Rätten att få hålla information om sina förehavanden enbart för sig själv är hotad på flera håll. Skandaler med intrång i privatlivet har avlöst varandra på senare år, inte minst med flertalet Facebook-skandaler, men även på andra håll handlas det med data på ett sätt som få känner till.

De telefoner vi har i våra fickor innehåller massor av information om oss, och oftast även om våra nära och kära. Det finns all anledning att vara vaksam med vilka inställningar vi har aktiverade. Här följer några inställningar du bör se över om du vill ha en telefon som läcker så lite information om dig som möjligt.

Läs också! Så säkrar du Iphone från hackare – och skyddar dina känsliga data

Iphone inställningar integritet

Klicka medvetet

Sedan IOS 13 har Apple ändrat en hel del på systemets integritetsinställningar. Många IOS 13-användare har lagt märke till att betydligt fler dialogrutor pockar på uppmärksamheten än tidigare.

Visst kan det vara irriterande, men det är inte bara av ondo. Användare måste nu tydligare än tidigare godkänna varje app som vill spåra din platsaktivitet: Neka, tillåt en gång, eller tillåt medan appen används.

Den tidigare inställningen för att tillåta även i bakgrunden har gömts undan. Tanken är att inte låta platsspårning i bakgrunden ske av ren slentrian – först om en app aktivt ber om det, två gånger dessutom, kan användaren tillåta det.

Här gäller det alltså att klicka rätt för att vara så snål som möjligt med den data du delar. För en app du använder väldigt sällan, men som bara ibland behöver tillgång till gps:en för att fungera, kanske det räcker med att tillåta en gång. Dialogrutan kommer dyka upp varje gång du öppnar appen, men om appen används väldigt sällan kan det kanske vara acceptabelt.


Se över integritetsinställningarna

Oavsett vad du tidigare klickat på i ovan nämnda dialogrutor kan inställningarna ändras i efterhand. I Inställningar på IOS finns en hel sektion ägnad åt integritetsinställningar.

Inställningar för integritet

En titt här ger dig en snabb överblick över vilka appar som har begärt tillgång till hälsodata, kameran, mikrofonen, bluetooth, röstigenkänning, med mera. Här kan du dra tillbaka tillståndet genom att helt enkelt bocka ur appen i listan.

Integritetsinställningarna hittas genom att gå till Inställningar > Integritetsskydd.

Det kan vara ett något långdraget arbete att gå igenom alla inställningar, men några minuters arbete ger dig sedan en telefon där du har bättre koll på vilka appar som kommer åt vilken information om dig.


Kolla en enstaka app

Vill du kolla vad en särskild app har för tillgång till din telefon kan du enkelt öppna Inställningar och sedan skrolla ända ned tills en lista med dina installerade appar dyker upp.

Ett tryck på appen visar sedan vad just denna app har för inställningar, om den får skicka notiser till dig, använda mobildata, bakgrundsuppdateringar, söka med Siri och så vidare. Är det en specifik app du vill se över inställningarna för är det här alltså en något snabbare väg att gå. På detta vis behöver du inte gå igenom alla olika inställningar för alla appar.


IOS inställningar integritet

Uppdatera till IOS 13

Till sist, om du verkligen är mån om integriteten är det en god idé att installera IOS 13 på din Iphone, eller Ipad OS 13 på din Ipad. Med detta system införde Apple en hel del nya inställningar för bättre koll på privatlivet.

Fler dialogrutor kan visserligen vara lite mer irriterande, men det finns många bra saker här. Som ett utökat integritetsskydd i Safari som minskar riskerna för profilering av dig på nätet. Eller som att ”låsa” bluetooth och wifi för de appar som gör allt de kan för att lista ut var du är någonstans.

Läs mer! 7 nya metoder: Så skyddar IOS 13 ditt privatliv

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 7990 kr.

Bästa pris just nu: 8125 kr