Coronaviruset må ha fått Apple att ställa in den fysiska versionen av WWDC i juni, men utvecklarkonferensen ska ändå hållas på nätet och vi lär som vanligt få se de kommande nyheterna i Apples olika operativsystem. I år är det dags för IOS 14, Ipad OS 14, TV OS 14, Watch OS 7 och Mac OS 10.16.

Inför lanseringen av nya Iphone-modeller brukar det krylla av läckor och rykten, medan Apple har haft mycket lättare att hålla tätt om nya systemversioner. Men i år har en tidig alfaversion av IOS 14 läckt och kommit i händerna på 9 to 5 Mac, som har delat med sig av många nyheter de hittat i systemet. Det gör att vi har en ovanligt bra bild av vad vi kan vänta oss.

Nytt sätt att se hemskärmen

En av de mest spännande nyheterna som ser ut att komma till IOS 14 är möjligheten att sortera hemskärmen automatisk i en listvy istället för manuellt i ett rutnät. Watch OS har redan en liknande funktion.

Listan ska kunna sorteras automatiskt utifrån exempelvis vilka som har nya notiser och senast använda (så att du kan sålla bort oanvända appar). Siri-förslag ska också ingå, så att listan kan visa appar baserat på var du är – gå till gymmet och vips dyker din träningsapp upp bredvid appen du spelar musik med.

Apple Fit

Egen träningsapp

På tal om gymmet – Apple jobbar enligt den läckta IOS 14-versionen på en egen träningsapp med kodnamnet Seymour som ska heta Fit eller Fitness. Appen ska samla videoinstruktioner till en lång rad olika övningar, med målet att göra det enklare att komma i form.

Appen ska också användas för att samla loggar från träningspass du registrerar med Apple Watch, så att det blir lättare att få en bild över dina framsteg på gymmet, ute i löpspåret eller hemma på träningscykeln.

Ångra meddelanden

Från Macrumors kommer ett annat intressant rykte. Det handlar inte specifikt om IOS 14 men kommer definitivt användas mest där. Sajten påstår nämligen att Apple håller på att testa en ångra-funktion till Imessage, som förhoppningsvis ska vara redo att släppas i höst.

Augmented reality-app

Apples satsning på ar (augmented reality) är välkänd, med bland annat Tim Cook som en ivrig förespråkare. Det mesta har fokuserat på de ar-glasögon företaget ryktas ha under utveckling, men den läckta versionen av IOS 14 pekar på att Apple även verkar utveckla en egen ar-app.

Appen ska ha kodnamnet Gobi och en av funktionerna ska vara att förhöja upplevelsen i Apple-butiker genom att visa priser och annan information om produkter du håller upp framför kameran. Andra företag verkar också vara med på ett hörn. Enligt 9 to 5 Mac ska Apple bland annat samarbeta med Starbucks.

Smart nyhet för döva och hörselskadade

Apple har länge legat i framkant vad gäller hjälpmedel för personer med olika funktionsnedsättningar, och IOS 14 kommer bjuda på en trevlig nyhet för döva och hörselskadade. Systemet ska nämligen kunna översätta ett antal vanligt förekommande ljud vars syfte är att uppmärksamma dig på något till en form som fungerar om du inte kan höra. Det handlar om till exempel sirener, dörrknackningar, brandlarm och gråtande spädbarn.

9 to 5 Mac är inte säkra på exakt hur denna översättning går till men gissar att det rör sig om haptik, det vill säga att telefonen vibrerar på olika sätt. Vi kan också tänka oss att blixten eller skärmen kan användas för att blinka, något IOS redan i dag kan för att visa inkommande meddelanden och annat.

Homekit

Många nyheter i Homekit

Homekit har inte direkt utvecklats i rasande takt, men undan för undan har Apple lagt till funktoner och gjort hemautomatiseringsplattformen smartare. IOS 14 ser också ut att komma med flera Homekit-nyheter.

Har du smarta lampor med inställningsbar färg kommer dessa kunna ändras automatiskt för att anpassas till dagsljuset: varmare när det är mörkt ute och kallare för att bättre stämma med solljus på dagen. Det ska också gå att välja en förvald Airplay 2-högtalare som alltid spelar musik om du inte preciserar en annan högtalare, och smarta kameror ska få stöd för att känna igen familjemedlemmar och vänner.

Systemkrav

Enligt ett rykte på Iphonesoft kommer IOS 14 förmodligen inte ha skärpta krav på hårdvaran, utan fungerar på samma enheter som i dag stödjer IOS 13. Men sajten ger också en brasklapp och skriver att det finns en viss risk att Iphone SE och Iphone 6S blir utan.

När släpps IOS 14?

Med största sannolikhet kommer Apple hålla sig till traditionen och släppa den nya versionen av IOS i september eller möjligen början av oktober. Som vanligt i samband med lanseringen av nya Iphone-modeller.

Det är möjligt att coronautbrottet kan påverka den tidsplanen, framför allt om alla Apple-anställda som nu jobbar hemifrån inte får gjort lika mycket som de hade fått på kontoret. Men det ska nog mycket till för att Apple ska välja att senarelägga lanseringen – troligare är att en del tilltänkta nya funktioner får vänta till senare.

Apple iPhone 6s Plus 128GB

Bästa pris just nu: 2820 kr