Inte helt oväntat dök de första ryktena nyligen upp om att Apple kan ge framtida Ipad Pro en styrplatta à la Macbook. Enligt uppgifterna kan styrplattan placeras på en ny version av Smart Keyboard, tänkt att lanseras lagom till nästa generation Ipad Pro.

Apple införde redan i Ipad OS 13 stöd för att använda en mus via usb eller bluetooth, och det är lätt att se en viss utveckling här. Det tänkbart att Apple börjar med att smyga in stöd för mus och kalla det ett hjälpmedel till att börja med. Det är ett sätt att testa funktionen, inte bara som ett hjälpmedel utan också – kanske framför allt – för att testa på sina mest avancerade användare, de som pressar plattformen till sitt yttersta.

Om det faller väl ut kan stödet för mus byggas ut och göras tillgängligt för fler. Exempelvis med en styrplatta, inbyggd i ett Smart Keyboard. Men det finns några problem med den här utvecklingen.

Läs också! Tio år med Ipad: Har plattan äntligen hittat sin nisch?


En Ipad är inte en Mac

För om Apple ska lägga till en styrplatta till Mac – och på sätt verkligen betona att en Ipad kan användas med en pekare på skärmen – kommer andra problem som behöver lösas.

En Ipad är från början formgiven för att användas med dina fingrar som inmatningsmetod. Fem år in i Ipads liv kom sedan Apple Pencil som ett alternativ för vissa användare. Men en mus med pekare är Ipad aldrig gjord för.

Ikonerna är avsiktligt stora för vara lätta att träffa med fingrarna. All navigering, gester, knappar och element, är helt enkelt framtagna med trubbiga fingrar som inmatning. Inte en liten och precis pekare.

Läs också! Brydge släpper tangentbord med styrplatta för Ipad – och en fristående styrplatta

Ipad kan få styrplatta
Foto: Mark Hachman / IDG

Kanske har Apple sneglat lite grann på Microsofts Surface-serie, som ju givetvis kan användas med både styrplatta, mus och andra liknande pekdon.

Men den viktiga skillnaden är att Surface-serien kör Windows 10, ett traditionellt operativsystem av den äldre skolan som sedan lång tid tillbaka är utvecklat för mus och tangentbord. Ipad OS har inte samma historia. Att bara härma hur Mac OS använder sin pekare är inte nog. Apple behöver lista ut hur en tryckkänslig yta för fingerinmatning bäst används på en Ipad.


Fingrar, Apple Pencil – eller pekare?

Fler frågetecken reses kring hur Apple – i fall styrplattan blir verklighet – kommer anpassa Ipad OS för detta tillägg. Får vi se en liten pekare i Ipad OS 14? Eller blir det istället enklare svepgester för att stega i menyer, ungefär som Apple TV-kontrollen? Eller rör det sig kanske mest om svepgester för fönsterhantering, för att zooma i bilder, backa ett steg webbläsaren?

Om styrplattan blir verklighet kommer Ipad alltså ha stöd för både fingrar, Apple Pencil, tangentbord, möss, och så själva styrplattan – hur ska Ipad kännas naturlig att använda med alla dessa inmatningsmetoder?

Visst kan Apple säkert få till en lösning som känns självklar för Ipad, inte bara som ett tekniklån från Mac. Enligt tidigare nämnda uppgifter har Apple jobbat med flera olika prototyper av ett tangentbord med en styrplatta för Ipad under flera år, så säkerligen har Apple haft tid på sig att utveckla detta.

Med IOS 13-släppet hösten 2019 delade Apple för första gången upp operativsystemet mellan Iphone och Ipad, där Ipad OS får fler Ipad-specifika funktioner. Den utvecklingen av specifika funktioner för plattan lär inte sluta där. Kanske är en styrplatta nästa steg framåt för Ipad.

Allt jag önskar är att Apple inte bara slänger på en trackpad på tangentbordet och sedan går hem för dagen. Det krävs lite mer finess än så.

Apple iPad Pro 11" 64GB Pris vid test: 8989 kr.

Bästa pris just nu: 8778 kr