När Apple släpper nya stora uppdateringar av sina operativsystem är de ofta fulla av buggar, och det är inte sällan vi rekommenderar mindre våghalsiga användare att vänta ett par månader så att Apple hinner räta ut åtminstone de värsta. Årets uppdateringar är lite speciella eftersom Apples utvecklare har jobbat hemifrån hela våren och sommaren.

Vi har installerat den skarpa versionen av systemet på en Iphone X och testat under helgen, och det verkar som att hemmajobbandet kan ha gjort nytta för mjukvarukvaliteten.

Ovanligt stabilt

För att vara en .0-version av ett nytt Apple-system är IOS 14 överlag förvånansvärt stabilt. Vi kanske inte ska säga att det är buggfritt, för en och annan bugg hittar vi ändå, men jämfört med en del tidigare år då vi varit tvungna att avråda läsare att installera har vi i år inget behov av det.

Appbiblioteket

Nya funktioner som widgetar på hemskärmen, de flytande samtalsnotiserna, Siri och annat fungerar mer eller mindre som väntat och vi har inte drabbats av några krascher eller appar som inte fungerar alls. Appbiblioteket och Smarta travar bland widgetarna ser ut att behöva finputsas lite mer innan de fungerar tillfredsställande för alla användare, men om de inte känns så smarta kan du ta ignorera dem.

En stor brasklapp för tredjepartsappar: Vi kan inte testa alla tusentals och åter tusentals appar i butiken och det är fullt möjligt att en och annan – även viktiga appar från banker och liknande – har problem. Vi kan dock rapportera att Bank ID fungerar både med andra appar och för inloggning i webbläsare på dator. Det verkar som att utvecklare på Bank ID har blivit bättre på att skapa en stabil app helt enkelt – för några år sedan kunde vi kallt räkna med att Bank ID behövde uppdateras för att fungera.

Typiskt för nya systemversioner är också snabbare batteriåtgång. Första dagen med IOS 14 gick det åt mycket ström men efter ett par dagar blev det bättre och på vår testtelefon är batteritiden inte märkbart sämre än tidigare.

Pst: Har du hittat någon lustig eller jobbig bugg i IOS 14? Rapportera gärna om den i den här tråden på MacWorlds forum.

Hur bra är de nya funktionerna egentligen?

Avsaknaden av allvarliga buggar i sig gör det knappast värt att uppdatera till ett nytt system bara för sakens skull. Den viktigaste frågan är om det finns några nyheter som gör det värt att uppdatera.

Vår upplevelse av Appbiblioteket är att sorteringen är sådär, och rapporter från andra användare visar att det kan skilja sig åt väldigt mycket från person till person. Vi har runt 100 appar i testmobilen och de flesta kategorier har fyllts med hyfsat vettiga appar. Hos andra har inte en enda kategori sluppit felsorteringar. Det verkar inte gå att förutse hur det blir, så uppdatera inte för Appbibliotekets skull.

Widgetar

Widgetar

Widgetarna är lite smartare, speciellt eftersom du kan välja själv vad som ska ingå i smarta travar. Du kan till exempel ha en som roterar mellan väder, kartor och kalender och en som roterar mellan Siri-förslag och Bilder. Maskininlärningen ser sedan till att den oftast visar det du faktiskt är ute efter.

Tredjepartsappar kan också lägga till widgets och här blir möjligheterna snabbt väldigt stora. Många har dessutom redan hunnit få ut uppdateringar med stöd för funktionen. Ta till exempel populära mejlappen Spark som har två widgetar: En för mejl och en för kalenderaktiviteter. Widgetar kan både placerar på hemskärmen och som tidigare i widget-vyn längst till vänster.

Klockbugg
Den nya klockwidgeten har en av buggarna vi hittar. Tiden stämmer inte mellan systemklockan i inforaden och den analoga.

En väldigt efterlängtad nyhet för många är möjligheten att välja andra standardappar för mejl och webbläsare, och har du väntat på det lär du inte blir besviken när det väl börjar fungera som det ska. Många utvecklare har redan fått ut nödvändiga uppdateringar, till exempel Chrome och Gmail från Google, Firefox och mejlappen Spark.

Men tyvärr hittar vi en av de större buggarna i 14.0 här: om du startar om enheten nollställs inställningen och Safari/Mail blir standard igen. Eftersom vi sällan behöver starta om Iphone och Ipad är det knappast en orsak att inte installera uppdateringen. I värsta fall kan du helt enkelt vänta med att byta standardappar tills Apple har rättat till buggen.

Safari

Nyheterna i Safari och Meddelanden är bra och trevliga. Är du flitig Imessage-användare kommer meddelandetrådar och omnämnanden förmodligen snart bli oumbärliga hjälpmedel. Safaris ökade integritetsskydd sätter kan hända käppar i hjulet för reklamindustrin men är bara välkommet för oss användare. Men några spännande nya funktioner hittar du inte i appen, i alla fall inte utanför USA och Kanada där en ny översättningsfunktion ingår.

Cykelvägar

En del nyheter lovar gott men har av olika skäl inte blivit verkliga ännu. Hem-appen får till exempel stöd för att automatiskt anpassa ljusets färg på smarta lampor under dagen, men lamporna måste uppdateras för att det ska fungera och det verkar ingen tillverkare ha gjort än.

Vägbeskrivningar

Vägbeskrivningar för cykel utlovades också, men finns än så länge bara i en handfull världsstäder. De som äger en Homepod har också möjligheten att välja andra standardtjänster än Apple Music och Podcaster att se fram emot, men uppdateringen till version 14 av Homepods system har inte släppts än.

App Store

App Store

App Store ska enligt Apple vara bättre på att hitta appar och det ser ut att stämma. Du kan till exempel stava en populär app fel och ändå få upp den som förstaresultat (till exempel som här där vi sökte efter ”pokmon” och får upp Pokémon Go). App Clips är den stora nyheten, men här lär det dröja ett tag innan utvecklarna har fått till det på ett bra sätt. Familjedelning för köp-i-appen och prenumerationer är en väldigt efterlängtad nyhet och kan nog för en del användare vara ett skäl så gott som något att uppdatera.

De som använder Röstmemon mycket har något att se fram emot. Med stöd för mappar och en funktion som tar bort brus från inspelningarna blir appen avsevärt bättre och mer praktisk att använda.

Kamera

Apple utlovade en förbättrad kamera-app med bland annat möjligheten att låsa fokus och exponering var för sig, men tyvärr visar det sig att de här inställningarna du kan göra innan du tar bilden kräver en Iphone 11 eller nyare. Vi som har Iphone XS eller äldre får alltså snopet se på eller välja en tredjepartsapp.

Watch OS 7

För de som har en Apple Watch har är sugen på nyheterna i Watch OS 7, som sömnspårning, påminnelser att tvätta händerna ordentligt och nya träningsformer är det viktigt att påpeka att du även måste uppdatera Iphone till IOS 14 för att de två enheterna ska hålla kontakten som de ska.

Slutsats

Summa summarum är att IOS 14-uppdateringen fungerar så pass bra att vi inte ser något problem med att uppdatera. Inga mastodontbuggar har avslöjats under de första dagarna, utan det är mest smågrejer som att klockwidgeten visar fel tid. Å andra sidan finns det heller inte några nyheter som är så otroligt fantastiska att vi tycker att du borde uppdatera nu.

Systemkrav
IOS 14 fungerar på samma uppsättning Iphone-modeller som IOS 13: Från Iphone 6S och Iphone SE (första generationen) och framåt.