På Windows har det länge varit en självklarhet att kunna öppna en zip-fil utan att nödvändigtvis packa upp den. Så är det inte på Mac, åtminstone inte med systemens inbyggda verktyg för att jobba med zip- och andra arkivformat. Dubbelklicka på en zip-fil och strax ligger innehållet uppackat på samma plats.

För gamla Windowsanvändare kan det snabbt bli väldigt irriterande, speciellt om du sällan har som mål att packa upp allt innehåll. Men det behöver inte vara så här. Det finns flera sätt att visa innehållet i arkiven, på både Mac OS och IOS.

Betterzip ger överblick

Överblick, eller Quicklook som det heter på engelska, är Mac OS praktiska funktion för att visa innehållet i många filtyper genom att markera filen och trycka mellanslag. Apple har inte byggt in stöd för just zip-filer, men tack vare möjligheten att skapa pluginer till funktionen som ger stöd för fler filtyper går det i alla fall.

Visa zipfiler med Överblick

Betterzip är ett program som fixar detta och även kan jobba med innehållet i zip-filer utan att extrahera, precis som Winzip. Programmet har ett inbyggt Överblicktillägg som gör att innehållet i zip-filer visas i förhandsvisningar. Det aktiveras när du installerat och kört programmet en gång. Better är shareware men den här funktionen fortsätter fungera även när testperioden har löpt ut.

Ett alternativ som inte kräver att du installerar något på Macen är att använda terminalen. Kommandot unzip -vl /sökväg/till/fil.zip listar allt innehåll i en zip-fil och visar även hur mycket enskilda filer har komprimerats av zip-formatet.

Winzip

Nu för tiden finns faktiskt även Winzip för Mac. Du kan öppna zip-filer i programmet och se innehållet. Du kan dra enstaka filer till Finder för att packa upp enbart dem, och lägga till nya genom att dra dem från Finder. Precis som Betterzip kostar det en slant men du kan testa först.

Äntligen inbyggt på IOS

På IOS var du länge tvungen att ladda ner en app för att ens packa upp en zip-fil. Mes IOS 13 lade Apple till stöd för zip-filer i den inbyggda appen Filer, och det var inte en dag för tidigt. Sök på zip eller unzip i App Store så ser du vilken djungel det är. Hundratals appar med liknande ikoner och namn, som alla påstår sig vara bäst på att packa upp zip-filer. Med tanke på att filhantering är något de flesta av oss vill göra privat är det också tröttsamt att så många av apparna kommer från helt okända utvecklare.

Har du uppdaterat till IOS 13 är det numera en smal sak att både packa upp och visa innehållet i zip-filer.

Om du har fått en zip-fil via mejl räcker det faktiskt att trycka på den direkt i mejlet så hämtas den. Tryck igen så visas info om den och du kan trycka på Förhandsvisa innehåll. IOS kan visa bilder och diverse andra filformat, och du bläddrar genom att svepa i sidled.

Filer på IOS kan nu visa innehållet i zipfiler

För andra zip-filer kan du gå via Filer. Antingen genom att trycka på Dela-knappen och välja Öppna med -> Filer eller genom att leta upp filen direkt i appen, till exempel genom ett anslutet Dropbox-konto. För att förhandsvisa innehållet trycker du på filen och håller en stund så att kontextmenyn öppnas, och väljer Förhandsvisa. Packa upp gör du genom att helt enkelt trycka en gång på filen.

Det finns tredjepartsappar som ska kunna extrahera enstaka filer, men vi har inte hittat något enskild app att rekommendera. För de flesta kommer de nya inbyggda möjligheterna räcka långt.