Testad produkt: Airpods Pro 2
Pris: Kostar 3 290 kronor hos Webhallen eller 3 190 kronor hos MediaMarkt

Om någon skulle säga att de nya Airpods Pro ser mycket bättre ut än förra generations, då ljuger de. Det är svårt att se någon skillnad, framför allt om de sitter placerade i öronen. Men det finns en yttre skillnad och flera som du inte ser.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Airpods Pro generation 2 ser nästintill identiska ut med föregångaren, men på insidan finns en hel del nytt, som gör att de här låter bättre och har grym brusreducering. Dessutom kan du nu höja eller sänka volymen direkt på hörlurarna.

Positivt

  • Bästa passformen
  • Enkla att parkoppla
  • Grym brusreducering!
  • Bra ljud!

Negativt

  • Volymkontrollen är inte helt enkel
  • Relativt dyra

Låt oss börja med det yttre. Nya Airpods Pro har fått ännu en liten öppning på ovansidan för att släppa in eller ut mer luft, vilket ska ge bättre aktiv brusreducering, eller anc som det förkortas. De har också en pytteliten touch-yta som löper längs med stjälken. Med den kan du nu höja och sänka volymen. Det var tydligen en av de mest efterfrågade funktionerna till Airpods Pro 2:a generationen.
Airpods Pro Gen 2
Det nya etuiet till vänster, med högtalaren synlig.

Batteri-etuiet har också fått ett par nya detaljer. Numera sitter det en liten högtalare i botten, som kan utstöta ljud om du skulle tappa bort fodralet eller när du exempelvis har låg laddning. Det finns också en liten ögla som du kan fästa en så kallad ”lanyard” i, eller band som det heter på svenska. Men lanyard låter onekligen coolare.

Etuiet går nu också att ladda med Apple Watch-laddaren. Men det gäller enbart Airpods Pro gen 2.

Det är på insidan allt händer

Vi börjar med Apples H2 chipp, som sköter brusreduceringen och Transparens, funktionen som släpper igenom ljud fast du lyssnar på musik. H2-chippet cyklar 48 000 gånger per sekund och anpassar sedan brusreduceringen efter det. Hörlurarna har också fått en ny förstärkare med adaptiv equalizer. Alldeles vid örat sitter en mikrofon som ”hör” vad ditt öra hör, som sedan anpassar ljudet efter dina öron.

Airpods Pro Gen 2
Nya Airpods till vänster, observera det nya luftblåset.

Och här måste vi säga att den är bättre än tidigare – brusreduceringen är mycket mer effektiv. Apple har dessutom anpassat hörlurarna för vissa sorters oväsen, som bil- eller tågresa, när du sitter på ett flygplan eller är inne på ett fik där alla slamrar med sina koppar.

Vi märkte direkt en enorm skillnad när vi körde bil med hörlurarna i öronen. Vägbullret försvann nästan helt och hållet. Enligt Apple är brusreduceringen två gånger bättre i de här lurarna än de gamla. Vi kan bara hålla med.

Ljudet är också bättre. Mycket bättre till och med. Basen är mer fyllig, men inte så att den inkräktar på mellanregister och diskant. Det låter helt enkelt riktigt bra!

Personligt rumsligt ljud

En annan nyhet är att du nu kan kalibrera hörlurarna efter dina öron. Detta sker genom att du skannar öronen med True Depth-kameran i din Iphone (finns i Iphone X, Iphone 13 & 14 (samtliga modeller) samt Ipad Pro från 2021). En skanning som inte var helt problemfri, ena örat gick hur bra som helst, medan vänster öra trilskades. Bäst är om du kan få hjälp med att göra det.

Airpods Pro Gen 2
De sitter lika bra som tidigare, vilket innebär sjukt bra! Det finns nu fyra olika storlekar på gummiplupparna.

Hur som helst, efter ett par minuter var kalibreringen klar och ljudet blev…kanske bättre. Det är svårt att säga om det var placebo eller om ljudet verkligen förbättrades. Att rumsligt ljud är bättre i den här generationen är dock inget att orda om.

Ljudprofilen som skapas vid skanningen synkroniseras sedan över Icloud till alla dina enheter.

Höja och sänka volymen

Den största nyheten är trots allt att du nu kan kontrollera volymen utan att behöva plocka fram telefonen. Genom att dra försiktigt på stjälken till hörluren höjer respektive sänker du volymen. Fungerar det? Ja, men det är inte självklart enkelt. Sätter du fingret fel händer ingenting. Värt att påpeka är att funktionen inte alls krockar med de redan befintliga sådana. Skippa en låt, pausa eller svara kräver att du snabbt ”klickar” på stjälken.

Då höjning/sänkning är en sveprörelse gör det mindre om du misslyckas. Andra hörlurar kan ha flera funktioner som aktiveras genom touch, vilket kan leda till att musiken pausas när du bara vill sänka volymen. Den typen av felinmatningar minskas här.

Batteritid

Enligt Apple kan du lyssna upp till sex timmar på en laddning. Med aktiv brusreducering. Alltså 33 procent bättre än föregångarna, som grejade runt fyra timmar. Om du bara vill använda dem som handsfree räcker en laddning till cirka 4,5 timmars pratande.

Airpods Pro har också fått en dedikerad sektion i Iphone – men bara när de används. Har du lurarna i etuiet försvinner menyn. Som två sista bonusar kan vi nämna att det nu finns fyra olika storlekar på plupparna som håller Airpods på plats i örat, istället för tre. Gillar du memojis, så kan du få det ingraverat på etuiet, men bara om du köper via Apple Online Store.

Airpods Pro Gen 2
När du använder Airpods Pro får de en egen meny i inställningar.

För att sammanfatta ett test som undertecknad hade tänkt att hålla kort: Nya Airpods Pro låter bra som tusan. Det har bättre brusreducering, längre batteritid och levererar ett fylligt ljud som de flesta av oss kommer att uppskatta. De sitter dessutom jäkligt bra i öronen och klarar av svettiga motionspass utan att darra på manschetten.

MacWorld rekommenderar

Priset går alltid att diskutera. 3 295 kronor är mycket pengar. Vi kan reda höra Apple-belackarnas högljudda invändningar om att det finns bättre och billigare hörlurar. Och det är ju möjligt. Å andra sidan, då får du inte ett par hörlurar med världens enklaste parkoppling, som hoppar sömlöst mellan dina olika Apple-enheter, som sitter löjligt bra i dina öron, har grymt bra ljud och som…bara fungerar.

Specifikationer

Produkt: Airpods Pro
Testad: September 2022
Tillverkare: Apple
Anslutningar: Bluetooth 5.3
Systemkrav: Iphone (fungerar med andra tillbehör)
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Ja
Stöd för röststyrning: ja
Vikt laddningsdosa med hörlurar: 51 gram
Storlek laddosa: 4,5 x 6,06 x 2,4 centimeter
Batteritid totalt: 30 timmar med brusreducering
Batteritid per laddning: 6 timmar
Trådlös laddning av dosan: Ja
Pris: Kostar 3 290 kronor hos Webhallen eller 3 190 kronor hos MediaMarkt

Betyg: 5 av 5