Innan Apple släppte IOS 13 och Ipad OS 13 gick det att installera nya typsnitt på Iphone och Ipad via konfigurationsprofiler, det vill säga samma teknik som installerar vpn:er och mdm-profiler. Det var krångligt och om du inte passade dig kunde du råka installera något skadligt på enheten.

Läs även: Så enkelt byter du typsnitt i Pages

Med höstens nya operativsystem lanserade Apple till slut en smidigare och säkrare metod för att lägga till nya typsnitt. Ett nytt programmeringsgränssnitt gör att appmakare kan erbjuda nya typsnitt via App Store, och ge stöd för att visa och använda installerade typsnitt i sina appar.

Med tanke på vilken begränsad lista över inbyggda typsnitt IOS har kan det här göra stor nytta för de som jobbar med text.

Installera typsnitt

För att installera ett nytt typsnitt måste du skaffa en app som har stöd för den här nya tekniken. Hittills finns det bara ett fåtal – vi känner faktiskt bara till två stycken. Den ena är Font Diner som har ett litet antal gratissnitt och ett antal paket du kan prenumerera på.

Den andra appen är Adobe Creative Cloud, som ger tillgång till Adobe Font-samlingen med över 17 000 typsnitt. Av dessa ingår cirka 1 300 även i gratiskonton som inte prenumererar på Creative Cloud-tjänsten. Allt du behöver är alltså ett Adobe-konto. Som exempel visar vi hur du gör i den.

Installera

Öppna appen och välj Teckensnitt längst ner. Här finns två flikar: Bläddra i Adobe Fonts och Installerade teckensnitt.

I bläddra-fliken kan du kika runt bland alla tillgängliga snitt eller trycka på Teckensnittsfilter överst i listan för att filtrera på till exempel enbart serifer eller enbart handstilssnitt.

När du har hittat ett typsnitt du gillar trycker du på Installera teckensnitt. Systemet frågar då om du vill tillåta appen att installera det, och påpekar att installerade typsnitt kommer bli tillgängliga även i andra appar (vilket ju är vad vi vill). När du har godkänt kan hittar du de installerade snitten i fliken Installerade teckensnitt.

Inställningar

Du kan också se alla installerade tredjepartstypsnitt i appen Inställningar under Allmänt -> Typsnitt. Välj ett typsnitt för att se var det kommer ifrån och vilka varianter det finns i (till exempel normal, kursiv och fet). Välj en av stilarna för att se hur alla tecken ser ut, och svep åt vänster för att se en exempeltext. Du kan också avinstallera ett typsnitt från Inställningar och behöver inte använda appen du installerade med.

Så använder du dina nya typsnitt

När du väl har installerat nya typsnitt kan du börja använda dem. Apple har byggt in stöd för det i Pages, Numbers och Keynote. Vi har sett påståenden om att det även ska fungera i Mail, men så vitt vi kan se stämmer det inte.

Tyvärr verkar inte många utvecklare ha lagt till stöd för den nya funktionen. Vi har till exempel testat i Word som trots att det har en ganska stor samling egna typsnitt att välja mellan inte kan använda de nya du installerar. Och inte ens Adobe själva har uppdaterat appar som Photoshop Express med stöd för typsnitt, trots att det alltså är Adobe som står för den största samlingen typsnitt du kan installera.

Nytt typsnitt i Pages
Pages är en av få appar som hittills har fått stöd för installerade typsnitt.

Valfritt systemtypsnitt? Glöm det

När vi googlar på ”IOS custom fonts” och läser kommentarer ser vi att många Iphone-användare verkar vilja ha stöd för typsnitt i Imessage, Whatsapp, Messenger och andra kommunikationsappar. Lika många vill kunna byta typsnitt i hela systemet.

Apple kommer med största sannolikhet aldrig tillåta att vi byter typsnitt på själva gränssnittet i IOS, och lär inte heller lägga till en typsnittsinställning för hur Imessage-meddelanden ska visas i appen Meddelanden.

Vad gäller andra chattappar kommer det aldrig fungera som många av dessa användare tänker sig – det vill säga att mottagaren av ett meddelande också kommer se typsnitten du har valt.

Även om Facebook skulle kunna tänkas lägga till stöd för valfritt typsnitt i Whatsapp kommer det av naturliga skäl bara påverka hur meddelandena ser ut på din egen telefon. För att kunna visas hos mottagaren måste denne också ha det specifika typsnittet installerat. Whatsapp fungerar på en massa olika telefoner med olika versioner av operativsystem så det enda sättet att få det att fungera vore att bygga in en avancerat typografisk motor i appen och skicka typsnitten med varje meddelande. Det vågar vi påstå aldrig kommer hända.

Stöd för installerade typsnitt kommer förhoppningsvis till fler appar snart, men räkna med att det huvudsakligen kommer handla om textdokument och möjligen gränssnitten i en och annan app.