Funderar du på att köpa en begagnad Mac? Apple riktar mer och mer Macen mot proffsanvändare med fetare komponenter och högre priser, så det är inte konstigt om du drar dig från att slå till på en ny dator.

Macar har under alla år haft högre andrahandsvärde än pc. Det har flera orsaker, bland annat att Apple är den enda tillverkaren och att datorerna faktiskt håller så pass bra att risken att åka på hårdvaruproblem är ganska låg. Det är också en delvis självuppfyllande förväntning – eftersom alla räknar med att kunna få ut ganska bra andrahandspriser råder det ingen kapplöpning mot botten.

Det här är både bra och dåligt för den som ska köpa begagnad Mac. Å ena sidan innebär det att du i din tur kan räkna med att kunna sälja vidare en bättre begagnad Mac igen om ett par år utan att förlora allt för mycket. Å andra sidan är det en större investering och om något ändå går sönder i datorn måste du välja mellan en ofta dyr reparation och att sälja den som reparationsobjekt för kaffepengar.

I den här artikeln går vi igenom sånt du bör tänka på när du köper begagnad Mac.

Köpa av privatpersoner

Billigast blir det oftast att köpa via Blocket, Tradera eller Facebook. Eftersom inget företag ska in och tjäna en hacka på affären kan du få ett lägre pris samtidigt som säljaren får lite mer än om hen säljer till en återförsäljare.

Privatköp

Det viktigaste att tänka på här är att inte lämna ifrån dig några pengar förrän du har datorn i handen och har testat att den fungerar som den ska. Undantaget är Tradera där betalningar via Paypal eller Klarna har ett visst skydd mot bedrägerier, så att du kan bjuda på och få datorer levererade via posten.

Köpa i butik

Köper du i butik är risken att bli blåst nästan obefintlig men i gengäld får du betala mer. Hur mycket dyrare det är varierar, både mellan olika Macmodeller och mellan olika butiker. Shoppa runt lite innan du slår till och kontrollera även vad priserna ser ut att vara på till exempel Blocket.

Om den här datorn

Testa datorn

Om du träffar säljaren kan du testa datorn mer noggrant. Här är de viktigaste sakerna att titta på:

  • Är datorn hel och ren?
  • Har skärmen några värre skavanker än ett fåtal döda pixlar?
  • Stämmer specifikationerna med vad som stod i annonsen? Titta under Apple -> Om den här datorn – processor, minne, lagring och framför allt vilket år och modell det är.
  • Det är också en bra idé, om du kan, att ta med ett par tillbehör och testa portarna. Ett usb-minne, ett par hörlurar och om det är viktigt ett thunderbolt-tillbehör.
Tangentbord

För bärbara:

  • Kontrollera att batteriet är okej. Du hittar information om det genom att klicka på Systemrapport i Om den här datorn och sedan välja Batteri. Skick ska vara ”normalt” och det är bra om Cykelantal är någorlunda lågt, helst 300 eller mindre.
  • Är laddaren hel och fungerande?
  • Fungerar tangentbord och styrplatta som de ska? Tangentbordet är särskilt viktigt på alla Macbook-modeller med fjärilstangentbord, om du köper en hyfsat ny modell.
Batteri

Vill du vara extra noggrann kan du också köra Apples hårdvarutest. Det gör du genom att starta datorn och hålla d-tangenten intryckt tills den har öppnat testet. Testet kan bland annat avslöja trasigt internminne och andra hårdvarufel som kanske inte märks direkt.

Se till att Hitta min Mac och firmwarelösenord är avstängt

En mycket viktig sak att kontrollera är att den tidigare ägaren har stängt av Hitta min Mac, så att datorn inte har aktiveringslås. Om du inte gör det kan datorn ser ut som den fungerar, men försöker du radera och installera om Mac OS fastnar du på aktiveringsskärmen.

För nyare Macar med T2-chipp (Macbook Pro från 2016 och framåt, Macbook Air från 2018, Imac Pro, Mac Mini och nya Mac Pro) är aktiveringslåset lika säkert som på Iphone.

Firmwarelösen

På äldre maskiner går det att hacka sig runt, men för en begagnatköpare är det faktiskt värre – om datorn är stulen och den förra ägaren har låst den via Hitta min Mac kommer datorn låsas automatiskt när den får kontakt med Apples servrar igen, även om du har raderat och installerat om systemet.

För att kolla att datorn inte har Hitta min Mac aktiverat öppnar du Systeminställningar -> Icloud (med Mojave eller tidigare) eller Systeminställningar -> Apple-ID -> Icloud. Kolla även om det finns andra användarkonton och be säljaren logga in på varje konto i så fall.

Starta om datorn och håll nere cmd-r för att försöka starta om återställningsläget. Om det inte dyker upp en lösenordsprompt finns inget firmwarelösenord.

Be om kvitto

Var misstänksam om säljaren inte kan förse dig med kvitto. Det finns så klart legitima skäl att inte ha kvar kvittot, till exempel om datorn köptes begagnad av förra ägaren också. De flesta Macar beställs dock på nätet och då finns ingen orsak att inte ha kvar åtminstone en orderbekräftelse i säljarens mejlarkiv.

Om datorn visar sig vara stulen?

Sedan 2003 gäller nya bestämmelser när det gäller att handla i ”god tro”. Den som medvetet eller omedvetet köper en vara som visar sig vara stulen blir tvungen att lämna tillbaka varan till den ursprunglige ägaren utan att få några pengar tillbaka från den personen. Inte heller försäkringar täcker den här typen av förluster.

Det är alltså inte längre möjligt att göra godtrosförvärv av varor som stulits från ägaren eller där ägaren tvingats lämna ifrån sig varan genom stöld eller s.k. råntvång. I dessa situationer kvarstår den ursprungliga ägarens rätt till varan och ägaren har rätt att få varan tillbaka utan att lösa ut den "nye ägaren”.

Källa: Stöldskyddsföreningen