Airdrop är en fantastiskt praktisk funktion i IOS och Mac OS, men kan också vara en risk. Det finns inga konton och vem som helst kan försöka skicka filer till vem som helst. Dessutom lämnar överföringarna inga spår, till skillnad från Imessage, Messenger och andra chattjänster.

Om du till exempel tycker det är obehagligt att barn kan bläddra bland dina privata bilder och skicka till någon annan, och att filer kan skickas utan några kvittenser eller liknande, kan du stänga av Airdrop och bara aktivera det när du verkligen behöver det.

Funktionen kan stängas av i Inställningar -> Allmänt -> Airdrop, men den inställningen är enkel att ändra och då du även kommer åt den från Kontrollcenter kan du råka aktivera den utan att ens lägga märke till det.

Ett mer hållbart sätt att stänga av Airdrop (och en rad andra funktioner vars inställningar finns i Kontrollcenter) är att använda Skärmtid.

Öppna Inställningar och gå till Skärmtid -> Begränsa innehåll/integritet. Om du inte har aktiverat funktionen måste du göra det först för att låsa upp de olika alternativen. Välj sedan Tillåtna appar nära toppen av listan och stäng av Airdrop.

Om du har ställt in en lösenkod för Skärmtid går det inte längre att aktivera Airdrop utan koden. Men även utan kod kan det göra nytta eftersom det inte är lika lätt att hitta eller råka aktivera funktionen av misstag.

På Mac

Även på Mac

Nu när Skärmtid har kommit till Mac OS kan du göra samma inställningar på Macen som på Iphone och Ipad. Öppna Systeminställningar -> Skärmtid. Välj Innehåll och integritet i listan till vänster, se till att Begränsa innehåll/integritet är , och gå till fliken Program.