På WWDC 2019 presenterade Apple ett par nyheter i Homekit som snart skulle vara på väg. Dels handlade det om en ny funktion för säkra övervakningskameror så att du slipper skicka video till tillverkares servrar, dels om stöd för Homekit i routrar.

Det senare skulle komma till Linksys Velop och Eero, men än så länge har det inte dykt upp hos endera tillverkaren. Nu ser det dock ut som att Eero kan bli först ut, rapporterar 9 to 5 Mac. Eeros produkter säljs dock ännu inte på den svenska marknaden, men förhoppningsvis följer fler tillverkarens exempel.

I den senaste uppdateringen av mjukvaran för Eero och Eero Pro, till version 3.18, ingår kodförändringar som gör att routrarna har börjat synas i Hem-appen. Försöker du lägga till dem misslyckas det med ett felmeddelande och de listas som ”ej certifierade”, men tidigare har de inte synts över huvud taget.

En utvecklare på Eero har dessutom skrivit på Reddit och säger att uppdateringen innehåller en ”(DOLD) funktion för (DOLD)-användare”. Hen får inte tala om nyheten, men det vore inte förvånande om det handlar om Homekit-stödet.

I ett supportdokument skriver Apple vad vitsen med funktionen är. Med en router som stödjer Homekit kan du begränsa nätverksåtkomsten för anslutna smarta hem-produkter till att bara kunna kommunicera med Homekit-basstationen, med internettjänster som har godkänts av tillverkaren och andra enheter på det lokala nätverket, eller med hela internet. Det handlar alltså inte om att kunna styra routern själv med Siri.

Du kan redan i dag åstadkomma något liknande med en router som kan skapa många virtuella nätverk (vlan) och avancerade inställningar så att enskilda tillbehör bara kan kommer åt routern och din Homekit-basstation. Men med Homekit-stöd i routern blir det här enkla inställningar du kan göra direkt i Hem-appen.