I somras lanserades Independent Repair Provider Program, ett nytt program från Apple som syftar till att underlätta reparationer av företagets prylar.

Nu har Motherboard tagit en närmare titt på de avtal som verkstäderna behöver acceptera för att få lov att delta i reparationsprogrammet och det är minst sagt stränga villkor som gäller.

För det första vill Apple ha möjlighet att göra inspektioner när som helst och om de upptäcker ”förbjudna” komponenter väntar dryga böter. Om en verkstad hoppar av programmet vill Apple dessutom kunna fortsätta med sina inspektioner i ytterligare fem år.

Vidare vill Apple vill ha rätt att beslagta alla ”förbjudna” komponenter och det omfattar även produkter som bedöms bryta mot företagets patent. Med andra ord kan Apple välja att beslagta komponenter som är avsedda för produkter från Samsung och andra tillverkare.

Kunder som vänder sig till verkstäderna i fråga väntas i sin tur skriva under ett papper där de frånsäger sig rätten till garanti, detta då det inte är Apple som står bakom reparationen.

Enligt Motherboard har flera verkstäder valt att inte delta i programmet på grund av de ”galna” villkoren. Andra ser inget annat val än att acceptera avtalet, detta då det är enda sättet att få tag på officiella reservdelar, verktyg och manualer.

För närvarande finns reparationsprogrammet endast tillgängligt i USA och det får nog bedömas som högst osannolikt att det dyker upp i vår del av världen, detta då avtalen inte är förenliga med våra lagar och regler.

Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Pris vid test: 12500 kr.

Bästa pris just nu: 11190 kr