För två år sedan hade Apple planer på att låta Iphone-användare spara helkrypterade (totalsträckskrypterade) backuper av sina enheter på Apples Icloud. Men en tid efter att FBI framfört klagomål till företaget, om att detta skulle försvåra utredningar, ska Apple lagt ner planerna, uppger sex olika källor för Reuters.

Något som går emot företagets nuvarande profilering som en försvarare av sina användares data mot just FBI som kräver att Apple hjälper dem att låsa upp två mobiltelefoner som använts i samband med masskjutningen i Penascola, Florida. Ett fall som väckt stor uppmärksamhet och involverat inspel från både USA:s justitieminister William Barr och USA:s presidenten Donald Trump. Apple ska däremot lämnat över masskjutarens Icloud-backuper till FBI:s utredning. 

Både Apple och FBI har avböjt att kommentera Reuters uppgifter.

Enligt Reuters källor är det däremot oklart exakt varför Apple valde att lägga ner planerna på krypterade backuper för två år sedan. Om det berodde på att FBI övertygade dem om att det skulle bli ett för stort säkerhetshot, om krypteringen i själva verket skulle riskera att bli ett problem för konsumenterna, om det skulle resultera i dålig press att Apple var i bråk med FBI, eller något annat.

Guide: Kryptera dator, mobil och mejl – så gör du