Det finns gott om gratis mejl-appar på App Store, varav många dessutom är fria från reklam. Men som bekant vill de flesta utvecklare tjäna pengar på sina produkter och ett vanligt tillvägagångssätt är att helt enkelt sälja vidare data som samlas in via apparna till andra företag.

Enligt Motherboard kan till exempel användare av Edison, Cleanfox och Slice räkna med att insamlad data säljs vidare till företag som ägnar sig åt näthandel, resor och liknande. Informationen är visserligen anonymiserad, men det kan ändå röra sig om ett intrång i den personliga integriteten.

– De kunde åtminstone vara mer öppna med sina kommersiella intentioner. Deras webbsida täcks med budskap om ”ingen reklam” och ”integriteten kommer i första hand”, säger Edison-användaren Seb Insua till Motherboard.

Det framgår visserligen att data samlas in i Edisons användarvillkor, men det nämns inte uttryckligen att informationen säljs vidare till andra företag. Istället sägs insamlingen av data ske i ”forskningssyfte”.

– Med ”forskningssyfte” låter det som om de är akademiker eller delar med sig av informationen till icke-kommersiella institutioner eller någonting, konstaterar Seb Insua i artikeln.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 7890 kr.

Bästa pris just nu: 6590 kr