Pages på både Mac och IOS använder Helvetica Neue som standardtypsnitt i tomma dokument. Det är ett av världens mest använda typsnitt, och även om du kanske föredrar det framför Arial och Times New Roman kan du ha tröttnat på att se det överallt.

Kanske är det så enkelt att du skulle föredra ett serif-snitt eftersom du mestadels skriver ut dina texter och tycker det är mer lättläst och snyggare.

I de senaste versionerna av Pages har Apple faktiskt gjort det väldigt enkelt att byta standardtypsnitt (för nya tomma dokument, de olika mallarna har sina fasta typsnitt som du ändrar genom att göra ändringar i en tom kopia och spara som en ny mall).

Inställningar på Mac

På Mac

I Macversionen av Pages öppnar du programmets inställningar, väljer fliken Allmänt och kryssar i Ange typsnitt och storlek för nya dokument. Välj ett nytt typsnitt bland dina installerade, och ändra storlek om du föredrar lite större (eller mindre) text.

Tänk på att typsnitt du själv har installerat kanske inte kommer visas om dokumentet öppnas på en annan enhet. Du kan inte be Pages inkludera typsnittet i filen, men du kan alltid skriva ut som pdf om du vill skicka den till någon och visa den exakt som den är tänkt att se ut.

IOS inställningar

På IOS

Öppna valfritt dokument (nytt eller existerande spelar ingen roll). Tryck på mer-knappen uppe till höger (tre punkter), skrolla ner och välj Inställningar -> Typsnitt för nya dokument. Aktivera Ange typsnitt och storlek och välj vilket snitt du vill använda.

Med IOS 13 har det blivit möjligt att installera nya typsnitt på Iphone och Ipad som du sedan kan använda i bland annat Pages. Du kan skaffa typsnitt bland annat via Adobe Creative Cloud-appen (ett tusental snitt ingår även i gratiskonton, medan prenumeranter har tillgång till över 17 000).

Före och efter

Om du installerar samma typsnitt både på Mac och IOS kommer dokumenten fungera på båda. Om du öppnar ett dokument som använder typsnitt som saknas på enheten frågar Pages om du vill fixa felet. Gör du det byts alla typsnitt som saknas på den enheten ut mot Helvetica.