Enligt ett rykte från japanska Macotakara kommer höstens nya Iphone 12-modeller inte bara att utrustas med wifi 6, utan dessutom en helt ny wifi-teknik med det tekniska namnet 802.11ay. Det är inte en förbättring av wifi 6, vars tidigare tekniska namn var 802.11ax, utan en fortsättning på den gamla bortglömda tekniken 802.11ad.

802.11ay kommer knappast komma till några routrar den närmaste tiden och vid första anblick kan det verka som ett märkligt rykte, men precis som U1-chippet i Iphone 11 som ger stöd för ultra wideband-teknik kan tekniken vara ett sätt att öppna för framtida nya funktioner.

Wigigs återkomst

För cirka 10 år sedan presenterade en grupp företag där Apple ingick ett förslag på en ny standard för snabbare trådlös överföring. Den kallades Wigig eftersom den hade gigabithastigheter, men den officiella beteckningen var 802.11ad. Till skillnad från de ”vanliga” wifi-standarderna som använder 2,4- och 5-gigahertzfrekvensbanden använde Wigig 60-gigahertzbandet.

Högre frekvenser innebär kortare räckvidd och oförmåga att penetrera väggar, men betydligt högre överföringshastigheter. Om det låter bekant är det inte så konstigt, det är samma upplägg som 5g-teknikens millimeter-wave.

Läs även: Är 5g farligt? Detta säger vetenskapen

Wigig blev aldrig populärt och det kanske mest kända användningsområdet hittills är den trådlösa adaptern till vr-headsetet Vive.

802.11ay är en modern version av Wigig. Den nya standarden ratificerades 2019 och har både lite bättre räckvidd och framför allt avsevärt högre hastigheter. En anslutning klarar upp till 44 gigabit per sekund och fyra anslutningar kan slås ihop för totalt upp till 176 gigabit per sekund. Verkliga hastigheter blir så klart lägre, speciellt på lite avstånd, men det är ändå dramatiska förbättringar i hastigheten jämfört med wifi 6 när tekniken kan användas.

Den nya tekniken kommer som tidigare i princip bara klara överföringar inom ett rum och kan inte penetrera solida väggar, men där den kan användas kan den ge extrema hastigheter.

Vad ska Iphone med det till?

Iphone är världens mest använda handdator och förknippas normalt med mobildataanvändning mer än wifi. Iphone 12 väntas få stöd för 5g, och en antenn för 5g millimeter-wave kan förmodligen göra dubbel nytta för 802.11ay.

Men frågan är: Vad är vitsen? Vilken användning kan Iphone ha av en teknik som bara fungerar på kanske 15 meters avstånd?

Svaret kan ligga precis framför ögonen på dig. Det är där de ar-glasögon Apple ryktas ha under utveckling kommer sitta, och det kan vara för dessas skull Apple lägger till den nya wifi-tekniken.

Vi vet fortfarande väldigt lite om hur Apples ar-glasögon kan bli, men en sak vi kan räkna med är att Apple inte kommer ta fram några stora, otympliga och fula glasögon som få kommer vilja synas med på stan. Det innebär per definition att det inte kan sitta en dator i själva glasögonen, och att det med största sannolikhet blir Iphone som står för huvuddelen av processandet.

Ar-glasögon behöver aldrig kommunicera på längre avstånd än någon meter, men kan alltså behöva överföra stora mängder data med mycket korta svarstider. För att förstärka verkligheten med realistiska 3d-bilder med hög upplösning som hänger med i minsta huvudrörelse behövs hög bandbredd och minimal fördröjning.

För sånt räcker inte vanlig wifi, och tanken att Apple skulle ansluta glasögonen med sladd är skrattretande. Alltså behövs en teknik för vrålsnabba trådlösa överföringar – med andra ord 802.11ay.

Airdrop

Men faktum är att tekniken kan göra nytta redan från start, för överföringar mellan två Iphone eller en Iphone och en annan Apple-pryl. Airdrop är en fantastiskt praktisk teknik för att dela enstaka bilder, videor och annat med andra i omgivningen. Föreställ dig att en hel film kan överföras på några sekunder genom att hålla en Iphone intill en annan. Om du ens får ut 20 procent av den maximala hastigheten på 802.11ay blir det 4,4 gigabyte per sekund.

Vi kan också föreställa oss hur framtida Macar kan använda tekniken för smartare anslutning till extern lagring. De snabbaste ssd:erna ligger i dag på nära fem gigabyte per sekund läs- och skrivhastighet (via pci-express 4.0 som inte finns i Mac än), och 802.11ay kommer alltså ligga bra till.

Om tekniken anammas av andra kan det finnas en mängd intressanta användningsområden. Stora systemkameror som sparar bilder på trådlösa hårddiskar eller använder Iphone som sökare, externa skärmar som ansluts trådlöst – möjligheterna är enorma.

Översatt och bearbetad av Anders Lundberg.