Ska du byta till ett annat Apple ID-konto på datorn? Oftast behövs det i samband med att du ger bort eller säljer Macen, och då är det så klart enklast att helt blåsa ur systemet – formatera om disken och installera om. Även då måste du först logga ut från Icloud, eller åtminstone stänga av Hitta min Mac, men du behöver inte bry dig mer än så.

Ibland ska du logga ut av en annan orsak och vill absolut inte radera allt innehåll på datorn. Det kan vara att du till exempel medvetet ska byta till ett nytt Icloud-konto eller att du ska börja använda datorn som familjedator där du inte vill ha ditt privata konto inloggat.

Oavsett orsak är det lite mer omständligt att se till att du verkligen är utloggad överallt, men det är viktigt om du inte ska stöta på ibland riktigt udda fel.

Icloud

Här är alla platser du kan vara inloggad på ett Apple-konto i Mac OS:

Systeminställningar -> Apple-ID (Systeminställningar -> Icloud i Mojave och tidigare). Logga ut.
Systeminställningar -> Internetkonton. Ta bort kontot om det ligger där.
Facetime. Inställningar. Logga ut.
Meddelanden. Inställningar -> Imessage. Logga ut.
App Store. Affär -> Logga ut.
Musik/Itunes. Konto -> Logga ut.
Bilder. Inställningar -> Icloud. Logga ut.
Mail. Inställningar -> Konton. Ta bort kontot.
Kalender. Inställningar -> Konton. Ta bort kontot.
Kontakter. Inställningar -> Konton. Ta bort kontot.
Böcker (Ibooks i äldre versioner). Affär -> Logga ut.
TV i Catalina. Konto -> Logga ut.

Meddelanden

När du har loggat ut överallt kan du behöva kolla igenom hemmappen efter filer som har med dessa tjänster att göra. I vissa fall kommer programmet eller systemet fråga om du vill behålla data på Macen efter utloggning – då väljer du att radera istället.

För Icloud-konton är tanken att det ska räcka att logga ut i Systeminställningar -> Apple-ID, men det kan vara bäst att kolla på de andra platserna också för säkerhets skull. Om det inte är ditt Icloud-konto utan ett annat Apple ID-konto du bara använder i vissa program måste du gå igenom dessa och logga ut från kontot manuellt.

Om du använder Filevault kan du behöva fixa det också. När du aktiverar funktionen får du välja mellan att skriva ner en återställningsnyckel eller att koppla Filevault till ditt Icloud-konto. Valde du det senare är det bäst att du först stänger av Filevault, väntar tills det är klart och sedan aktiverar igen med en säkerhetsnyckel istället.

Musik

Radera kontot istället

Om du inte behöver ditt användarkonto men vill ha kvar alla program, andra användarkonton och annat som inte hör till ditt konto, är det enklaste att skapa ett nytt konto och sedan radera ditt gamla.

Börja med att skapa ett nytt adminkonto, om du hittills har haft det enda adminkontot. Det gör du i Systeminställningar -> Användare och grupper (lås upp med hänglåset och klicka på plus-knappen, välj Administratör som kontotyp).

Öppna Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Filevault. Om Filevault är aktiverat måste du lägga till det nya kontot här. Lås upp med hänglåset och klicka på Aktivera användare. Precis som ovan kan du behöva stänga av Filevault först för att bryta kopplingen till ditt Icloud-konto.

Logga nu in på det nya kontot och kolla att det fungerar som det ska och kan låsa upp saker som kräver adminlösen. Växla tillbaka till ditt gamla, logga ut från Icloud, och logga sedan ut från kontot. Logga in på det nya igen och öppna Systeminställningar -> Användare och grupper. Markera det gamla kontot och klicka på minusknappen.

Använd datorn ett tag för att försäkra dig om att den inte frågar efter ditt Apple ID-lösen någonstans.