort inflytande, men fram tills för några år sedan syntes väldigt lite av detta utåt. På Apples olika event, där ny hårdvara lanserades, var det alltid samma gamla gäng: Steve Jobs så länge han var i livet, Phil Schiller, Craig Federighi, Eddy Cue och några till. Men 2016 syntes en förändring och sedan dess har Apple blivit mycket bättre på att låta kvinnliga medarbetare ta plats på scen.

En incident det året kan ligga bakom kursändringen. Ett antal kvinnor på Apple anklagade företaget för att vara sexistiskt och diskriminera mot kvinnliga anställda. Enligt en artikel i Mic förekom sexistiska skämt och kommentarer om våldtäkt, flera anställda rapporterade dessutom om hur de hade valts bort för befordringar.

Det här fick Apples dåvarande hr-chef Denise Young Smith att ta illa vid sig, berättade hon för Recode.
– Vi tar sånt här inte bara på allvar utan personligt. Jag känner sorg att någon har upplevt sånt här.

Oavsett om just de här anklagelserna var gnistan som satte fart på Apple eller om förändringarna var på väg oavsett, har vi sedan 2016 sett en lång rad nya ansikten på WWDC, Iphone-eventen i september och andra lanseringstillställningar.

I dag utgör kvinnor en tredjedel av Apples totala arbetsstyrka, medan 29 procent av cheferna och 23 procent av utvecklare och andra teknikarbetare är kvinnor. Men bland unga chefer under 30 är 45 procent nu kvinnor, Apples rekryteringsprocess ser ut att ha börjat ha effekt. Siffrorna hos konkurrenter som Amazon, Facebook, Google och Microsoft är liknande.

Kvinnorna i Apples ledning

I den högsta ledningen – med titlar som ”senior vice president” och ”chief … officer” – finns i dag bara två kvinnor. Det är dock 50 procent mer än för några år sedan då dåvarande butiksdirektören Angela Ahrends var den enda kvinnan.

Katherine Adams
Foto: Apple

Katherine Adams
Tog över som Apples chefsjurist när Bruce Sewell gick i pension 2017. Hon hade tidigare samma position på industrijätten Honeywell. I en intervju med tidningen Hello berättade hon att när hon jobbade på juristbyrå lyckades hon få en åtråvärd position som partner i samband med att hon kom tillbaka från föräldraledighet, och att hon stormtrivs på Apple.

Deirdre O’Brien
Foto: Apple

Deirdre O’Brien
En av de anställda som hängt med längst. Hon tog en MBA-examen från lokala universitetet i San Jose 1988 och gick direkt till Apple, där hon har stannat tills i dag. Hon började med att schemalägga produktionen i Apples egna fabrik i Kalifornien och är i dag chef för fler anställda än någon annan på företaget. Med titeln ”senior vice president, retail + people” är hon ansvarig för både Apples butiker och HR.

På Apples sida med profiler över ledningsgruppen ingår även fyra personer med titeln ”vice president” men med större ansvar än de flesta på den nivån. Av dessa är två kvinnor:

Lisa Jackson
Foto: Apple

Lisa Jackson
Före detta generaldirektören för amerikanska miljömyndigheten Environmental Protection Agency har drivit fram Apples övergång till förnyelsebara energikällor, lägre resursförbrukning och nya återvinningsprojekt. Apple har de senaste åren legat i topp bland teknikföretag i miljöfrågor, med höga betyg från bland annat Greenpeace, något företaget kan tacka Lisa Jackson för.

Isabel Ge Mahe
Foto: Apple

Isabel Ge Mahe
Vi har aldrig stiftat bekantskap med henne på Apples event, men Isabel Ge Mahe har en viktig roll som chef för Kina-regionen. Hon kom till Apple 2008 från Palm, rekryterad av Steve Jobs själv (enligt en profil i Fortune bjöd han hem henne på middag men serverade ingen mat – hon tog ändå jobbet). Har en teknikbakgrund med ingenjörsexamen och var först chef för Apples utveckling av trådlös teknik som wifi, bluetooth och nfc, innan hon tog sin nya position 2017.

Andra högt uppsatta kvinnor

Det här är så klart bara ett litet urval av kvinnorna på Apple och artikeln förbiser ett antal chefer inom olika avdelningar som vi har sett på Apple-event de senaste åren. Här är ytterligare några.

Julz Arney
Foto: Apple

Julz Arney
Chef för allt som rör träning och sport i Apple Watch. Hon visade upp nya funktioner i Watch OS 5 medan hon trampade på en motionscykel på WWDC 2018.

Jennifer Bailey
Foto: Apple

Jennifer Bailey
Ett numera välbekant ansikte på Apple-event har jobbat på företaget i över 15 år och är i dag chef för Apple Pay, efter att ha basat över Apple Store.

Kimberly Beverett
Foto: Apple

Kimberly Beverett
Chef för Siri Shortcuts, som hon presenterade på WWDC 2018. Ari Weinstein som utvecklade appen Workflow, som Apple köpte upp, skrev på Twitter att han skattar sig lycklig som får jobba med henne varje dag.

Sumbal Desai

Sumbal Desai
Apples hälsochef var tidigare chef på Standfords ”center for digital health” och gör fortfarande inhopp med patienter hos sin gamla arbetsgivare, enligt en profil på CNBC. Innan Sumbal Desai började studera medicin var hon strateg på Disney.

Kalann Drance
Foto: Apple

Kalann Drance
Marknadsföringschef för Iphone sedan 2019 som har presenterat nyheter i Iphone XS och Iphone 11 under Apples septemberevent 2018 och 2019.

Stacey Lysik
Foto: Apple

Stacey Lysik
Med titeln ”senior director, OS program” basar hon över utvecklingen av operativsystem, en position hon haft sedan 2019. Dessförinnan var hon bland annat chef för utvecklingen av Watch OS och en mellanchef för IOS-utvecklingen.

Kelsey Peterson
Foto: Apple

Kelsey Peterson
Visade upp Memoji-tekniken på WWDC 2018. Hon har titeln ”chief of staff, ai/ml strategy” som innebär att hon ansvarar för inriktningen på utvecklingen av ai/maskininlärning.

Susan Prescott

Susan Prescott
Kom till Apple från Adobe 2003 och är i dag chef för marknadsföringen av appar och tjänster. Var tillsammans med Jennifer Bailey den första kvinnan på scen under ett Apple-event när hon 2015 presenterade Apple News.

Ann Thai
Foto: Apple

Ann Thai
En marknadsföringschef för App Store som presenterade Apple Arcade på WWDC 2019 och även syntes på konferensen 2017.

Cheryl Thomas
Foto: Apple

Cheryl Thomas
Har jobbat på Apple nästan lika länge som Deirdre O’Brien. Kom till företaget 1989 som chef för mjukvaruutveckling och har i dag titeln ”vice president, software engineering operations” – en roll som handlar om att organisera Apples många utvecklare och utvecklingsgrupper. Visade upp Swift Playgrounds på WWDC 2016.

Kim Vorrath
Har jobbat på Apple sedan 1987. Var fram till förra året projektledare för IOS-utveckling med ansvar för att de olika utvecklingsgrupperna blev klara enligt schema samt buggtestande, efter att ha varit chef för Mac OS-utveckling. Numera jobbar hon med augmented reality. Enligt en profil i tidningen The Information har hon rykte om sig att vara en ”fältmarskalk”.

Yael Garten
Foto: Apple

Yael Garten
Kom till Apple efter att bland annat ha studerat hur människors dna påverkar hur mediciner fungerar, och är nu chef för utvecklingen av maskininlärning och ai för Siri. Inom Apple har hon dessutom startat ett nätverk för kvinnor kallat Women@AIML.

Kvinnor som varit med och format Apple

Ett antal kvinnor har under åren varit bidragande faktorer till Apples framgång och företagskulturen. Här är ett litet urval.

Katie Cotton

Katie Cotton
Apple var länge känt för att inte tala med pressen och stort hemlighetsmakeri. Under många år höll Katie Cotton i tömmarna och såg till att företagets budskap var enhetligt och följde Steve Jobs vision. I princip ingen fick säga något utan att gå via henne.

Susan Kare

Susan Kare
Jobbade på Apple när Macintoshen föddes och stod för designen på många av de ursprungliga ikonerna, som därefter blivit standard även på andra operativsystem. Känner du till exempel igen lassoverktyget, färgpytsen, Chicago-typsnittet eller kanske Clarus the Dogcow?

Joanna Hoffman
En av få Apple-höjdare under de tidiga åren som vågade säga emot Steve Jobs. Kom till företaget 1980 och var viktig för bland annat Apples intåg på utbildningsmarknaden. Följde med när Jobs slutade och grundade Next.

Angela Ahrendts

Angela Ahrendts
2014 var Apple på jakt efter en ny chef för sina butiker, efter flera år med otydlig och svag ledning, särskilt under den period då John Browett hade jobbet. Valet föll på modehuset Burberrys vd Angela Ahrendts, som kom att stanna i fem år. Låg bland annat bakom Apple-butikernas nya gröna design och övergången till kassalösa butiker, där medarbetare kan ta emot betalning var som helst.

Översatt och bearbetad av Anders Lundberg.