Förra veckan tittade vi på vad du ska tänka på när du köper en begagnad Mac. Den här gången tittar vi på vilken Mac du ska köpa.

Läs även: Så undviker du vanliga misstag när du köper begagnad Mac

Apple har X Macfamiljer, plus några indelningar inom familjerna. Det är Imac, Mac Mini, Mac Pro, Macbook Pro, Macbook Air och Macbook. Macbook Pro är dessutom uppdelad i 15- och 13-tumsmodeller, och Imac finns sedan många år med 21,5 eller 27 tum stor skärm.

Allmänna tips

Innan du sätter igång och letar har vi några allmänna råd. Eftersom teknikutvecklingen alltjämt går vidare och klämmer in mer kraft i mindre och mer strömsnåla chipp är det inte säker att en dator som för några år sedan var vrålsnabb idag ens är lika snabb som en betydligt enklare modell.

Fundera på vad du är ute efter och vad som är viktigt för dig.

  • Är så snabb Mac som möjligt för så lite pengar som möjligt målet?
  • Vill du ha en stor, bra skärm men bryr dig mindre om exakta specifikationer?
  • Behöver du kunna ansluta en massa tillbehör?
  • Vilka sorters program ska du köra och vad kräver dem?
  • Vill du ansluta externa skärmar?
Mac OS Catalina

Vill du installera Catalina och framtida Mac OS-versioner måste du skaffa en Mac vars grafikkort har stöd för Apples moderna grafikprogrammeringsgränssnitt Metal 2. Apple har en lista över Macmodeller som stödjer Catalina. Den enda Macen äldre än 2012 som klarar det är Mac Pro, och det enbart via ett hack.

För att moderna versioner av Mac OS ska fungera bra behöver du minst 8 gigabyte internminne (ram). Ssd-lagring är också väldigt mycket att föredra framför gammaldags hårddiskar. Apple började gå över till ssd-lagring redan 2009 och det är bara tack vare Imac som systemet fortfarande kan installeras på magnetiska hårddiskar. Förutom att ssd:er är många gånger snabbare på den sortens operationer operativsystemet mest utför är Apples nya filsystem apfs optimerat för dem.

Stationära Macar

Två modeller har länge stått ut från övriga: 27-tums Imac och gam-gamla Mac Pro (”rivjärnet”). Det beror på att du relativt enkelt kan uppgradera dem själv. En Mac Pro har kanske inte en vrålsnabb processor, men med stöd för mycket minne och möjlighet att montera ett modernt grafikkort gör att håller ovanligt bra.

Mac Pro

Mac Pro lider dock av ett stort problem: Det krävs ett hack för att installera Catalina, och det är lika krångligt som att installera Mac OS på en pc (det vill säga en hackintosh). På Macrumors forum kan du läsa en guide.

27-tums Imac, speciellt 5k-modellerna som först lanserades 2014, är väldigt bra begagnade Macar. Apples 5k-skärm är allmänt erkänd som en mycket bra skärm, och både processor och grafikkort är kraftfulla nog att hålla många år och kommer vara några av de sista äldre Macmodellerna att sluta stödja nya Mac OS-versioner.

Det är enkelt att installera mer minne i 27-tums Imac, men även om det teoretiskt går att uppgradera lagringen är det rejält svårt och du kan bli tvungen att betala en verkstad för det. Alltså är det bra att leta efter en dator som redan har en ssd, men det gör inget om den bara har 8 gigabyte minne – behöver du 16 eller 32 gigabyte är det bara att köpa till och plugga in själv.

Läs mer: Så uppgraderar du din gamla Imac

21,5-tums Imac kan också vara vettig men eftersom den är svårare att uppgradera och inte har lika snabb grafik har den inte hållit alls lika bra och är inte lika prisvärd som den större modellen.

Även de äldre modellerna kan vara bra, men tänk på att hålla dig till modeller från sent 2012 eller senare om du vill ha Catalina.

Mac Mini
Foto: Ifixit

Slutligen kan det vara värt att kika på Mac Mini, men då är modeller från 2012 oftast ett bättre val än den från 2014. Det beror på att den är så mycket enklare att uppgradera med mer minne och en ssd istället för hårddisk. Grafiken är inte mycket att hänga i julgranen, men om du inte ska jobba med grafikintensiva program kan du nog leva med det.

Tänk dock på att jämföra med priset för en ny Mac Mini eller Imac. Även 2018 års Mac Mini kan uppgraderas med mer minne någorlunda enkelt, och har en snabb, modern processor och thunderbolt 3-kontakter som gör det möjligt att bygga ut systemet med till exempel egpu, vrålsnabb lagring och professionella ljudgränssnitt.

Bästa modellerna:
27-tums Imac med 5K-skärm (valfri modell) med ssd.
Mac Mini (sent 2012) om du hittar en riktigt billig.

Bästa bärbara Macarna

Det var länge sedan Apple sålde några uppgraderingsbara Macbook-modeller, och det viktigaste om du letar en bärbar Mac (förutom att den är hel och att allt fungerar) är alltså att specifikationerna täcker dina behov.

15-tumsmodeller med separata grafikkretsar klarar moderna operativsystem mycket bättre än 13-tummarna som bara har Intel-grafik.

Macbook Pro

En fördel med riktigt gamla modeller som Macbook Pro från 2012 är att det är relativt lätt att uppgradera hårddisken till en hyfsat snabb och stor ssd. Om du hittar en sådan (det är modellen som har Geforce GT 650M-grafik) med 8 eller 16 gigabyte minne (4 gigabyte är smärtsamt långsamt med Mojave eller Catalina) och priset är tillräckligt lågt kan det vara ett vettigt val. Stoppa i en ssd (sata 2,5 tum) på till exempel 512 gigabyte så har du en Mac som kommer kännas hyfsat rapp för sin ålder.

Från hösten 2012 gick Apple över till sina högupplösta så kallade retinaskärmar. Det gör text och annat skarpare på dessa senare modeller. Du kan ganska lätt uppgradera lagringen även i dessa, men själva ssd:erna är betydligt dyrare.

För Macbook Air och Macbook är ett problem att äldre modellers integrerade Intel-grafik är väldigt långsam. Det gör det svårt att köra några ens aningen grafikintensiva program som spel och videoredigerare. Men vill du mest surfa och jobba i officeprogram duger det ändå rätt bra. Det viktigaste då är att datorn har minst 8 gigabyte minne.

Macbook lider också av att datorn var väldigt dyr när den kom, så det kan vara svårt att hitta en som tappat i pris lagom mycket att den är köpvärd. Macbook Air med minst Intel HD Graphics 5000 (modeller från 2013–2015) är ett mer prisvärt val, men som vanligt är det viktigt att ha 8 gigabyte minne om den inte ska kännas trög.

Bästa modellerna:
15-tums Macbook Pro med retinaskärm (2014 och 2015 med AMD-grafik), helst med 16 gigabyte minne.
15-tums Macbook Pro (mitten av 2012) om den är 1) riktigt billig, och 2) har 8 eller 16 gigabyte minne.
11- och 13-tums Macbook Air (mitten av 2013 – tidigt 2015) med 8 gigabyte minne.

Fjärilstangentbord kan vara en risk

Macbook Pro med Touch Bar från åren 2016–2018 har Apples mycket kritiserade tangentbord med fjärilsupphängning. Många användare avskyr det, medan andra gillar de grunda tangenterna och inte har några problem med det.

Men tangentborden är kända för att gå sönder väldigt enkelt, och det finns en hyfsat hög risk att dessa modeller kommer tappa i andrahandsvärde mer än vanligt för äldre Macar. Det skulle inte förvåna oss om Macbook Pro 15 tum från 2015 kommer vara värd lika mycket som 2016 och kanske till och med 2017 års modeller om ett par år.

Ska du huvudsakligen använda datorn inpluggad hemma på skrivbordet med ett externt tangentbord är det här ett mindre problem. Och med snabbare grafik och thunderbolt 3-kontakter kommer de prestandamässigt hänga med bättre.

Lärdomar när du köper nytt

Om du skippar begagnat den här gången och väljer en ny Mac istället kan du tänka på vad du har lärt dig om vad som gör en begagnad Mac bra. Det kan göra att du får ut en högre del av inköpspriset om du säljer datorn vidare efter några år.

Det kanske viktigaste är att det för alla modeller där du inte kan uppgradera minnet själv i efterhand nästan alltid är bättre att välja till mer minne än att till exempel uppgradera processorn. Få begagnatkunder kommer bry sig om du har en sexkärnig Core I7-processor eller en åttakärnig Core I9 i 16-tums Macbook Pro, men det lär vara ganska många som uppskattar 32 gigabyte minne istället för 16.

Ska du köpa en Imac är det viktigaste att välja till en ssd istället för hårddisk. Mest av allt för att inte själv bli galen på hur din sprillans nya Mac är långsam, men också för att göra den mer attraktiv på begagnatmarknaden.