Vi har tidigare rapporterat om hur FBI verkar vilja använda Pensacola-dådet som ett sätt att skapa opinion för bakdörrar i krypteringen av mobiltelefoner och andra prylar.

Trots att det har framkommit att telefonerna som tillhörde skytten var en gammal Iphone 5 och en Iphone 7, två modeller med kända säkerhetsbrister som kan crackas med verktyg från till exempel Cellebrite och Graykey, håller FBI fast vid att de inte har lyckats komma in i åtminstone den ena telefonen.

Läs också: Apple får stöd i kampen mot FBI

FBI-chefen Christopher Wray uppgav i ett förhör i Representanthuset under onsdagen att myndighetens tekniker har ”återskapat en Iphone som tillhörde skytten” och ”för samtal med Apple för att se om vi kan få mer hjälp att ta oss in”, skriver Bloomberg.

Att Christopher Wray nu säger att FBI har ”återskapat” telefonen tyder på att de inte har att göra med en fungerande telefon som de vill kunna testa olika lösenord på, utan en råkopia av innehållet på telefonens lagring.

Om det är Iphone 5 innebär det i så fall att det förmodligen går att testa sig fram med lösenord, men är det en Iphone 7 finns inget Apple eller någon annan kan göra. Krypteringsnyckeln ligger sedan Iphone 5S i processorns säkra enklav och för att dekryptera utan den måste FBI lyckas cracka AES-algoritmen. Det kan bli möjligt när kvantdatorer når upp till sin potential, men med dagens teknik tar det miljoner år.

Fördjupning: Så väljer du säkrast möjliga lösenord – och här är fällorna att undvika

Även om telefonen i fråga är en Iphone 5 som saknar säker enklav kan FBI ha svårt att lyckas, hur mycket Apple än skulle hjälpa till. Om skytten använde ett långt lösenord med bokstäver, siffror och skiljetecken kan det fortfarande ta extremt lång tid att hitta det.