Uppdaterad (2021-09-07):

I början av 2020 lämnade Apple in en patentansökan på en ny modell av Imac som skiljer sig radikalt från de nuvarande modellerna.

Enligt beskrivningen skulle datorn, skärmen, tangentbordet och styrplattan byggas in i ett enda stycke krökt glas. Hur det skulle kunna se ut ser du på bilden ovan.

Nu står det klart att det amerikanska patentverket har beviljat Apples ansökan, något som Patently Apple var först med att uppmärksamma.

Det bör förstås nämnas i sammanhanget att en godkänd patentansökan inte betyder att produkten kommer bli verklighet. Det kan lika gärna handla om att Apple vill sätta käppar i hjulen på konkurrenter som vill satsa på en liknande lösning.

Tidigare (2020-01-27):

I framtiden kan Imac få en helt ny form där datorn ryms i ett enda krökt glasstycke. Det visar en patentansökan från företaget som har hittats av Appleinsider.

Designen verkar dock snarare handla om ett sätt att utforska nya former och som vanligt med patent ett sätt att förekomma konkurrenter och stärka sin patentportfölj – den är nämligen allt annat än praktiskt användbar.

I grundutförandet visar Apple en stor skärm i ett glashölje som fortsätter ner till skrivbordet där den kröker ut mot användare och bildar både stativ och hölje för tangentbord och styrplatta. Resultatet blir att användaren sitter extremt nära datorn och kommer ha svårt att ta in hela bilden. Normalt avstånd till en skärm i Imacs storlek är cirka 50–75 centimeter.

En annan variant av designen är en extern skärm och dockningsstation för en Macbook, där datorns underrede skjuts fram genom en öppning i glaset.

Om inget annat visar patentansökan att Apple lägger tid och resurser på Macutveckling bortom grundläggande uppgraderingar.