Apple har presenterat nyheterna i årets uppdatering av IOS, och företagets största operativsystem får en lång rad nya och förbättrade funktioner. Många nyheter är länge efterfrågade förändringar, andra är mer nyskapande. En hel del – men inte alla – hade läckt ut ryktesvägen. Så här blir det nya systemet.

Nyheter på hemskärmen

För första gången någonsin gör Apple plats för något annat än appikoner på hemskärmen. En efterfrågad funktion som länge funnits på Android är hemskärmswidgets, och den kommer nu till IOS 14. Apple har helt enkelt tagit widgetsarna från notiscenter och gjort det möjligt att placera dem på hemskärmen.

Widgetar

Du kan välja storlek och placera ut dem som du vill. En väderwidget som tar upp hela skärmbredden kan till exempel visa en sexdygnsprognos medan en som bara tar upp halva bredden bara visar nuvarande temperatur och dagens högsta och lägsta. En kalenderwidget kan visa olika mycket information beroende på hur stor du gör den.

Förutom fasta widgetar kan du även välja en ”Smart Stack” eller smart trave som automatiskt visar olika widgetar under dagen utifrån vad du brukar göra vid en viss tidpunkt eller plats. Utvecklare kan anpassa sina widgetar för att fungera optimalt med den här funktionen.

Appbiblioteket

Widgetar är dessutom inte den enda nyheten på hemskärmen. Apple har även skapat en ny funktion kallad App Library eller appbiblioteket, som automatiskt sorterar in alla dina installerade appar i kategorier och gör det enklare att hitta specifika appar när du inte minns vad de heter eller var de ligger om du har många sidor på hemskärmen.

Samtalsnotiser

Android-användare har i många år kunnat fnissa när Iphone-användare klagar på att inkommande samtal omedelbart täcker skärmen och stör dig i till exempel ett spel. Med IOS 14 kan inkommande samtal istället visas som notiser med snabbknappar för att svara eller avbryta, och du kan svepa undan notisen som vanligt för att ignorera den.

Samtalsnotis

När du väl har svarat kan Facetime dessutom använda IOS nya bild-i-bild-funktion och visa den du talar med i ett liten fönster ovanpå det du höll på med, så du slipper växla fram och tillbaka till samtalet för att till exempel slå upp något eller leta efter något du ville dela med dig av.

Tredjepartsappar kommer också kunna byta till de nya samtalsnotiserna, men det är upp till utvecklarna.

Välj din egen webbläsare och mejlklient

För många användare kommer denna punkt räcka som skäl att uppdatera när IOS 14 släpps i höst. Apple har äntligen lyssnat på kunderna och gör det möjligt att välja standardapp för webben och mejl. För webbläsare gäller fortfarande att de måste använda den inbyggda Webkit-motorn, men den som föredrar till exempel Chrome eller Firefox kan nu byta så att länkar öppnar i en av dessa istället för Safari. Mejlappar som Outlook och Spark som standard gör att du inte längre måste krångla via Dela-menyn för att till exempel skicka något via mejl i en av dessa istället för Mail-appen.

Safari integritet

Safari

De flesta kommer nog fortsätta med Safari även efter möjligheten att välja en annan standardwebbläsare. Och Apples utvecklare har inte legat på latsidan då appen får flera nyheter. Utökat integritetsskydd hade vi väntat oss, och i IOS 14 handlar det bland annat om integritetsrapporter som visar hur Safari har blockerat spårare på enstaka webbplatser och totalt.

Automatisk översättning ryktades det om inför WWDC och det visar sig stämma. Safari på IOS 14 kan från start översätta mellan sju språk: engelska, kinesiska, spanska, franska, tyska, ryska och brasiliansk portugisiska. Tyvärr skriver Apple att funktionen till att börja med enbart blir tillgänglig i USA och Kanada. Vi kommer naturligtvis hålla koll på hur det blir med den saken.

Safari får även en funktion för att varna dig om ett lösenord du använder är osäkert.

Meddelanden

Meddelanden

Iphones ”killer app” är Imessage, och meddelandeappen på IOS 14 får flera nyheter. Omnämnanden är en efterfrågad funktion som nu kommer till Imessage. Det fungerar som du är van vid från andra chattappar men kräver inga @-symboler – det räcker med personens förnamn (eller fullständiga namn om du vill). Du kan även ställa in en gruppkonversation så att du bara får notiser när du omnämns av någon.

En annan efterfrågad nyhet är möjligheten att svara på specifika meddelanden och starta en separat tråd. Du kan se svaren både i den fullständiga konversationen (så du behöver inte trycka på någon ”se mer”-knapp) eller i en separat vy.

Siri

Smidigare Siri

Siri har en ny design som gör den mer praktisk att använda. Istället för att täcka hela skärmen och dölja det du gör visas sökningar och resultat i popupfönster så att du samtidigt kan se det du redan hade öppet. Det här lär bli speciellt användbart när du ber Siri göra något där du inte väntar på något svar, till exempel att släcka lamporna, lägga till en påminnelse eller starta en timer.

En annan trevlig nyhet är att Siri kan svara på betydligt fler faktafrågor genom att hämta information på nätet, inte bara från Wikipedia. Till att börja med kommer denna funktion bara på engelska, men förhoppningsvis sprids den vad det lider även till andra språk.

Till slut har Siri även fått en funktion för att skicka inspelade meddelanden istället för att automatiskt transkribera.

Hem

Hem och Homekit

Homekit och Hem-appen har funnits ganska många år nu men har inte direkt utvecklats i raketfart. Apple tar sin goda tid, men undan för undan läggs nya funktioner till. Förra årets stora nyhet var Homekit Secure Video (som först nu har börjat komma i produkter). I år kommer flera nyheter som gäller hela ekosystemet.

För det första får Hem-appen en ny statusrad längst upp som visar status för dina viktigaste smarta hem-produkter, som dörrlås, garageportar och termostater. De fungerar även som genvägar till inställningarna för respektive pryl.

Övervakningskameror (med och utan Homekit Secure Video) får två nyheter. Dels kan du ställa in en aktiv zon så att Hem-appen bara noterar rörelser i ett visst område av bilden, dels kan Hem använda ansikten din Iphone känner via foton taggade i Bilder. Ansiktsigenkänningen fungerar även med Homepod, som kan tala om för dig vem som precis ringde på.

Har du lampor du styr med Homekit kan Hem-appen nu ändra temperatur på ljuset (på kompatibla lampor) under dagen, med mer blått ljus mitt på dagen och varmare ljus på morgon och kväll.

Integritet

Integritetsskydd

I IOS 14 kommer App Store visa en enkel och tydlig sammanfattning av hur varje app använder personuppgifter. Utvecklarna måste lägga till information dels om hur själva appen använder personuppgifter och dels vilka personuppgifter som används för spårning utanför appen.

En annan nyhet är en indikator i statusfältet (en orange prick) när någon app använder kamera eller mikrofon. Du kan även öppna Kontrollcenter för att se om en app nyligen har använt någon av dessa.

När appar ber om tillgång till dina bilder kan du nu ge tillgång till ett begränsat urval, till exempel enstaka bilder eller album, istället för allt-eller-inget som det har varit hittills. På så vis kan du till exempel byta profilbild för ett konto i en app utan att ge appen tillgång till hela ditt bildbibliotek.

Men den kanske mest användbara nyheten är att du nu kan välja att dela en ungefärlig plats med en app istället för din precisa plats. Många appar använder plats enbart för att till exempel kunna visa lokalt väder, vilket knappast behöver exakta gps-koordinater. Med IOS 14 kan du ge dessa bara så mycket information som behövs.

App Clips

App Store

Halleluja säger nog många: IOS 14 ger till slut utvecklare möjlighet att aktivera familjedelning för köp-i-appen och prenumerationer. Det här är något både användare och utvecklare har efterfrågat.

App Store får även en helt ny funktion för appar. App Clips hade redan läckt långt innan WWDC, och ryktena stämmer. Det handlar om miniversioner av appar som kan köras utan att ladda ner och installera appen. Detta inkluderar dessutom funktioner som kräver betalning, så länge du har kopplat Apple Pay till kontot. Det innebär att du till exempel kan hyra en elsparkcykel vid ett enstaka tillfälle utan att behöva installera just det företagets app.

Apple Arcade-sektionen har förbättrats med bland annat möjlighet att enkelt bläddra i hela spelbiblioteket (något som obegripligt nog hittills har saknats) och bättre integration med Game Center så att du till exempel kan se vilka spel dina vänner spelar.

Back Tap

Knack knack

En spännande nyhet hittar vi bland Hjälpmedel. Det kallas Back Tap och går ut på att du helt enkelt knackar eller knäpper på baksidan av telefonen. Du ställer själv in vilken funktion dubbel-knack respektive trippel-knack ska ha, och det kan till exempel visa Kontrollcenter och multitaskinggränssnittet.

Diverse nyheter

Övriga nyheter

  • Cykelvägar i Kartor – slipp branta backar och håll dig till cykelbanor med vägbeskrivningar för cykel.
  • Tolk – IOS 14 får en ny Tolk-app som till att börja med översätter mellan 11 språk. Du kan välja att ladda ner hela översättningspaketet för enskilda språk till telefonen så att du dels slipper använda mobildata för översättningar och dels slipper ladda upp något till molnet.
  • Bilnycklar – biltillverkare kan nu skapa digitala bilnycklar som hamnar i Wallet-appen och gör det bland annat enklare och säkrare att låna ut bilen till en vän.
  • Game Center redesignat – en del trodde att Game Center var på väg bort, men Apple har istället gett appen en ny design.
  • Smartare App Store-sök – Apple påstår att App Stores sökfunktion har blivit bättre, bland annat genom automatisk rättstavning. Om det stämmer är det en av de mest efterfrågade förbättringarna i systemet.
  • Kamera – får snabbare fotografering och möjlighet att låsa fokus och exponering var för sig.
  • Hälsa – i samspel med Watch OS nya sömnspårningsfunktion får Hälsa en förbättrad sömnsektion. Appen får också en funktion för att samla statistik över hur du använder hörlurar och kan varna dig om du lyssnar för mycket på för hög volym.
  • Anteckningar – nya ai-funktioner (som kör direkt på telefonen) hjälper dig bland annat skanna dokument med bättre skärpa.
  • Röstmemon – får både nya funktioner för att organisera inspelningarna och en ny Förbättra Inspelning-funktion som automatiskt tar bort oljud och på andra sätt finputsar ljudet.

Systemkrav

IOS 14 fungerar på samma uppsättning Iphone-modeller som IOS 13: Från Iphone 6S och Iphone SE (första generationen) och framåt.

Apple iPhone 6s Plus 128GB

Bästa pris just nu: 2820 kr