Donald Trump har återigen anklagat Apple för att inte ge tillbaka efter all hjälp han gett företaget. I en intervju med CNBCs Joe Kernen säger presidenten att han har gett Apple undantag från Kina-tullar, men visar sedan att han inte begriper vad totalsträckskryptering innebär.

– De kunde ha gett oss den informationen. Det hade varit väldigt hjälpsamt. Apple måste hjälpa oss. Jag är väldigt hård på det. De har nycklarna till så många kriminella och kriminella sinnen.

Samtidigt rapporterar Bloomberg att FBI precis har lyckats låsa upp en Iphone 11 med hjälp av Cellebrites verktyg. Telefonen i fråga tillhör något ironiskt Lev Parnas, ett av nyckelvittnena i riksrätten mot presidenten. FBI låste upp den på begäran av en kongresskommitté som en del av förundersökningen.

Det tog runt två månader att bryta koden på telefonen, vilket kan bero på att Lev Parnas hade ett lösenord och inte en enkel pinkod. Med ett tillräckligt långt lösenord skulle det fortfarande ta många år att hitta rätt, även om Apple plötsligt gav sig för FBI:s krav och tog fram en specialversion av IOS som kan installeras på en låst telefon och ta bort begränsningen.