Redan 2013 startade ett par timanställda Apple-arbetare en gruppstämning mot företaget i Kalifornien i protest mot hur de utsätts för långsamma väskkontroller på väg ut ur företagets butiker.

Apples policy är att timanställda som har med sig väskor till butikerna måste låta säkerhetspersonal gå igenom dessa. Det leder till att butikspersonalen kan få vänta 20 minuter både för att gå på lunch och för att åka hem. De här kontrollerna sker utanför arbetstid.

Distriktsdomstolen i norra Kalifornien dömde först till Apples fördel 2015, men de anställda överklagade och appellationsdomstolen frågade Kaliforniens högsta domstol om juridisk vägledning kring lagligheten i de här obetalda kontrollerna.

Nu har domstolen i ett enhetligt beslut dömt till de talandes fördel, skriver Appleinsider. Kontrollerna måste räknas som arbetstid eftersom de anställda är under företagets kontroll när de utförs, och de inte är frivilliga. Apples advokater argumenterade att kontrollerna är till de anställdas fördel eftersom de annars inte hade kunnat ta med sig en väska till jobbet, men domarna sågade den beskrivningen. De passade också på att kritisera Apple för hyckleri:

– Det ironiska och motsägelsefulla i Apples argumentation måste noteras. Dess beskrivning av Iphone som något onödigt för sina egna anställda är i direkt motsats till dess beskrivning av Iphone som en väsentlig del av vardagen för alla andra.

Nu ska appellationsdomstolen genomföra sin rättegång, och om den också dömer att Apples kontroller som de utfördes var olagliga kan Apple bli skyldigt att betala mångmiljonbelopp i ersättning till nuvarande och tidigare timanställda.