I slutet av 2017 valde en grupp missnöjda amerikaner att lämna in en gruppstämning mot Apple, detta med anledning av den uppmärksammade skandalen som fått namnet ”Batterygate” i media.

I korthet handlade Batterygate om att Apple medvetet gjorde äldre mobiltelefoner långsammare, detta utan att informera kunderna. Syftet med ändringen var enligt Apple att förhindra att enheterna stängdes av i förtid på grund av slitna batterier, men det var inte en förklaring som accepterades av alla.

I våras kom parterna i målet överens om en förlikning och nu har Apple börjat betala ut ersättning till berörda användare i USA. Enligt Macrumors handlar det om 25 dollar per person, vilket innebär en totalkostnad på uppemot 500 miljoner dollar (motsvarande 4,6 miljarder kronor).

Apple har sedan tidigare bett om ursäkt för incidenten och under 2018 erbjöd man ersättningsbatterier till rabatterat pris. Dessutom har man gjort det möjligt för IOS-användare att själva bestämma vad som ska ske när batteriet är slitet.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 11790 kr.

Bästa pris just nu: 10499 kr