Den i särklass största förändringen i Mac OS Catalina jämfört med tidigare versioner av operativsystemet är att Apple har tagit bort stödet för 32-bitarsprogram.

Nu var det visserligen rejält många år sedan Apple gick över till 64-bitarsprocessorer och gjorde själva systemet 64-bitars, men det har inte hindrat en del utvecklare från att hålla fast vid gammal 32-bitarskod. Det är framför allt vanligt bland spelutvecklare som i många fall har utvecklat spelen först för Windows där de normalt är 32-bitars.

Läs även: Kom igång med gaming på din Mac

Om du har ett stort Steam-bibliotek och öppnar det i din Mac med Catalina kommer du förmodligen mötas av en lista med ganska många spel med en förbudsikon till vänster. Det är Steams sätt att visa att spelet i fråga kräver 32-bitarsstöd.

Ytterst få av sådana gamla spel kommer uppdateras med 64-bitarsstöd. Även om utvecklaren skulle vilja släppa en uppdatering kan det vara mer eller mindre omöjligt på grund av att spelmotorn bara är 32-bitars.

I den här artikeln går vi igenom några alternativ du har för att fortsätta spela de här spelen.

Mojave

Installera Mojave

Ett sätt att kringgå den här begränsningen i Catalina är att helt enkelt installera Mojave igen. du behöver inte återgå till den gamla versionen – det fungerar bra att installera det vid sidan av Catalina på en separat partition eller en extern ssd. Då kan du starta om datorn i Mojave för att spela 32-bitarsspel.

Boot Camp

Kör Windows via Boot Camp

Om du ändå behöver starta om datorn kanske du lika gärna kunde göra det i Windows där spel har lite högre prestanda och du kan ha systemet uppdaterat till senaste version. Boot Camp gör det enkelt att installera Windows 10 på alla moderna Macar, och för en del äldre spel kan skillnaden i prestanda vara riktigt stor.

Läs mer: Så spelar du pc-spel på Mac

Spel utvecklade med opengl drar till exempel nytta av en betydligt nyare version av ramverket på Windows (Apple slutade uppdatera opengl för länge sedan till förmån för Metal – Mac OS har opengl 4.1 medan Windows i skrivande stund har 4.6).

Virtuell speldator

Kör Windows virtuellt

Det sista sättet att köra dina 32-bitarsspel på Catalina är att installera Windows i en virtuell maskin och spela där. Det kommer så klart inte ge lika hög prestanda som om du startar om i Boot Camp men du slipper starta. Eftersom det ofta är lite äldre spel som inte fungerar kanske det inte är så farligt heller, och spelprestandan i senaste versionen av Parallels Desktop och Vmware Fusion ligger faktiskt inte långt efter prestandan i Macversionen av många spel.

Varför inte köra Mojave virtuellt istället? Det fungerar bra för många andra 32-bitarsprogram, men dåligt för just spel. Det beror på att det än så länge inte går att använda grafikkortet för att accelerera 3d-grafik när Mac OS körs i en virtuell maskin. Spel kommer därför flyta ungefär lika bra som asfalt.