Som vi tidigare har rapporterat om har FBI krävt att Apple hjälper till att låsa upp två mobiltelefoner som använts i samband med masskjutningen i Pensacola, Florida, detta trots att man redan har möjlighet att låsa upp mobilerna på egen hand.

Senaste nytt är att organisationerna Civil Liberties Union (ACLU), Electronic Frontier Foundation (EFF) och Electronic Privacy Information Center (EPIC) har valt att ställa sig på Apples sida i konflikten, något som Business Insider uppmärksammar.

Enligt ACLU och EFF finns det inget sätt som Apple och andra elektronikföretag kan välja att ge FBI full åtkomst till innehållet i våra mobiltelefoner utan att behöva göra samma sak i andra länder, vilket innebär en risk för mängder av dissidenter och oliktänkande runt om i världen.

EPIC påpekar å sin sida att om FBI får gehör för sina krav kommer det leda till att det blir lättare för kriminella att komma åt innehållet i våra mobiltelefoner. Med tanke på allt som vi använder mobilerna till är det i princip samma sak som att ge dörrnyckeln till inbrottstjuvar.