Mer gaming på Mac


Efter uppdateringen till Mac OS Catalina upptäckte många spelälskande Macanvändare till sin förskräckelse att många äldre spel – och en del nya också för den delen – inte längre fungerar. Hur det hänger ihop med stödet för 32-bitarsprogram i systemet har vi skrivit om tidigare, men faktum är att det inte är det enda spelrelaterade problemet vi har stött på i Catalina.

Ett annat irriterande problem drabbar Steam-användare specifikt. Vad som händer är att nya spel du installerar vägrar starta, och allt du får upp är ett kryptiskt felmeddelande (”unknown error” är inte speciellt hjälpsamt). Det uppstår bara när du installerar spelen på en extern hårddisk, vilket lär vara ganska vanligt med tanke på hur stora många spel är och hur lite utrymme många Macar har internt. Det gav oss också en ledtråd till orsaken.

Det visar sig nämligen att felet hänger ihop med Catalinas nya säkerhetsfunktioner, och kommer vara knivigt för Valve att fixa utan hjälp från Apple. Men vi har i alla fall en lösning tills dess.

Hjälp via Finder

Vad som händer är att spelet för att startas via Steam måste ha tillgång till borttagbara volymer (externa hårddiskar, usb-minnen och annat du kan mata ut), men Steam kan inte se det och kan inte fråga om du vill tillåta det.

Finder

När du själv startar ett program från Finder som ligger på en extern hårddisk, eller försöker navigera till en extern hårddisk i ett nytt program, dyker en dialogruta upp med frågan om du vill tillåta det.

För att kringgå felet i Steam måste du därför först starta spelet via Finder. Det enklaste sättet att hitta dit är att högerklicka på spelet i listan till vänster i ditt bibliotek i Steam och välja Manage -> Browse local files. Dubbelklicka på själva spelet så bör det öppnas, och strax visar systemet en sån här dialogruta:

Fråga

När du väl har godkänt det behöver du inte längre starta spelet via Finder utan kan gå via Steam som det är tänkt. Du kan se alla program som har tillgång till externa medier i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet -> Filer och mappar.

Inställningar

Samma fel med spelen på interna disken?

Några användare har rapporterat om samma problem att starta spel även när de ligger på Macens interna lagring. Det ska egentligen inte behövas (Steam lagrar normalt spelen i sin egen mapp i ditt användarkontos biblioteksmapp), men om du stöter på felet kan du testa att ge Steam tillgång till hela hårddisken.

Öppna Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet -> Full skivtillgång. Klicka på hänglåset för att låsa upp, och sedan på plustecknet för att lägga till ett nytt program. Leta upp Steam i programmappen och klicka Öppna.