En av nyheterna i IOS 13 och Ipad OS 13 är möjligheten att installera och använda nya typsnitt. Men processen att göra det gjorde att det tidigare var rätt krångligt och det enda vettiga alternativet var Adobe Creative Cloud-appen. Utan Creative Cloud-abonnemang ger den tillgång till runt 1 300 typsnitt, men de flesta är mindre välkända och du kan inte installera dina egna från andra källor.

Utvecklaren Craig Hockenberry på Iconfactory hittade den okända appen Xfont och såg stor potential. Appen är öppen källkod och han kontaktade utvecklaren Manolo Sañudo och undrade om Iconfactory kunde hjälpa till att förbättra appen. Två månader senare har appen bytt namn till Fontcase (ingen relation till det gamla nedlagda Macprogrammet med samma namn) och har fått många nya funktioner.

Läs även: Så enkelt byter du typsnitt i Pages

Fontcase

Typsnittsinstallation på IOS går till på samma sätt som installation av till exempel vpn, med hjälp av en så kallad konfigurationsprofil. Sådana profiler har mycket frihet att göra ändringar av inställningar och användare bör allmänt vara vaksamma på att tacka ja till dem. Som tur är kan du läsa i beskrivningen av en hämtad profil vad den kommer installera – för typsnitt ska den innehålla ett eller fler typsnitt och inget annat. Vi tycker ändå du bör vara lite försiktig och inte installera typsnitt från vem som helst.

Vad som dessutom har irriterad med andra lösningar är att varje typsnitt du installerar har krävt en egen profil, så med ett gäng installerade typsnitt blir det snårigt i inställningarna.

Fontcase löser det senare genom att klumpa ihop alla typsnitt du vill installera i en gemensam profil. När du lägger till nya kan du ta bort den gamla profilen och lägga till den nya istället så blir det bara en enda installerad profil för alla dina egna typsnitt. Eftersom appen är öppen källkod kan du dessutom lita bättre på att den inte har något fuffens för sig och inte installerar något utöver själva typsnitten.

Så installerar du typsnitten

Fontcase kan importera valfria truetype-typsnitt (.ttf-filer) från Icloud Drive eller Dropbox. Det mest praktiska är att skapa en typsnittmapp på valfri tjänst på datorn och fylla den med de snitt du vill ha. Kör du Mac kan du titta i /Library/Fonts och ~/Library/Fonts för att se typsnitt du har installerat där och kan kopiera även till IOS.

Installera typsnitt

Tryck på Import i appen för att välja typsnitt att importera. Du kan markera flera stycken och välja Öppna för att lägga till alla på en gång. Tryck sedan på Install uppe till höger så genererar appen en konfigurationsprofil som innehåller alla dina importerade typsnitt. Tryck Download Fonts och godkänn installationen.

Installera

Öppna därefter appen Inställningar och välj Allmänt -> Profil(er). Välj Fontcase Installation och tryck Installera. Den kommer varna dig att profilen inte är signerad, men du vet ju var den kommer ifrån.

Du kan därefter se alla installerade tredjepartstypsnitt under Allmänt -> Typsnitt. Välj ett typsnitt för att se var det kommer ifrån och vilka varianter det finns i (till exempel normal, kursiv och fet). Välj en av stilarna för att se hur alla tecken ser ut, och svep åt vänster för att se en exempeltext. Du kan också avinstallera ett typsnitt från Inställningar och behöver inte använda appen du installerade med.

Exempeltext

Fontcase har också förhandsvisning av snitten, med en rolig detalj: En av exempeltexterna lyder ”How razorback-jumping frogs can level six piqued gymnasts”. Det var exempeltext för typsnitt i Macintosh System 7 i början av 90-talet. I Mac OS 8 bytte Apple till ”Cozy lummox gives smart squid who asks for job pen” men i dag har programmet Typsnittsbok på Mac bara ”Lorem ipsum” som exempeltext.

Så använder du dina nya typsnitt

När du väl har installerat nya typsnitt kan du börja använda dem. Apple har byggt in stöd för det i Pages, Numbers och Keynote. Installerade typsnitt fungerar även i många andra appar för att visa innehåll producerat med de typsnitten, till exempel i Anteckningar, men du kan inte skapa nytt innehåll om utvecklarna inte har lagt in stöd för det.

Anteckningar på Mac kan använda valfritt typsnitt, så du kan skapa en anteckning där och välja det typsnitt du vill använda, låta den synkas via Icloud, och sedan fortsätta skriva på IOS så behåller den det typsnittet. Mejl är ett annat exempel: Om någon skickar mejl till dig med ett typsnitt som normalt inte finns på IOS kan du ändå se det i Mail-appen om du har installerat det med Fontcase, men kan inte skriva ett nytt mejl med valfritt typsnitt.

Tyvärr har många utvecklare ännu inte lagt till stöd för att välja bland installerade typsnitt. Du får testa dig fram, men du kommer åtminstone se typsnitten du gillar på fler ställen.

Valfritt systemtypsnitt? Glöm det

När vi googlar på ”IOS custom fonts” och läser kommentarer ser vi att många Iphone-användare verkar vilja ha stöd för typsnitt i Imessage, Whatsapp, Messenger och andra kommunikationsappar. Lika många vill kunna byta typsnitt i hela systemet.

Apple kommer med största sannolikhet aldrig tillåta att vi byter typsnitt på själva gränssnittet i IOS, och lär inte heller lägga till en typsnittsinställning för hur Imessage-meddelanden ska visas i appen Meddelanden.

Vad gäller andra chattappar kommer det aldrig fungera som många av dessa användare tänker sig – det vill säga att mottagaren av ett meddelande också kommer se typsnitten du har valt.

Även om Facebook skulle kunna tänkas lägga till stöd för valfritt typsnitt i Whatsapp kommer det av naturliga skäl bara påverka hur meddelandena ser ut på din egen telefon. För att kunna visas hos mottagaren måste denne också ha det specifika typsnittet installerat. Whatsapp fungerar på en massa olika telefoner med olika versioner av operativsystem så det enda sättet att få det att fungera vore att bygga in en avancerat typografisk motor i appen och skicka typsnitten med varje meddelande. Det vågar vi påstå aldrig kommer hända.

Stöd för installerade typsnitt kommer förhoppningsvis till fler appar snart, men räkna med att det huvudsakligen kommer handla om textdokument och möjligen gränssnitten i en och annan app.